casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Nachtmahr
Feindbild
Electro
20/03/2014 : Nachtmahr - Feindbild
Trisol  Trisol
20/03/2014, Kurt Ingels

Het minste wat je Nachtmahr moet nageven is dat de groep rond Oostentijker Thomas Rainer steevast voor de nodige controverse weet te zorgen. Bij aanvang in 2007 was Nachtmahr (er was rond de millenniumwissel ook even Siechtum) reeds de militante uitlaatklep voor Thomas Rainer die z’n sporen in eerste instantie verdiende bij de Oostenrijkse dark wave formatie L’Âme Immortelle.

Het werd al gauw een 'wij tegen de rest' concept dat verder werd gevoed door het steevast militante, zelfs seksistische en fascistoïde imago die de controverse rond de figuur van Rainer en z’n Nachmahr discipelen alleen maar meer deed oplaaien. Hoewel Thomas Rainer in interviews steevast een standpunt innam tegen het politieke karakter van Nachtmahr en tegen de verheerlijking van geweld is de nieuwe “Feindbild” weerom een titel die boekdelen spreekt.

Er lijkt een opbod aan de gang tussen de fans en tegenstanders van de groep die Nachtmahr een eenzijdige seksistische en fascistoïde aanpak verwijten. Deze “Feindbild” zal deze verwijten alleen maar bevestigen al was het maar omdat de artwork, de eerste oplage van 2000 komt fraai verpakt in een ingebonden en aangebrande strip, de troepen aan weerszijden zal doen steigeren.

Nachtmahr laat niets aan de verbeelding over. Je bent voor of tegen en tegen een achtergrond van het fascistische Duitsland worden de tegenstanders (die niet toevallig de kleur rood hanteren) genadeloos afgeslacht door de Nachtmahr troepen. Meer nog, Thomas Rainer wordt opgevoerd als de alles bepalende führer die toekijkt op de (seksuele) vernedering en de verwoesting van de tegenstander.

Je zaait wat je oogst natuurlijk en Nachtmahr zal ongetwijfeld de consequenties van deze aanpak moeten dragen. Enig cynisme noch ironie zijn me niet vreemd en de controverse is natuurlijk ook niet nieuw. Ik denk maar aan groepen als :Wumpscut: of nog en beter bij het wereldbeeld van Nachtmahr aansluitend, Feindflug die het hard te verduren kregen. Ik ben de persoon er niet naar om artistieke drijfveren in twijfel te trekken zonder de echte beweegredenen van de artiest te kennen, maar als volwassen artiest moet je wel de gevolgen van je doen en ook je laten willen en durven dragen.

Het minste wat ik kan zeggen is dat Nachtmahr een fascistisch fetisjisme aanhangt, en daarbij seksisme en geweld vanuit datzelfde almacht fetisjisme niet schuwt. Tot daar de controverse. Maar moeten we hier eigenlijk niet over de muziek hebben?

Wel ja, daar valt eigenlijk veel minder over te zeggen. De muziek is alvast niet controversieel maar bewandelt met de combat laarzen de ondertussen plat getreden paden van de macho en macha club electro. Sommigen komen steevast met de term industrial aandraven als het gaat over de muziek van Nachtmahr maar dan ken ik heel wat minimal acts die veel dichter in de buurt komen bij de term industrial dan het potje onschuldig dansvertier dat hier wordt gebrouwen.

Uiteraard zijn de teksten aangebrand en beantwoorden ze perfect aan het visuele concept van Nachtmahr doch muzikaal borduurt men verder op de registers die door groepen als Terminal Choice meer dan een decennium gelden werden opengetrokken en één en ander wordt zelfs met een poppy kwinkslag ingekleurd getuige The Second Decay (Duitse electro pop band) “I Hate Berlin”. cover. Dansen kun je zeker op “Wir Sind Zurück”, “Dämon”, "Liebst Du Mich (zie clip), “Parasit” en het titelnummer “Feindbild” maar dat is het zowat.

Wellicht heeft Nachmahr de controverse meer nodig dan Thomas Rainer wil toegeven om z’n plaatsje te blijven claimen in het electro club gebeuren. Want meer dan voor de hand liggend clubvoer vind ik hier niet.

Nachtmar

Kurt Ingels
20/03/2014

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...