casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.884 items

   

Moan/Genetic Transmission
Dedicated To Luigi Russolo
Experimental - Industrial
17/12/2017 : Moan/Genetic Transmission - Dedicated To Luigi Russolo
Zoharum
17/12/2017, Dimi Brands

Geen deel 1 zonder deel 2, zo denken ze ook bij Zoharum, en daarom stellen ze ons na Collaboration 1 een ander samenwerkingsverband tussen de twee Poolse acts Genetic Transmission en Moan voor. Deel vier inmiddels uit de archiefreeks van Genetic Transmission met de titel Dedicated To Luigi Russolo.

Enig opzoekwerk was aanbevolen want we hoorden het zowat in Keulen donderen bij de naam van deze Italiaan (we kunnen immers ook niet alles weten, nietwaar).

Volgens de promo sheet die we kregen van het Poolse label zou Russolo als componist gelden als een zeer grote invloed op wat we tegenwoordig het urban muziekgenre noemen.

Als we de Wikipedia pagina die aan hem gewijd is raadplegen lezen we dat deze in 1885 geboren en in 1947 gestorven man een futuristisch schilder, componist en muziekinstrumentenbouwer van elektronische instrumenten was.

Aanvankelijk concentreerde Russolo zich op zijn schilderkunst. In 1909 sloot hij zich aan bij de futuristische beweging van Marinetti. In 1913 wendde hij zich ook tot de muziek en werd daarmee de eerste futuristische componist. Zijn muziek is gebaseerd op industrieel geluid.

In 1913 publiceerde hij zijn futuristisch manifest L’Arte Dei Rumori en hetzelfde jaar bouwde hij met zijn assistent Ugo Piatti zijn eerste instrumenten, die hij Intonarumori (lawaaimachines) noemde. Een van die instrumenten was de Russolofoon, een instrument dat gelijktijdig zeven verschillende geluiden produceert en dit in een mogelijkheid van 12 geluidsterkten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen zijn instrumenten opgeslagen in Parijs en zouden tijdens bombardementen zijn vernietigd. Wel zijn er nadien aan de hand van de werktekeningen een aantal replica’s gebouwd. Van de oorspronkelijke Intonarumori zijn destijds wel geluidsopnamen gemaakt, die later op cd zijn verschenen.

Eind jaren 40 zouden vertegenwoordigers van de Musique Concrète terugvallen op de ideeën van Russolo’s bruïtisme en in hun composities op een soortgelijke manier gebruikmaken van geruis en klank die onze omgeving voortbrengt.

Nog voor we ons oor te luister gelegd hebben bij dit deel uit de Genetic Transmission archiefreeks, zijn we nu al dankbaar voor de kennismaking met deze toch wel grote meneer.

Hou je vast want de twee nummers op dit split-album zijn samen goed voor een speelduur van maar liefst 65 minuten, netjes verdeeld over twee maal een dertigtal minuten.

Hoewel beide artiesten volgens hun eigen, compleet van elkaar verschillende, manier elk een nummer naar voor schuiven, klinken de twee afzonderlijke nummers verrassend genoeg erg consistent op dit album.

‘Men At Work’, de bijdrage van Moan was een geluidsinstallatie tijdens de tentoonstelling People At Work in het stadsmuseum van Jawor in 2004. Aldaar werd het stuk op repeat als achtergrondmuziek afgespeeld. Eigen aan geluidsinstallaties voor tentoonstellingen is dat ze al eens een zeer experimenteel kantje kunnen hebben, het is hier niet anders zo.

Het geratel dat steevast de kop opduikt laat echo’s van old school industrial doorschemeren, maar Moan laat toch voornamelijk het experiment hoogtij vieren.

Het nummer van Genetic Transmission, ‘Przebudzenie Miasta’, werd reeds opgenomen in 1999 maar werd nooit uitgebracht omdat de master tape verloren raakte.

Tomasz Twardawa bouwde het nummer dus opnieuw op vanuit de ideeën van de originele track. Deze is opbouwender van aard dan zijn voorganger, die meer leunde op herhaling.

Maar ook hier kunnen we concluderen dat Russolo mag gelden als componist van industrial avant la lettre, waardoor we zijn naam verder zullen blijven onthouden met het oog op verder opzoekwerk.

Een kennismaking met een zeer invloedrijk componist, en een eerbetoon de naam waardig: deel vier uit de Genetic Transmission archief serie slaat twee vliegen in één klap.

Moan

Genetic Transmission

Dimi Brands
17/12/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 20/10/2021 : Sinner’ Day, zwart heeft veel tinten (deel 3 Allerheiligen)

Mijn persoonlijke voorkeuren voor de derde dag Sinner’s Day, we zitten immers in de laatste rechte lijn want nog 10 keer slapen en het is zover. Feest. Een ‘Alle Heiligen’ feesten mee op maandag 1 november in Heusden Zolder en wel op twee podia. Hopelijk hebt u dag 1 en dag 2 overleefd. Want ook op 1 november valt er één ...

lees meer...
INTERVIEW : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.

Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : Dark Entries zoekt vers bloed

Ware vampieren zijn wij, die in de duisternis jagen op warmbloedige wezens om onze dorst aan te laven… Yep, we zoeken naar vers bloed om ons magazine te versterken. Uiteraard gaat onze voorkeur hierbij uit naar jonge maagden, maar op onze leeftijd en met ons uiterlijk kunnen we niet al te veeleisend zijn. Je geslacht, leeftijd of uiterlijk ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2021 : Sinner’s Day, zwart heeft veel tinten (deel of dag 2, Halloween).

Hier ben ik weer, trick or treat, met mijn bijzondere en smaakvolle voorkeuren voor de tweede dag Sinner’s Day van 31 oktober. Ondertussen hebben we al een dag achter de kiezen en belanden we meteen in de helft. Zondigen nu het nog kan want ook op 31 oktober staat veel moois op de affiche. Eén en ander passeerde reeds de Dark ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Gert - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Fantastique.Nights, Cali Club Drogenbos 2/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet

Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt... Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Nacht van de Experimentele Film rond icoon Nico - OFFoff Artcinema te gast in Brusselse AB, 16 september 2021

Zoals aangekondigd maakte Dark Entries in hoofde van ondergetekende haar (of is het zijn?) opwachting op de Nacht van de Experimentele Film, de welke door OFFoff Cinema deze keer in de Brusselse AB georganiseerd werd… Niét in de AB-Club, zoals ondergetekende eerst dacht, maar wel degelijk in de grote zaal… Deze editie ...