casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

Monnik
Bitteroogst
Ambient - Dark Ambient - Drone - Ritual
14/12/2019 : Monnik - Bitteroogst
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
14/12/2019, Dimi Brands

We kunnen stellen dat het gros van de menselijke bevolking gewoontediertjes zijn, daarenboven vaak ook niet vrij van vooroordelen.

Wanneer wij de namen Monnik en Consouling Sounds in één zin horen, gaan we wat dat laatste betreft ook niet vrijuit. Vrijwel spontaan duikt in onze geest dan het beeld op van een schimmige, bebaarde einzelgänger die in de schaduw van zijn klooster staalharde doom/sludge doorheen de nevel jaagt.

Maar kijk, ook deze keer blijkt maar weer dat je niet zo maar op je vooroordelen mag vertrouwen. Al zaten we toch gedeeltelijk juist: Monnik is de eenmansband (einzelgänger: check) rond man met baard (check) Thibaud Meiresone. De sludge en doom gitaren schitteren echter door afwezigheid, deze Monnik laat zich op zijn derde langspeler daarenboven niet makkelijk in een vakje duwen. Daar waar de twee voorlopers (Bedevaart -2015 Vondeling -2017) voor het gemak nog in het diepe ambient/drone bad werden geduwd, hebben we voor Bitteroogst heel wat meer etiketjes nodig.

Bitteroogst is het resultaat van een lange periode van experimenteren en het zoeken naar een eigen geluid. Dit resultaat is een lang nummer (40 minuten) geworden dat niet alleen de luisteraar meevoert op deze ontdekkingsreis, maar waarbij de gids zich dus ook niet als alwetend presenteert.

Het gekende geluid van gitaardrones is wel nog aanwezig, maar krijgt aanvulling van huilende banjo’s, jammerende lapsteelgitaar en gonzende synths. De stem van Meiresone mogen we hierbij als essentieel onderdeel zijnde uiteraard ook niet vergeten. Zijn teksten zijn behalve Nederlandstalig ook vrij vaag, en zijn zangstem doet ons bij momenten denken aan die van Peter Bjärgö (en dan denken we vooral aan zijn project Arcana, voor verschillende stukken op Bitteroogst gaat deze vergelijking echt wel op). Als je weet dat de stem van Bjärgö op haar beurt ook vaak gelinkt wordt aan die van Brendan Perry, dan weet je dat dit aanknopingspunt in de hoek met complimentjes ligt.

Monnik wil de grenzen van spiritueel isolement verkennen en zijn muzikale drones bijna ascetische meditaties maken. Gelaagde geluiden en structuren proberen een bijna sjamanistische sfeer op te roepen, om het publiek in hun introspectieve greep te boeien.

En boeien dat doet Monnik op Bitteroogst, zeker omdat hij het tenminste aandurft om langs de platgetreden paden van dit soort rituele muziek af te stappen, en de voorgeschreven regeltjes netjes aan de laars lapt.

De gewoontediertjes zoals in de eerste zin beschreven zullen haast een appelflauwte oplopen wanneer ze horen dat Bitteroogst (retro)elektronisch begint, overvloeit in een krautrock-achtige sound en alzo richting ritueel aandoende ambientdrone wandelt.

In het kader van Consouling in Residence verscheen dit album met een speciaal voor dit album samengestelde thee van Koffies De Draak. Analoog aan de titel vermoeden we dat deze bitter van smaak zal zijn, maar wanneer deze ook net zo “straf” is als het album, dan raden we aan er voldoende water bij te gieten.

Monnik

Dimi Brands
14/12/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...