casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Moloko +
'Moloko +'
Cold Wave - Post Punk
18/02/2016 : Moloko + - 'Moloko +'
Domestica  Domestica
18/02/2016, Dimi Brands

Het begrip Moloko kennen we natuurlijk uit Anthony Burgess’ boek/ Stanley Kubrick’s film A Clockwork Orange, en was hierin een speciaal drankje dat te krijgen was in de Korova Melkbar.

In de Russische vertaling betekent “Moloko +” zoveel als “melk met messen”.

Het inspireerde onder andere Roisin Murphy om het funky dance collectief waarmee ze vanaf het midden van de jaren 90 haar carriëre begon, van deze naam te voorzien.

Het hier besproken Moloko + (met een plustekentje dus) begon er tien jaartjes eerder aan, in 1984 meerbepaald in Landshut (Duitsland).

Het was de tijd dat Britse bands zoals Bauhaus, Dead Can Dance en Southern Death Cult een nieuw tijdperk in het muzieklandschap aanboorden: Gothic Underground.

Dankzij enkele goed gesmaakte optredens kregen ze de nodige naambekendheid in zuidelijk Duitsland, en ook tv, radio en pers kregen dit vijftal al snel in de mot.

Hun titelloze debuutplaat uit 1986 werd opgevist door het fijne Domestica label, dat ons na het Nederlandse S.M. Nurse wederom een obscure parel van jewelste in de schoot werpt.

Moloko + is daarmee ook een beetje de vreemde eend in de bijt bij het Spaanse Domestica, dat we vooral kennen van zijn minimal wave releases.

‘Fields Of War’ bewandelt hetzelfde veld als Death In June anno 1984 (‘Fields) toen deze nog grossierden in sterk aan Joy Division schatplichtige postpunk deuntjes.

Op ‘Trance’ horen we een heerlijk zwaar pulserende baslijn, die de weg bereidt voor een flashback naar de kille jaren 80.

Naast het onvermijdelijke Joy Division is ook de koude sound van vroege The Cure nooit ver weg, zoals bijvoorbeeld op ‘Heatwave’.

Een track als ‘Freimann’ doet het nostalgische hart van de oudere wavers onder ons geheid een slagje sneller slaan, aangezien dit soort deuntjes in ons eigen land weerklank kreeg dankzij bands als Siglo XX, De Brassers, Struggler, to name a few...

En dit kunnen we zeggen van alle negen nummers op deze uitstekende LP, zonder dat er ook maar een dipje te bespeuren valt zijn dit stuk voor stuk fantastische nummers.

In die mate zelfs dat ik durf zeggen dat ze een mooie aanvulling vormen in elke zichzelf respecterende postpunk/coldwave verzameling.

Toen de band zich opmaakte om aan de opnames van een tweede plaat te beginnen sloeg het noodlot toe: zanger Martin Holm ruilde veel te vroeg het tijdelijke voor het eeuwige. Afsluiter ‘In Meinen Taschen...’ (“In meinen Taschen die Sterne wie Staub”) is dan ook een mooie afsluiter van een plaat die hier al veel toertjes gedraaid heeft.

Dimi Brands
18/02/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...