casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

New Order
Music Complete
New wave - Pop - Synthpop / Electropop
29/01/2016 : New Order - Music Complete
Mute  Mute
29/01/2016, Dimi Brands

Het was weeral van 2005, het lauw onthaalde Waiting For The Sirens’ Call, geleden dat we nog nieuw werk van New Order mochten verwelkomen.

De eerste comeback was in 2001 middels Get Ready, na een windstilte van 8 jaar, op deze Music Complete moesten we dus ook maar liefst tien jaar wachten, comeback nummer twee met andere woorden.

Nog verrassender nieuws dan dat ze alsnog met een nieuwe plaat komen aandraven, is het feit dat Music Complete geboekstaafd zal staan als de eerste plaat zonder medeoprichter Peter Hook; die er voor koos om samen met zijn begeleidingsband The Light de solotoer op te gaan.

Hooky werd vervangen op bas door Tom Chapman, die ook al lid was van New Order-zijproject Bad Lieutenant.

Gillian Gilbert maakt dan weer haar rentree achter de synthesizers.

Tevens maakte Bernard Sumner bij het verschijnen van Music Complete al bekend dat de liefde voor de synthesizer, na de twee meer gitaargerichte platen Get Ready en The Siren’s Call, weer helemaal terug was.

Voor dit nieuwe album, hun negende, of tiende indien je de in 2013 verschenen restjesverzameling Lost Sirens meetelt, was er bij aanvang van het maken maar één richtlijn: “The overall vibe was: “let’s make a dance record,” aldus gitarist Phil Cunningham. “That was the only thing that was said.”.

Er wordt afgetrapt met de eerste single van Music Complete: ‘Restless’ maakt door zijn opgejaagde drums zijn titel meer dan waar. Ook track 2 ‘Singularity’ drijft op dit opzwepend trommelwerk. Onze gedachten dwalen even af naar pre-New Order, inderdaad Joy Division, maar dan op een manier waarop we bij bands van de huidige lichting, die de mosterd duidelijk bij Joy Division gehaald hebben, denken.

Op ‘Singularity’ (en op ‘Unlearn This Hatred’) is producer van dienst Tom Rowlands, de helft van het dance duo The Chemical Brothers, geen onbekenden voor Bernard Sumner want eind jaren 90 mocht hij de zangpartijen van hun hit ‘Out Of Control’ voor zijn rekening nemen.

Aan deze ‘Out Of Control’ moeten we ook even denken bij het horen van de lang uitgesponnen dancetrack ‘Plastic’, dat opgefleurd wordt door een vrouwenkoortje bestaande uit Elly Jackson (La Roux), Dawn Zee (die in het verleden al vaker de backings deed bij New Order) en Denise Johnson (in het verleden onder andere vocaal aan het werk met Primal Scream).

‘Tutti Frutti’ is een kauwgombal die bol staat van de Italodisco, en waarin Sumner met La Roux’ Elly Jackson duetgewijs in de weer zijn. De robotstem die de titel meermaals declameert vinden we al bij de tweede luisterbeurt eerder storend dan een toegevoegde waarde.

‘People On The High Line’ gaat Elly Jackson ook weer met de pluimen lopen, al vinden we het inderdaad een beetje te veel ‘pluimen-muziek’, disco is bij momenten angstaanjagend dichtbij.

‘Stray Dog’ is dan weer van een ander laken een broek: Iggy Pop klinkt met zijn doorleefde stem als een macabere priester die een American Gothic gedicht voordraagt. Toch is dit niet nieuw te noemen, de vocale bijdrage van Iggy aan ‘Aisha’ van Death In Vegas bijvoorbeeld vonden we net iets spannender.

Net als ‘Restless’ dekt bij ‘Academic’ de titel volledig de lading: een academische New Order song volgens het boekje, niets meer, niets minder.

Het spartelende ‘Nothing But A Fool’ ademt een verre echo van Joy Division uit, en we ontwaren zowaar een bluesgitaartje in het nummer. Desalniettemin, een van de betere nummers op dit album.

In ‘Unlearn This Hatred’ hoor je duidelijk de invloed van producer Tom Rowland, een nummer dat ook wel door het muzikale verschil in strofe en refrein lekker blijft hangen. Dat de tekst aan de magere kant is, is jammer maar geen struikelblok.

‘The Game’ is ook een nummer waar we met plezier naar luisteren, maar waar we voor de rest niets zinnigs over kunnen zeggen. Op afsluiter ‘Superheated’ krijgt Sumner vocale steun van Brandon Flowers, die met zijn The Killers een van die bands is die lustig teren op de muzikale erfenis van Sumner en co. (Joy Division voor de slechte verstaanders).

Toch kunnen we deze ‘Superheated’ wel smaken, de samenzang doet ons zowaar even denken aan Pet Shop Boys.

“It’s over”, zijn de laatste woorden van dit album, en de eerste luisterbeurt waren we vrij enthousiast te noemen, een gevoel dat luisterbeurt na luisterbeurt toch aan kracht wist in te boeten.

Doordat de band met verschillende producers samenwerkte, naast Tom Rowland, verder nog Richard X en Stuart Price klinkt het album gevarieerd en fragmentarisch, niet altijd een zegen wat betreft de samenhang van een album.

Zo is deze ‘dansplaat’ eerder een combinatieplaat geworden, met naast het prominent aanwezige clubgeluid, toch ook de nodige ruimte voor de gitaar.

New wave, dance, maar ook Britpop, je hoort nog steeds dat de sound van New Order een duidelijke invloed op al deze genres gedrukt heeft, en nog steeds relevant is, maar van een zelf opgelegde dansplaat, verwachten we van de makers van Blue Monday, een van de meest verkochte dansplaten aller tijden, toch iets meer dan wat we hier voorgeschoteld krijgen op Music Complete.

New Order is altijd meer een band van singles dan van albums geweest, en dat is nog steeds zo, al vragen wij ons af welk nummer van Music Complete sterk genoeg is om tot het collectieve New Order geheugen te gaan behoren.

New Order

Dimi Brands
29/01/2016

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...