casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.413 items

   

Michael Cashmore
The Doctrine Of Transformation Through Love II
Ambient - Experimental - Techno
20/04/2020 : Michael Cashmore - The Doctrine Of Transformation Through Love II
Klanggalerie  Klanggalerie
20/04/2020, Dimi Brands

Kwantitatief gezien kan je de muzikale erfenis van Nature And Organisation met slechts een tweetal albums (de democassette Third Terminal Position (1986) en de heropflakkering uit 2017 Universal Death Stream (een live-opname uit 1985 niet meegerekend) en 1 EP achter de naam vrij povertjes noemen. Kwalitatief is het echter een ander paar mouwen. Om het met de woorden van collega Jan Denolet te zeggen: “Nature And Organisation is de incarnatie van Current 93 die er nooit was. Wat Michael Cashmore doet op het eerste album (Beauty Reaps The Blood Of Solitude (1994)) en het minialbum (A Dozen Summers Against The World (eveneens 1994)), geruggensteund door Rose McDowall en David Tibet werd nooit geëvenaard door Current 93. Alleen Hitler As Kalki (SDM) (1993) en How The Satanic Glory Faded (de B-kant van Tamlin uit 1994) spelen op hetzelfde hoge niveau...” (Lees ook nog eens hier)

Zelf zijn we onvoorwaardelijke C93 én N&O aanhangers, maar zien in de heer Denolet een überfan met recht van spreken.

Neofolk moeten we van mister Cashmore duidelijk niet meer verwachten, die hoop hebben we al een tijdje opgegeven.

Zo was er in 2011 een samenwerking met Marc Almond alwaar beide heren zich lieten gaan met ballades en chanson en vorig jaar riep hij een reeks in het leven die zijn persoonlijke transformatie in kaart wou zetten.

Van deze transformatie die in 2017 aanvatte kregen we al een eerste muzikaal verslag dat bijzonder lauw ontvangen werd. De verwachtingen voor het tweede deel waren dan ook niet bijster hoog gespannen. De muziek op deel twee is erg experimenteel, elektronisch, melodieus en heeft een connectie met duistere techno. Dit alles is vergelijkbaar met deel 1 en ook het afsluitende nummer lijkt een traditie te worden: zo bracht Cashmore op het eerste deel jaren 70 zanger Bill Fay nog eens in herinnering, op het tweede deel laat hij de legendarische singer/songwriter Little Annie (die ook al samenwerkte met o.a. Nurse With Wound, Coil en Current 93) opdraven voor een eenvoudig melodieus nummer (‘Washed Our Name Tags Away’).

Cashmore maakte dit album om energie te geven en om de luisteraar te veranderen in een actieve deelnemer aan het werk. Hij meldt er dan ook bij dat het de bedoeling is om dit werk enkel te beluisteren via de hoofdtelefoon en dit op maximaal volume. Om deze doelstelling nog wat meer in te kaderen roept hij de nieuwe beweging The Hidden Throne 434 in het leven, die bedoeld is om mensen te motiveren en te inspireren om het ware potentieel te bereiken door transformatie door middel van de liefde.

Allemaal goed en wel, maar bij zulke zweverige uitspattingen moeten wij vaak bij voorbaat reeds een langgerekte geeuw onderdrukken. Ondanks de hoge status die Cashmore dankzij zijn vroegere carrière vergaard heeft is dit helaas nu ook het geval.

Als je weet dat ergens midden in het album onze aandacht even terug bij de les gehouden wordt door middel van een beat, om dan niet veel later te beseffen dat het ritme in kwestie vrij gewoontjes is kunnen we besluiten dat dit toch maar een flauw zoethoudertje is.

We zijn blij in de plaats van Cashmore dat hij nieuwe inzichten in het leven gevonden heeft, en geloven graag in de therapeutische waarde van dit werk. Maar of het echt noodzakelijk is om dit alles met het publiek te delen, daar hebben we onze vragen bij.

In het boekje van de cd zien we Cashmore op de fraaie trap van de opera in Leipzig met de hand vooruitgestoken, als wil hij ons een toeroepen. We zouden haast een spiegel nemen en deze de goede man voorhouden. Er zullen ongetwijfeld nog delen volgen, maar of daar behalve allerhande therapeuten nog mensen mee tevreden zullen zijn is nog maar de vraag.

Michael Cashmore

Dimi Brands
20/04/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Lacrimosa brengt video uit voor 'Der leise Tod'

Lacrimosa belooft ons binnenkort belangrijk nieuws aan te kondigen, en we hopen van harte dat het over de nieuwe plaat gaat die in 2020 zou moeten verschijnen. Want al maanden horen we niets meer over die plaat, en zelfs tijdens het online quarantaineconcert van de groep werd er niet naar gerefereerd. Wat we wel zeker weten, is dat de groep ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Nieuwe Nachtblut heet Vanitas

De ook in gothickringen erg populaire Duitse black metal groep Nachtblut heeft een nieuwe plaat uit: 'Vanitas', een verwijzing naar een middeleeuwse kunststroming waarin schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen en andere voorwerpen de ijdelheid van de mens verbeelden. 'Vanitas' verschijnt drie jaar na het reeds erg succesvolle ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die zich inspireert uit de Noorse mythologie en cultuur - inclusief het gebruik van traditionele instrumenten, brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de groep ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Welcome To The Necroclub

U bent hopelijk op de hoogte dat er een nieuwe lichting gothic rock is. The Black Caves uit Griekenland horen er zeker bij, ook al voegen ze een flinke scheut metal aan hun gothic rock toe. Zeer verdienstelijk is hun initiatief om verschillende gelijkgezinde groepen uit te nodigen op hun laatste single: 'Welcome To The Necroclub'. ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Elle Noir: The Day I Died

Elle Noir is een gothic zangeres uit Italië en een geschoolde sopraan. Over haar werk zegt ze: 'mijn innerlijke werelden zijn altijd autobiografisch, mijn nummers beleef ik altijd in de eerste persoon. Dood, psychische stoornissen en emotionele toestanden van onwennigheid zijn centrale thema's in wat ik schrijf.' Dat geldt ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...