casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

   

Miyamoto Takashi
Polarization (Neo Electroacoustic Ambient Series No.5)
Ambient - Experimental - Noise
21/10/2017 : Miyamoto Takashi - Polarization (Neo Electroacoustic Ambient Series No.5)
Kyou Records  Kyou Records
21/10/2017, Dimi Brands

Waar in de voorgaande delen van de Neo Electroacoustic Ambient Series* acts als Elma en Dao De Noize gingen voor albums met slechts een viertal lange werkstukken, gaat Japanner Miyamoto Takashi voor meer gespletenheid door in deze reeks ons een album te brengen dat in een dik uur maar liefst 15 nummers naar voor brengt.

Met nummers die schipperen tussen de 2 en de 6 minuten, in het aangeboorde genre dus eerder compact te noemen.

Takashi is sinds 1985 actief in tal van indie bands en begon in 1995 met Time Strings Travellers, een jazzrock formatie met 4 albums op hun actief. Samen met Fumihiko Kimura en Kazuya Ishigami, de bezieler van deze reeks, was hij actief bij 3 Mirrors, een logische keuze met andere woorden dat ook Takashi zijn licht over deze interessante serie op het KYOU label mocht laten schijnen.

Takashi sleept hiervoor een heel arsenaal bestaande uit elektrische bas, synthesizer, sampler, field recordings en andere elektronica aan wat een verbluffend resultaat oplevert.

Een resultaat dat even veelzijdig is als het begrip ‘polarisatie’ dus.

Zo horen we tijdens ‘Imaginary Door’ rustgevende ambient klanken, een trucje dat hij later op het album herhaalt tijdens ‘Another ‘Tenkawa’’, dat eveneens op een rustige ambient leest geschoeid is.

Hoewel we tijdens de openingstrack nog enkele minimale stoorzenders mogen ontdekken, weet Takashi de gecreëerde rust danig te verstoren door tijdens ‘New Materials, Cut Sounds’ dwingende, zeg maar drammerige, onheilspellende sferen te blazen. De subtiel noisy ambient die tijdens ‘Ancient Dreams’ eveneens dreigend zijn staart roert weet de aandacht met een wonderbaarlijk precisiegevoel voor subtiliteit te prikkelen, terwijl ‘Your Mission’ net die subtiliteit weer overboord gooit en volop voor de dwingende, haast enerverende geluidsaanpak verkiest.

U ziet, de manieren waarop Takashi werkt zijn telkens zeer gevarieerd, maar hoe hij het ook telkens doet, de impact van zijn aanpak werkt steeds.

Nog enkele voorbeelden voor de twijfelaars: het duistere ‘Back Side Of Tower’ scoort met een repetitief patroon en een opborrelende onderlaag aan noise geluiden, zonder de bovenliggende ritmiek uit het oog te verliezen. Onze Japanse vriend toont zich een meester in het oor hebben voor details en lijkt een afkeer te hebben voor eentonigheid, een vaak onoverwonnen struikelblok in het genre waarin we ons bevinden, waardoor Polarization geen moment gaat vervelen.

‘Giga Mountain’ trekt dan weer meer de noise kaart, nog wel steeds de abstracte variant hiervan, doch op zo een manier dat ze als een troef uitgespeeld wordt, wat hem wat ons betreft een spreekwoordelijke “solo-slim” oplevert.

De dreiging die van de nummers afstraalt in combinatie met Takashi’s subtiele aanpak vormen een fantastisch samenwerkingsverband. Een kunstje dat hem ook gelukt tijdens kortere nummers als ‘Heavenly Falling’, ‘Some Camera Eyes’, ‘Ships At Overground’ en ‘Ele-Stream Under The Nation’.

Zijn verleden in het jazz milieu komt even tot uiting tijdens ‘Maze Walkin’ Dub’, dat beelden van een experimentele film noir voor de geest roept. ‘Beat Gift (For Elders)’ verwijst ook naar ‘s man’s jazz verleden, maar verpakt dit in een sterk staaltje ritmische noise.

Dat Takashi ook aardig uit de voeten kan met elektronische klanken bewijst ‘Ele-Stream Under The Nation’.

Aanvankelijk komt Polarization over als een onsamenhangend geheel aan geluiden. Hoewel geen enkel nummer hetzelfde is geeft de plaat na de nodige groeitijd heus wel onderlinge verbanden vrij, wat dit tot een meer dan aangename ambient plaat maakt.

Het vraagt dus wat tijd om de schoonheid van Polarization in zijn geheel te vatten, maar het loont absoluut de moeite zich hieraan te wagen.

*over Neo Electroacoustic Ambient Series:

Deze serie kwam tot stand en werd geselecteerd door Kazuya Ishigami. De artiesten en hun werken van deze serie benaderen en beoefenen nieuwe soorten van noise muziek op totaal verschillende niveaus. Uit de verschillende werken van de artiesten blijkt een vrije houding tegenover het geluid dat niet gevangen zit binnen de traditie van het verleden, het bewustzijn en de continuïteit van de geschiedenis of het vasthouden aan het hedendaagse maar eerder een delicaat, precies en spannend timbre. Zo is het mogelijk ernaar te luisteren en de gemeenschappelijke punten te herkennen, alsook het experiment er van te ontdekken.

Miyamoto Takashi

Dimi Brands
21/10/2017

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...