casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Miel Noir
From The Ashes
Dark Wave - Electro - Gothic - Martial
08/04/2016 : Miel Noir - From The Ashes
Indiestate Distribution  Indiestate Distribution
08/04/2016, Henk Vereecken

Uit Oostenrijk bereikt ons het tweede full album van de band met de intrigerende naam Miel Noir, een band met een origineel concept. Miel Noir bestaat uit het kernduo Dimo Dimov en Marcel P., die ook op dit album weer worden bijgestaan door gastmuzikant Gerhard Hallstatt (de man achter Allerseelen) en vier verschillende zangeressen. En net als op het eerste album “Honey & Ash” brengen Miel Noir weer een wonderbaarlijk eclectische mix aan stijlen, bijna een encyclopedische stijlenoefening in het brede gamma aan new wave – gothic – electro – industrial subgenres. Zelf omschrijven Miel Noir hun eclectische stijlenmix wel eens als ‘apocalyptic chanson’. Deze kaleidoscopische waaier aan stijlen verhindert niet dat het album toch als een consistent geheel klinkt, niet in het minst omdat de songs weer voor een groot deel verenigd zijn rond hetzelfde thema. De bandnaam met het stijlvolle logo en het artwork verraden het al: Miel Noir hebben een preoccupatie met honing. 16 songs (65 minuten speelduur) staan er op het album waarvan er 5 het bijen- en honingthema eren.

Het is niet de eerste keer dat Miel Noir het honingthema bespelen. Het begon in 2009 met de EP “Der Honigflügel” met daarop de songs “Honigflügel”, “Honigglut”, “Honigäther, “Honignebel” en “Honigmund”. Of eigenlijk het jaar daarvoor al, toen Miel Noir samen met B-Machina de cdr “Weis” uitbrachten met daarop onder meer de composities “Miel I” tot “Miel VI”. In 2011 verscheen dan het magistrale debuutalbum “Honey & Ash” met songtitels als “Das Honig-Opfer”, “Honigglut”, “Honiggöttin”, “Duft Steigt Empor”, “Honig-Traum” en “Schwarzer Honig”.

In Duits, Engels en Frans zingen deze pan-Europeeërs op dit nieuwe album “From The Ashes” vaak in poëtische, haast literaire bewoordingen over hun geliefde bijenkrachtvoer, maar ook over andere biologisch-ecologische thema’s zoals over de ecologische ramp die zich wereldwijd dreigt te voltrekken door het uitsterven der bijen door het sproeien met pesticiden waarbij het kapitalistische streven naar kortetermijnwinst weeral primeert op duurzaam en ecologisch ondernemen. “Honig-Abgesang” heet deze fantastische doch intrieste song, waarin eerst spoken-word gewijs nog wat wetenschappelijke info wordt gegeven over deze ecologische misdaad (zie lyrics hieronder).

Miel Noir zingen ook over de ecologische cyclus van leven en dood in “The Burning Season”. Daarnaast bezingen ze ook mythologische themata . Titelsong “From The Ashes” gaat over de feniks die uit zijn as herrijst en “See You On The Other Side” over de tocht van de overledenen over de Styx. Naast deze mythologisch geïnspireerde song over de dood zingen ze ook over zelfmoord in “Abgrund”, over fysische en psychologische trauma’s in “The Scars To Prove It” etcetera. Vrolijke onderwerpen zijn het niet echt maar Miel Noir zijn dan ook een regelrechte dark wave goth band. Het honingthema wordt uitgewerkt in de songs “Floodgates”, “Frühlingsruf”, in de song “Honiggöttin (2015)” uiteraard, in “Heimkehr” en in het reeds aangehaalde “Honig-Abgesang”, dat dus eerder over het trieste lot der bijenvolken gaat dan over hun zoete product.

Naast meer ambiente dark wave tracks met spoken word zoals “Abgrund”, “Floodgates”, “Frühlingsruf”, “L’ Ennemi”, “Honig-Abgesang” en “Wo Eine Stunde Alles Gab” staan er ook een aantal uitermate dansbare songs op “From The Ashes” die de dansvloer van de plaatselijke gothic tempel ongetwijfeld kunnen doen vollopen: “See You On The Other Side”, “The Scars To Prove It”, “Crack The Whip” en “Es Ist Aus” zijn hiervan wel de markantste en zijn echte ‘Ohrwürmer’ zoals men in het Duits pleegt te zeggen.

Het album begint al erg veelbelovend met “Follow The Waves”, een beklijvende gothic song waarbij de diepe mannelijke zang opgefleurd wordt door meer ethereal getinte vrouwelijke vocals. Ook in meerdere andere songs komt dit terug. Titelsong “From The Ashes”, de derde track, klinkt als machtige, martiale neofolk met het nodige bombast gebracht. ”Floodgates” gaat dan weer meer in de richting van industrial en ambiente noise. “Frühlingsruf” is een dark wave pianoballad die wel wat weg heeft van Goethes Erben. Over de trieste keyboardklanken klinkt een poëtische tekst in het Duits en “L’Enemi” doet dat nog eens lichtjes over in literair Frans. We spraken reeds over “See You On The Other Side”, “The Scars To Prove It” en “Crack The Whip”, drie op en top dansbare post punk gothic knallers. Op een song als “The Scars To Prove It” zouden de mannen van Executive Slacks halverwege de jaren 80 jaloers geweest zijn. Drie keer gitaren en electro om de dansvloer te vullen. In “Heimkehr” is de martial weer terug en met “Es Ist Aus” weerklinkt een lekkere en onweerstaanbare electrostamper voor op de dansvloer, die voor een groot deel gedragen wordt door vrouwelijke vocals, zoals nog een paar andere songs op dit album.

Drie tracks op “From The Ashes” zijn hernemingen van songs die al op “Honey & Ash” stonden. “Honiggöttin (2015)” is een remake van een van mijn Miel Noir favorieten en ik vermoed dat de ode aan deze zoete godin door Miel Noir zelf ook zo’n beetje als hun ‘signature song’ wordt beschouwd. Deze prachtige gothic song met heavy keyboardwerk bevat machtig, bloedmooi gitaarspel vol melancholie, martiale percussie en meerstemmige zang. De tweede song is “In Empty Coldness (Live)” dat er dus deze keer op staat in een live versie (opgenomen in Rotterdam in 2009) met een overload aan bombastische orgelklanken. “The Burning Season (Remix)” is de derde en laatste herwerkte song die het beste van dark wave en gothic rock in zich verenigt.

Wij van Dark Entries genoten het bijzondere voorrecht een van de op 50 exemplaren gelimiteerde limited editions van “From The Ashes” te mogen ontvangen. Hierbij zitten als extra drie kunstige Miel Noir postkaarten, een cdr met 3 extra songs en een kaart met downloadcode voor nog eens twee extra songs. Het geheel zit vervat in een witte linnen doek met Miel Noir logo.

Op de extra cdr krijgen we 11 minuten aan bonus materiaal in 3 songs. Eerst krijgen we een remix voorgeschoteld van de electro danstrack “Es Ist Aus”, de ‘Phobos Reactor Remix’, vervolgens nog een live song (opgenomen in Rotterdam in 2009): “Miel II (Live)” waarvan het origineel op de cdr “Weiss” stond die Miel Noir in 2008 uitbracht samen met B-Machina. De laatste track is de interessantste, een nieuwe song blijkbaar en nog een geweldig goede ook: “Batshitsane” een song over een psychotische bitch waarin keyboards en gitaren weer met elkaar wedijveren in de beste goth traditie.

Met de downloadcode die bij de limited edition zit, kan je tenslotte de exclusieve 2-track digital-single “Not Sorry” downloaden, met naast de cynische titelsong nog de song “What I Want”.

Na “Honey & Ash” uit 2011 maakten Miel Noir met “From The Ashes” voor de tweede keer een fenomenaal album dat mijn maximumscore wegkaapt en dat weer heel hoog in mijn jaarlijstje zal eindigen. “From The Ashes” is een van de beste gothic/dark wave albums dat ik in tijden heb gehoord en waarin alles quasi perfect zit, van de geluidsmix en het prachtige artwork over de intelligente poëtische lyrics die zowel de bioloog-ecologist als de zwartgallig melancholische new waver in mij aanspreken, tot uiteraard de muziek zelf. Door zijn muzikale veelzijdigheid en supersterke composities zal “From The Ashes” een breed publiek in de zwarte scene kunnen aanspreken.

Honig-Abgesang

Poisoned, sprayed by killer’s hands

Silent death stalks through our lands

All of life depending on

The little ones who’ll soon be gone

Spliced and grown to maximize

The profit shines in greedy eyes

Still the growth’s depending on

Nature’s way that they’ve undone

Dying, fading, creeping death

Time to suffer nature’s wrath

Our life depending on

The back’n’forth we claim we’ve won

Life sucked out a vibrant breed

Short term gain – this rotten seed

Fake demand but no real need

See what came from this evil deed

Website (wordt binnenkort geüpdated)

Facebook

Bandcamp

Twitter

Henk Vereecken
08/04/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten