casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.966 items

   

Minor Victories
Minor Victories
Alternative Rock - Shoegaze
22/01/2017 : Minor Victories - Minor Victories
PIAS  PIAS
22/01/2017, Danny Quetin

Er bestaan nog toevalligheden. Toevalligheden die resulteren in de opmaak van wat de bedoeling had een gelegenheidsband te worden, maar dat naar meer smaakt. En dat beseffen ze zelf ook, want een volgend album is al in de maak.

Een toevalligheid, omdat het een samenwerking betreft tussen Stuart Braithwaite van Mogwai, Justin Lockey van Editors, Rachel Goswell van Slowdive en James Lockey, filmmaker bij Hand Held Cine Club. Verzameld onder Minor Victories.

Hun titelloze debuutplaat is al een tijdje geleden uitgebracht, maar bereikte nu pas de Dark Entries-redactie. Geen idee of de wegenwerken aan ons redactielokaal er iets mee te maken hebben.

Mekaar gevonden omdat ze alle 4 mekaar wel eens op een festival tegenkwamen en ze (daar is het toeval weer) nog wat probeersels hadden liggen om ooit eens iets mee te doen. Grote probleem : hoe gaan ze dit door redelijk gevulde agenda’s gebolwerkt krijgen ? En dan komt de moderne communicatie een handje helpen. Al de tracks op dit album kwamen tot stand via mail, Skype en telefoongesprekken. En toch, volledig de creatie van een band, maar op afzonderlijke plaatsen.

Afzonderlijke plaatsen, en vooral afzonderlijke meningen. Het heeft meer dan een jaar geduurd om het geheel op een duidelijke lijn te krijgen. Zonder tijdsdruk, zonder enige vorm van stress. Het album Minor Victories getuigt dan ook van een zekere veelzijdigheid, gestructureerdheid en is gevuld met knappe arrangementen.

Dreigend openen met Give Up The Ghost, het afmaken van innerlijke demonen, voorzien van een donkere drumslag en een vuil geworden gitaartapijt. Shoegaze kent vele gedaanten, die van Minor Victories geven er een totaal eigen definitie aan. Luister met de nodige aandacht naar A Thousand Ropes, en geniet van een krachtig opbouwend geheel met aandacht voor violen-keyboards en het wonderbaarlijke stemgeluid van Goswell. En die zwanenzang komt nog meer tot zijn recht in het heerlijk sfeeërieke Breaking My Light.

James Alexander Graham van The Twilight Sad was uitverkoren om de gastvocalen te verzorgen in Scattered Ashes (Song For Richard). Sublieme Art Rock met een hoog gehalte melodieusheid.

En dan denk je met Folk Arp een adempauze gevonden te hebben. Een zweverige aanvang, mijmerend maar even zo veel beeldschoon. Om dan plots na een viertal minuten van gedaante te veranderen en zo het bewijs levert dat we hier met topmuzikanten te maken hebben.

Met Cogs wordt het ritme opgevoerd, bombastische drums en een perfect samenspel tussen synths en gitaar. Waarbij je zou denken dat Rachel Goswell met haar stemgeluid hier niet direct in zou passen. Niets blijkt minder waar te zijn. Het geheel der delen doet het plaatje kloppen. Straf.

Waar we ons niet aan hadden verwacht, is de aanvulling van Mark Kozelek van Sun Kil Moon, die zijn bijdrage levert aan For You Always. Niet dat het afbreuk doet aan het totaalconcept, maar echt nodig was het ook weer niet.

Je mag ook stellen dat deze Minor Victories afsluit met 3 tracks. Een drieluik bestaande uit Out To Sea, The Thief en Higher Hopes. Het zijn weliswaar drie op zichzelf staande creaties, maar die zichzelf kenmerken in een bepaalde dosis experiment. En laat deze drieling de veelzijdigheid en vakkundigheid van Minor Victories driedubbel onderstrepen.

Minor Victories van Minor Victories kent zijn ijzigheid, zijn donkerheid, zijn dreigendheid. Maar ook zijn sfeerbeeld, zijn structuur en vooral zijn vakkundigheid. Een kleine overwinning voor wat een grandiose samenwerking is.

Minor Victories

Facebook

Danny Quetin
22/01/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...