casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.422 items

   

Minor Victories
Minor Victories
Alternative Rock - Shoegaze
22/01/2017 : Minor Victories - Minor Victories
PIAS  PIAS
22/01/2017, Danny Quetin

Er bestaan nog toevalligheden. Toevalligheden die resulteren in de opmaak van wat de bedoeling had een gelegenheidsband te worden, maar dat naar meer smaakt. En dat beseffen ze zelf ook, want een volgend album is al in de maak.

Een toevalligheid, omdat het een samenwerking betreft tussen Stuart Braithwaite van Mogwai, Justin Lockey van Editors, Rachel Goswell van Slowdive en James Lockey, filmmaker bij Hand Held Cine Club. Verzameld onder Minor Victories.

Hun titelloze debuutplaat is al een tijdje geleden uitgebracht, maar bereikte nu pas de Dark Entries-redactie. Geen idee of de wegenwerken aan ons redactielokaal er iets mee te maken hebben.

Mekaar gevonden omdat ze alle 4 mekaar wel eens op een festival tegenkwamen en ze (daar is het toeval weer) nog wat probeersels hadden liggen om ooit eens iets mee te doen. Grote probleem : hoe gaan ze dit door redelijk gevulde agenda’s gebolwerkt krijgen ? En dan komt de moderne communicatie een handje helpen. Al de tracks op dit album kwamen tot stand via mail, Skype en telefoongesprekken. En toch, volledig de creatie van een band, maar op afzonderlijke plaatsen.

Afzonderlijke plaatsen, en vooral afzonderlijke meningen. Het heeft meer dan een jaar geduurd om het geheel op een duidelijke lijn te krijgen. Zonder tijdsdruk, zonder enige vorm van stress. Het album Minor Victories getuigt dan ook van een zekere veelzijdigheid, gestructureerdheid en is gevuld met knappe arrangementen.

Dreigend openen met Give Up The Ghost, het afmaken van innerlijke demonen, voorzien van een donkere drumslag en een vuil geworden gitaartapijt. Shoegaze kent vele gedaanten, die van Minor Victories geven er een totaal eigen definitie aan. Luister met de nodige aandacht naar A Thousand Ropes, en geniet van een krachtig opbouwend geheel met aandacht voor violen-keyboards en het wonderbaarlijke stemgeluid van Goswell. En die zwanenzang komt nog meer tot zijn recht in het heerlijk sfeeërieke Breaking My Light.

James Alexander Graham van The Twilight Sad was uitverkoren om de gastvocalen te verzorgen in Scattered Ashes (Song For Richard). Sublieme Art Rock met een hoog gehalte melodieusheid.

En dan denk je met Folk Arp een adempauze gevonden te hebben. Een zweverige aanvang, mijmerend maar even zo veel beeldschoon. Om dan plots na een viertal minuten van gedaante te veranderen en zo het bewijs levert dat we hier met topmuzikanten te maken hebben.

Met Cogs wordt het ritme opgevoerd, bombastische drums en een perfect samenspel tussen synths en gitaar. Waarbij je zou denken dat Rachel Goswell met haar stemgeluid hier niet direct in zou passen. Niets blijkt minder waar te zijn. Het geheel der delen doet het plaatje kloppen. Straf.

Waar we ons niet aan hadden verwacht, is de aanvulling van Mark Kozelek van Sun Kil Moon, die zijn bijdrage levert aan For You Always. Niet dat het afbreuk doet aan het totaalconcept, maar echt nodig was het ook weer niet.

Je mag ook stellen dat deze Minor Victories afsluit met 3 tracks. Een drieluik bestaande uit Out To Sea, The Thief en Higher Hopes. Het zijn weliswaar drie op zichzelf staande creaties, maar die zichzelf kenmerken in een bepaalde dosis experiment. En laat deze drieling de veelzijdigheid en vakkundigheid van Minor Victories driedubbel onderstrepen.

Minor Victories van Minor Victories kent zijn ijzigheid, zijn donkerheid, zijn dreigendheid. Maar ook zijn sfeerbeeld, zijn structuur en vooral zijn vakkundigheid. Een kleine overwinning voor wat een grandiose samenwerking is.

Minor Victories

Facebook

Danny Quetin
22/01/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Comeback van het jaar / de eeuw: Placebo Effect!

U vindt dat de pandemie (te) lang duurt? Denk dan eens aan de schare trouwe old-school electrofans, die meer dan een kwarteeuw hebben moeten wachten op nieuw werk van Placebo Effect. U leest het goed: meer dan 25 jaar na 'Manipulated Mind Control' zijn de Duitse dark electro-pioniers terug met hun gloednieuw album 'Shattered Souls'. ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...