casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

Monolog
Indemnity And Oblivion
Ambient - Drum 'n Bass - Metal
23/12/2018 : Monolog - Indemnity And Oblivion
Hymen Records  Hymen Records
23/12/2018, Dimi Brands

Monolog (Mads Lindgren) neemt ons terug mee in de tijd, het jaar 1660 meer bepaald. Toen werd in Engeland de Indemnity And Oblivion Act goedgekeurd, een parlementaire actie die een algemeen pardon verleende aan iedereen die tijdens de burgeroorlog en het interregnum misdaden had gepleegd.

Dat schuldgevoel het heersende sentiment is dat zich laat gelden op dit negende album van Monolog leren we uit het feit dat Lindgren twee mensen uit zijn zeer nabije omgeving het tijdelijke voor het eeuwige zag inruilen.

Hier vertaalde de schuld zich in de pijn die hij voelde omdat hij niet in staat was om hen te redden, maar ook de oprechtheid en het onbegrip die in het vroege stadium van dood en verval optraden, gewoon omdat hij zelf simpelweg nog in leven was, leidden hemzelf diep in een persoonlijke crisis.

Maar waar schuldgevoel is, is er ook de mogelijkheid tot vergeving, en vergeving komt vaak door pijn. Dit album kan dan ook worden gezien als de soundtrack van een nieuwe en belangrijke les die Lindgren aan den lijve ondervonden heeft.

Indemnity And Oblivion is een voortzetting, en meer nog, een verfijning van het muzikale concept van Monolog. Terwijl hij terug aan de slag ging met het bespelen van de elektrische gitaar en terug realiseerde hoeveel vreugde en vaardigheden dit met zich meebracht, herontdekte hij in een weg ook zijn ondertussen begraven metalroots en koppelde deze aan zijn diepgaande elektronische productie-ervaring en koppelde er en passant een nieuwe diepe stem aan.

Toevallig ontmoette hij metalzanger Mathias Lodmalm (Cemetary, Sundown) wat leidde tot een samenwerking voor een nummer van dit album (‘True North’). Zowel op muzikaal als op expressief vlak meteen nieuw terrein dat ontgonnen werd.

Een andere samenwerking die zeer inspirerend heette te werken was die met Dean Rodell (Machinecode, Underhill) die met een fascinerende aanpak nieuwe praktijken op dit album inspireerde. Samen lukt het hun om schijnbaar onwerkbare ideeën (in dit geval zeer nerveuze drum ‘n’ bass meets metalgitaren tijdens ‘Serenity’) mogelijk te maken.

Nog meer drum ‘n’ bass van het betere soort horen we tijdens ‘Edge Hill’.

Een derde belangrijke bijdrage waar je tijdens het beluisteren van Indemnity And Oblivion echter niet veel zal merken is de samenwerking met regiseur Raphael Dingé en danseressen Thaïs Lebas en Deborah Darritchon. Voor het visuele aspect tilden zij de clips voor ‘Skeletons Are Watching Me’ en ‘Agenda’ naar een hoger niveau.

Metal, dub, drum ‘n’ bass, breakcore... aan afwisseling geen gebrek op deze plaat. Het zijn dan ook perfecte soorten muziek om te gebruiken voor het herwinnen van kracht en die dwingen om de realiteit op te heffen. Bekijk deze stijlen dus gerust eens met een therapeutische bril, zeker wanneer je naar de achtergrond van Indemnity And Chaos begrijpt.

Bijgevolg is dit album geen “prettige” plaat en behoorlijk veeleisend. Maar eens deze aangrijpende rit je in zijn macht heeft en je dit samengaan van brute kracht en fragiele melodische schoonheid beter kan doorgronden kan het misschien ook bij u energie-uitbarstingen uitlokken die de deur openen voor nieuwe ervaringen. Het proberen waard!

Monolog

Dimi Brands
23/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...