casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

   

Miki Yui
Aperio!
Ambient - Experimental
21/01/2021 : Miki Yui - Aperio!
Hallow Ground  Hallow Ground
21/01/2021, Dimi Brands

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent.

Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek een andere realiteit onthult die onder de oppervlakte verborgen ligt.

De titel weerspiegelt ook het aperiodieke karakter van haar muziek, haar onregelmatigheid. Als een toverwoord om de mysterieuze kosmos te onthullen, opent elk lied een andere intieme wereld vol wonderen.

De werkwijze van Yui klinkt redelijk tegenovergesteld aan die van haar collega’s. Al haar werk komt voort uit haar fysieke ervaring, de inspiratie komt echter vaak veel later. Nadat de ervaring is verteerd en bijna vergeten, kristalliseert het en wordt het een bron voor haar muziek.

Al de 7 nummers op Aperio! dragen als titel een geluid-gerelateerd werkwoord, en niet toevallig vat het geheel aan met het tien minuten aan een stuk trillende ‘Listening (Oneness)’. Het geeft meteen een mooi beeld hoe de kunst van Miki Yui ontstaat. De in Düsseldorf gevestigde Japanse artieste benadert de wereld om haar heen vanuit een sensueel perspectief in plaats van op een analytisch-logische manier. Toch manifesteren beide paradigma’s van kunstproductie hun invloed op het proces.

Of in eigen woorden gezegd: “In mijn muziek speel ik het spel van het abstracte omzetten in het concrete en vice versa.

Dit is ook duidelijk hoorbaar op alle composities van dit album. Haar muziek combineert buitenaardse ervaringen en droomwerelden en creëert omgevingen met meerdere sferen, zowel warm als uitnodigend, maar soms ook irritant koud en luchtledig. Uiteenlopende gevoelens als verwondering, verdriet, hunkering, verwondering en hoop worden geprikkeld.

Voor haar maakt het niet uit waar de elementen van haar spinnenweb vandaan komen: van field recordings en kunstmatige creaties tot elektro-akoestische geluiden. Het onthullen van de bron zou de verbeeldingskracht van de luisteraars alleen maar beperken. Miki Yui wil via haar geluiden dus vooral je eigen verbeelding prikkelen.

Wel, dan doen we er zelf ook beter het zwijgen toe, nietwaar? Graag geven we wel nog mee dat we meermaals genoten hebben van dit album dat erin slaagt keer op keer andere oppervlaktes aan te boren. De Japanse overschrijdt de grens van muziek en beeldende kunst en staat bekend om haar unieke minimalistische en organische benadering van muziek, en dit sinds 1999, waarbij ze de grijze zone van onze perceptie en verbeelding onderzoekt. Het was mijn eerste kennismaking met Miki Yui en als het van mij afhangt zeker niet de laatste!

Miki Yui

Dimi Brands
21/01/2021

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...