casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.061 items

   

Miel Noir
Honey-Beat
Dark Wave - EBM - Electro - Gothic - Industrial
22/12/2016 : Miel Noir - Honey-Beat
Caustic Records  Caustic Records
22/12/2016, Dimi Brands

Voor wie zich een beetje bezighoudt met ecologische problematiek is het geen geheim dat de bij op weg is om een met uitsterven bedreigde diersoort te worden. In feite is dit droevige proces al volop aan de gang. In bepaalde plaatsen zoals Zuid-China is de honingbij al uitgestorven, een gevolg van het gebruik van pesticiden.

Bijen zijn heel erg belangrijk voor de voedselketen, dus ook voor de mens. Dit komt omdat bijen de bloemen bestuiven, waardoor de vruchten zich kunnen ontwikkelen. In de natuur en de landbouw dreigt het bestuiven onvoldoende te worden. Jaarlijks sterven er ook in België en Nederland tientallen procenten bijenvolken. Als de bijen uitsterven, zullen nog vele andere dieren sterven. Dit heeft een enorme slechte uitwerking op het ecosysteem en op de hele voedselketen. Het volledig uitsterven van de bij zou een ramp voor de wereldvoedselvoorziening betekenen: men schat dat de productie met 10% terugloopt, wat op vele plekken ter wereld tot schaarste zou leiden. De variatie in voedselaanbod zal enorm afnemen. Dit komt omdat groente en vooral fruit voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van bestuiving door bijen. In Europa is er een tekort van 7 miljard bijen! Wereldwijd loopt dit cijfer op tot een tekort van vele tientallen miljarden.

Het was Einstein die ooit zie: “De mens heeft nog maar 4 jaar te leven als de bijen uitsterven.”

We geven het u maar even mee, als een van uw goede voornemens voor het nieuwe jaar een goed doel steunen zou zijn, denk dan eens terug aan deze tekst.

De bijtjes en de honing vormen sinds een paar jaar ook een belangrijke bron van inspiratie voor onze Oostenrijkse vrienden van Miel Noir. Hun vorige albums werden op de redactie heel goed ontvangen, collega Henk Vereecken schudde maar liefst tot twee maal toe het maximum van de punten voor deze releases uit de (cowboy)hoed. Iets waarvoor Marcel P. (een helft van het duo) ons tot heden ten dage nog uitermate dankbaar voor is. We zien de man geregeld wel op een neofolk concert of fuifje, en hij kan het niet laten zijn appreciatie aan ons adres te droppen.

Zo schoof hij enthousiast een exemplaar van Honey-Beat onze kant uit, een jaar na zijn voorganger From The Ashes.

De werklust van de bijtjes Marcel en collega Dimo Dimov is verbluffend te noemen, want Honey-Beat is niet zomaar een snel tussendoortje, maar wederom een lijvig (72 minuten) album geworden, goed voor een amalgaam aan stijlen, gegoten in 18 nummers.

Zoetebekken die vertrouwd zijn met het werk van Miel Noir weten dat het duo (op deze plaat geholpen door de drie zangeressen die we ook op From The Ashes mochten aanhoren, en Gerhard Hallstatt van Allerseelen.) niet op een stijl vast te pinnen valt.

Opener ‘Wake Up’ doet meteen de albumtitel alle eer aan, met zijn dwingende ritme duwt het je richting dansvloer, alwaar we echo’s waarnemen van pakweg Erotic Dissidents en (meer duidelijk) Die Form. Datzelfde Die Form is ook prominent aanwezig op het met zoemende (in vele nummers vind je verwijzingen naar bijen/honing, is het niet in de teksten, dan wel in de muziek) beats gesierde ‘Triggerwarning’.

Beats en gitaren gaan hand in hand op het venijnige ‘Not Sorry’, dat we kunnen omschrijven als futuristische darkwave, en fans van gothic rock zullen het door gitaren gedomineerde ‘End Of The Line’ en ‘What Once Was Lost’ ook wel weten te appreciëren.

Twee nummers van de plaat Honey & Ash (2011) krijgen een herwerking op Honey-Beat: ‘Honig-Traum (2016)’ klinkt als Neue Deutsche Todeskunst op zijn best, in mijn oren klinkt het alsof er plots (eindelijk) een goed nummer van Umbra Et Imago uit de kast is komen vallen. Nostalgische gevoelens komen ook bovendrijven bij ‘Schwarzer Honig (2016)’ alwaar we spontaan aan oude Goethes Erben moeten denken. Nu we toch even een wandeling maken doorheen memory lane, staan we ook nog even stil bij ‘Die Leere’, dat hunkerend doet terugdenken aan tijden toen op iedere fuif wel eens een nummertje van Relatives Menschsein de revue passeerde.

Ook apart is ‘What I Want’: denk aan het nummer ‘More’ van The Sisters Of Mercy, en beeld je in hoe dit zou klinken moest Joy Division dit nummer uitgebracht hebben, en je komt in de buurt van hoe dit nummer ongeveer klinkt.

Maar het absolute prijsnummer op deze plaat is het honingzoete (tja) ‘Duldungsstarre’, alwaar Marcel’s levenspartner Estella de show steelt en zich als wulpse bijenkoningin je bij de hand neemt tot in het diepst van de bijenkorf, alwaar het een wellustig gonzen van jewelste is. Het venijnige angeltje dat zich meteen in je brein vastpint, krijg je er gratis bij. Een van de zeldzame keren dat er een glimp op te vangen valt van het muzikale verleden van beide heren (beide heren speelden in het verleden in bands als Allerseelen, Svarrogh, Fahl, Sturmpercht, Sagittarius, en nog vele andere dark folk bands als gastmuzikanten) is in het met tromgeroffel begeleide ‘Honey Offering (Demeter’s March), alwaar de bijtjes de vrucht van hun arbeid naar de koningin dragen, in dit nummer vertegenwoordigd door het etherische gezang van zangeres Lisa.

Aan variatie heus geen gebrek op Honey-Beat, want met ‘The Legend Of St. Ambrose’ krijg je er zowaar nog een hoorspel bovenop en ‘What It Was’ gooit op het einde nog wat industriële ritmes in de strijd, die mooi de drukte in de bijenkorf weten te illustreren.

Het trieste liefdeslied ‘Anymore’ is een van de mooiere songs die we dit jaar al te horen kregen, het zit zodanig goed in elkaar dat we er zowaar stil van worden.

Alvorens we bij afsluiter ‘Honey-Apocalypse’ belanden, krijgen we eerst nog drie remixen van Honey-Beat nummers. Allereerst is het de beurt aan Winterhart (zijnde leden van Dance Or Die), die ‘Wake Up’ een bombastisch, Laibachiaans sfeertje meegeeft. Insect Plasma laat het zoemende bijengeluid van de synths achterege op zijn versie van ‘Triggerwarning’, wat overblijft is een minimale electro stamper van jewelste.

Niet dat ons favoriete nummer (probeer het maar eens uit je hoofd te krijgen, eens je het gehoord hebt) ‘Duldungsstarre’ een remix nodig had, want het staat op zichzelf als een solide bijenkorf. De Deadlights Remix maakt het nummer nog een beetje meer club-proof, maar is verder niet meteen een meerwaarde, vooral omdat het sterkste wapen van deze song, Estella’s hitsige zang, op deze remix ietwat naar de achtergrond verdrongen is.

Wie bij de eerste 33 gelukkigen was om dit album aan te schaffen (we achten de kans vrij klein, aangezien dit voorrecht voornamelijk voorbehouden was aan een ieder die meewerkte aan deze plaat), krijgt er nog de bonus EP The Temple & The Trigger bovenop, met daarop een cover van ‘At The Doorsteps Of Our Temple’ (het nummer van Die Weisse Rose, een van de spaarzame verwijzingen naar het genre waar Marcel en Dimo vooral furore wisten te maken), daar waar Thomas Bøjden kiest voor een sobere pianobegeleiding, gaat Miel Noir voor de akoestische gitaar. Het resultaat is er niet minder mooi door. Verder nog een remix van ‘Triggerwarning’, door Phobos Reactor deze keer, en ‘Our Time, Our Place’, een duet tussen Marcel en vrouwlief Estella.

Een album dat zo gevarieerd is, is vaak een hele opgave om volledig uit te zitten. Maar de honing van Miel Noir is van een zodanig plakkerige aard, dat de verschillen moeiteloos als een perfect geheel aan elkaar gehecht worden, om tot iets te komen dat voor de derde keer op rij goed is voor een maximum van de punten.

Miel Noir is dé te ontdekken groep, niet alleen volgens Henk Vereecken (dat een bioloog een voorliefde heeft voor deze insecten zal weinigen verbazen), maar ook volgens mijzelve. U weet dus wat u te doen staat, denk aan de bijtjes bij uw goede voornemens, en denk aan Miel Noir voor dat pakje onder de kerstboom.

Miel Noir

Dimi Brands
22/12/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 23/05/2022 : Vaselyne covert op Shame EP

En dat is niets om ook maar een klein greintje schaamte voor te kennen, want schaamte is de schaduw van de liefde. Vaselyne, het buiten proporties aanstekelijke duo met Yvette Winkler en Frank Weyzig bereidt zich voor op een album dat er tegen 3 juni staat aan te komen. The Sea Says mag alvast iets zijn om naar uit te kijken. Getuige daarvan ...

lees meer...
FOTO'S : Pussy Riot - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hägar The Womb - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hetze - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 21/05/2022 : ‘Black Planet’: Nieuw boek over de opkomst van The Sisters of Mercy!

The Sisters Of Mercy zijn ongetwijfeld een van de meest invloedrijke bands van de zwarte scene. Nu verschijnt "Black Planet", een nieuw boek over de opkomst van de band. Weeral een boek hoor ik je zetten? Klopt, dit is zeker niet het eerste. Deze ‘Black Planet’ staat bol met interviews die een nieuw licht werpen op de ...

lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : R.I.P. Vangelis (1943-2022)

We zijn nog niet bekomen van de dood van Klaus Schulze en daar legt een andere grondlegger van de synthesizermuziek het loodje. De Griek Evángelos Odysséas Papathanassíou (Vangelis) werd geboren op 29 maart 1943. Vangelis was een autodidact die amper noten kon lezen. In zijn twintiger jaren raakte hij al enorm ...

lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : Wijzigingen aan Sinner’s Day line up zomer en winter

Wellicht was u reeds op de hoogte van de hospitalisatie van Front 242 zanger Jean-Luc De Meyer. Een aantal concerten van Front 242 werden hierdoor reeds geannuleerd en ook de geplande passage op Sinner’s Day van vrijdag 24 juni aanstaande verdwijnt nu van de agenda. Het concert werd verschoven naar de wintereditie van Sinner’s ...

lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : Gert viert drie jaar nuchterheid met gratis downloads uit komende plaat

20 mei is een speciale dag voor Gert, ook bekend als Gert Kleinpunk of Gertje Anarchie. Gert is dan namelijk exact drie jaar gestopt met drinken. Dat viert hij uiteraard met muziek. Gert heeft namelijk net een nieuwe plaat ingeblikt die in augustus zal verschijnen. Het is naar de mening van al wie hem al heeft gehoord de beste Gert-plaat aller ...

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraïne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...

lees meer...
INTERVIEW : HÄGAR THE WOMB - Nu weten we tenminste dat ons publiek ons zal helpen als we zelf de teksten vergeten

Op zaterdag 20 mei spreken we weer af in het Leuvense Depot voor Breaking Barriers, het jaarlijks terugkerende punkfestival. Hägar The Womb zal er optreden, samen met Pussy Riot en Hetze. Hägar The Womb bestaat reeds sinds 1981. In 1987 gaven ze er de brui aan, maar in 2011 besloten ze de groep terug op te richten met enkel originele ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dead Can Dance - ...Return of the Dancing Dead... Dead Can Dance in de Stadsschouwburg, Antwerpen, 20 april 2022

Het was geleden van in 2005 dat ondergetekende Dead Can Dance nog in levende lijve had gezien. De doortocht in 2013, in Vorst ‘Galmpaleis’ Nationaal -prima livealbum, dat wel- had ik immers gemist, evenals het concert in Cirque Royal in 2019... Ook deze keer scheelde het niet veel, doordat DCD wegens de Covid-pandemie zich genoodzaakt ...