casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.356 items

   

Moan/Genetic Transmission
Dedicated To Luigi Russolo
Experimental - Industrial
17/12/2017 : Moan/Genetic Transmission - Dedicated To Luigi Russolo
Zoharum
17/12/2017, Dimi Brands

Geen deel 1 zonder deel 2, zo denken ze ook bij Zoharum, en daarom stellen ze ons na Collaboration 1 een ander samenwerkingsverband tussen de twee Poolse acts Genetic Transmission en Moan voor. Deel vier inmiddels uit de archiefreeks van Genetic Transmission met de titel Dedicated To Luigi Russolo.

Enig opzoekwerk was aanbevolen want we hoorden het zowat in Keulen donderen bij de naam van deze Italiaan (we kunnen immers ook niet alles weten, nietwaar).

Volgens de promo sheet die we kregen van het Poolse label zou Russolo als componist gelden als een zeer grote invloed op wat we tegenwoordig het urban muziekgenre noemen.

Als we de Wikipedia pagina die aan hem gewijd is raadplegen lezen we dat deze in 1885 geboren en in 1947 gestorven man een futuristisch schilder, componist en muziekinstrumentenbouwer van elektronische instrumenten was.

Aanvankelijk concentreerde Russolo zich op zijn schilderkunst. In 1909 sloot hij zich aan bij de futuristische beweging van Marinetti. In 1913 wendde hij zich ook tot de muziek en werd daarmee de eerste futuristische componist. Zijn muziek is gebaseerd op industrieel geluid.

In 1913 publiceerde hij zijn futuristisch manifest L’Arte Dei Rumori en hetzelfde jaar bouwde hij met zijn assistent Ugo Piatti zijn eerste instrumenten, die hij Intonarumori (lawaaimachines) noemde. Een van die instrumenten was de Russolofoon, een instrument dat gelijktijdig zeven verschillende geluiden produceert en dit in een mogelijkheid van 12 geluidsterkten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen zijn instrumenten opgeslagen in Parijs en zouden tijdens bombardementen zijn vernietigd. Wel zijn er nadien aan de hand van de werktekeningen een aantal replica’s gebouwd. Van de oorspronkelijke Intonarumori zijn destijds wel geluidsopnamen gemaakt, die later op cd zijn verschenen.

Eind jaren 40 zouden vertegenwoordigers van de Musique Concrète terugvallen op de ideeën van Russolo’s bruïtisme en in hun composities op een soortgelijke manier gebruikmaken van geruis en klank die onze omgeving voortbrengt.

Nog voor we ons oor te luister gelegd hebben bij dit deel uit de Genetic Transmission archiefreeks, zijn we nu al dankbaar voor de kennismaking met deze toch wel grote meneer.

Hou je vast want de twee nummers op dit split-album zijn samen goed voor een speelduur van maar liefst 65 minuten, netjes verdeeld over twee maal een dertigtal minuten.

Hoewel beide artiesten volgens hun eigen, compleet van elkaar verschillende, manier elk een nummer naar voor schuiven, klinken de twee afzonderlijke nummers verrassend genoeg erg consistent op dit album.

‘Men At Work’, de bijdrage van Moan was een geluidsinstallatie tijdens de tentoonstelling People At Work in het stadsmuseum van Jawor in 2004. Aldaar werd het stuk op repeat als achtergrondmuziek afgespeeld. Eigen aan geluidsinstallaties voor tentoonstellingen is dat ze al eens een zeer experimenteel kantje kunnen hebben, het is hier niet anders zo.

Het geratel dat steevast de kop opduikt laat echo’s van old school industrial doorschemeren, maar Moan laat toch voornamelijk het experiment hoogtij vieren.

Het nummer van Genetic Transmission, ‘Przebudzenie Miasta’, werd reeds opgenomen in 1999 maar werd nooit uitgebracht omdat de master tape verloren raakte.

Tomasz Twardawa bouwde het nummer dus opnieuw op vanuit de ideeën van de originele track. Deze is opbouwender van aard dan zijn voorganger, die meer leunde op herhaling.

Maar ook hier kunnen we concluderen dat Russolo mag gelden als componist van industrial avant la lettre, waardoor we zijn naam verder zullen blijven onthouden met het oog op verder opzoekwerk.

Een kennismaking met een zeer invloedrijk componist, en een eerbetoon de naam waardig: deel vier uit de Genetic Transmission archief serie slaat twee vliegen in één klap.

Moan

Genetic Transmission

Dimi Brands
17/12/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...