casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.470 items

   

Michael Cashmore
The Doctrine Of Transformation Through Love 1
Ambient - Electro - Techno
29/09/2019 : Michael Cashmore - The Doctrine Of Transformation Through Love 1
Klanggalerie  Klanggalerie
29/09/2019, Dimi Brands

Michael Cashmore, jawel de man van Nature And Organisation, de eerste (en wat mij betreft niet enigste) neofolker die met de tijdloze plaat Snow Leopard Messiah zich een plaatsje op onze Oud Goud pagina toe-eigende.

Diezelfde Cashmore stond dit jaar op het WGT samen met de charismatische Shaltmira. Beiden namen in 2017 al een 12” op voor Trisol, en de Litouwse (echte naam Eglė Tamulytė) tekent ook present op dit nieuwe solo-album van Cashmore.

Daar waar zijn in 2011 samen met Marc Almond opgenomen Feasting With Panthers nog grossierde in ballades en chanson daar zorgt de samenwerking met Shaltmira voor andere muzikale zijpaden.

De titel verraadt het al een beetje: een transformatie, niet alleen op persoonlijk, maar zeker ook op muzikaal vlak.

Wie zit te hopen op de prachtige neofolk van weleer (mede mogelijk gemaakt dankzij samenwerkingen met schoon volk als David Tibet, Douglas Pearce en Rose McDowall) zoals ‘Bloodstreamruns’ of ‘Skeletontongueworld’ is er aan voor de moeite, want hiervan is op The Doctrine Of Transformation Through Love I geen spaander meer heel gebleven.

Cashmore heeft zijn weg naar transformatie niet alleen door liefde gevonden, maar duidelijk ook door elektronica.

Dertien nummers lang krijgen we hier een experimentele techno soort (die soms wel wat gedateerd klinkt) die nog het dichtst in de buurt komt van kosmische muziek.

Een klassieke piano tijdens ‘There Is A Way Out Of The Dark Forest’ verraad nog een beetje het verleden, al zijn deze momenten spaarzaam.

Shaltimira mag vier keer haar stem lenen aan de nummers, en we hadden eerlijk gezegd meer magie van deze flamboyante dame verwacht. Naar het schijnt spatten live de vonken er af, op plaat mag het precies nog wat scherper allemaal. Tijdens ‘Physical Life Only Happens Once, Transform Now!’ schittert ze wel, maar dan klinkt de begeleidende dansmuziek weer als een tang die vakkundig op een varken slaat.

Bij momenten denken we aan Mother Destruction, het project van ex-Death In June lid Patrick Leagas, al had deze in Karen Halewood een misschien minder opvallende zangeres, maar toch een wiens zangpartijen langer bleven hangen.

Zoals de titel laat uitschijnen is dit het eerste deel van een reeks albums die Cashmore’s persoonlijke transformatie vanaf 2017 documenteren. Heel therapeutisch voor de man zelve naar alle waarschijnlijkheid, maar echte hoogvliegers levert het voor de luisteraar helaas niet op. Hoewel dus zeer persoonlijk en intiem van aard, klinkt de uitvoering gelukkig erg universeel.

De duisternis die in het begin nog hoorbaar aanwezig is krijgt zijn weerklank in zware basritmes en beats, het licht dat uiteindelijk zijn intrede doet buigt dan weer meer op het melodieuze. Dat is nu wel het leuke aan deze plaat, dat je het allemaal hoort gebeuren. Dat deze plaat het beter zal doen in spirituele kringen dan bij mensen die hier allemaal niet mee bezig zijn lijkt ons vrij voor de hand liggend.

Een beetje atypisch in deze grotendeels instrumentele en elektronische verzameling nummers is het afsluitende ‘Lean Upon The Light’, gezongen door Bill Fay. Fay is een zanger die in de jaren 70 enkele platen uitbracht die slechts beperkt gehoor kregen. Toch kreeg hij door de jaren heen een cult status, vooral omdat artiesten als David Tibet, Nick Cave en Jeff Tweedy (Wilco) zijn naam al eens lieten vallen tijdens interviews. Gunt deze ietwat vreemde afsluiter (van de elektronica is plots geen spoor meer te bekennen op deze typische “Classic 21” pop-rock track) reeds een blik op hoe het tweede deel zal klinken? Afwachten, van een veelzijdig artiest als Cashmore mag je dan ook alles verwachten. Onze verwachtingen aangaande The Doctrine Of Transformation Through Love 1 lagen duidelijk net ietsje te hoog.

Michael Cashmore

Dimi Brands
29/09/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 30/11/2020 : Epica adopteert zes wolven van het WNF!

De Nederlandse symfonische metal trots Epica heeft zojuist zijn nieuwe single-video 'Freedom - The Wolves Within' uitgebracht. Vorige maand kwam de 1e single-video 'Abyss Of Time' uit. Beide tracks zijn afkomstig van het nieuwe studio-album 'Omega' dat op 26 februari 2021 wordt uitgebracht via Nuclear Blast. 'Omega' ...

lees meer...
NIEUWS 29/11/2020 : Zie ginds komt Fx8:Sd8!

Het wordt een trieste Sinterklaas en een nog veel triestere eindejaarsperiode, maar niet getreurd: Fïx8:Sëd8 heeft een nieuw album aangekondigd dat op 22 januari verschijnt en nu reeds besteld kan worden. 'The Inevitable Relapse' is het 5de album van de Duitse dark electro-sensatie en het 3de dat op Dependent wordt uitgebracht. ...

lees meer...
NIEUWS 28/11/2020 : The Mars Model scheert hoge toppen met 'Frozen In Time'

Met hun nieuwe single 'Sister Glory / Frozen In Time' kunnen we zeggen dat The Mars Model echt hard toeslaat. We hadden reeds lof te over voor 'Sister Glory', waarvan de video twee weken geleden verscheen. Het was een ruig nummer met gitaren zoals we ze van Killing Joke en Siglo XX kennen. Wat een verrassing is de b-zijde 'Frozen ...

lees meer...
NIEUWS 28/11/2020 : Documentaire over Indonesische punkscene op Canvas

Punk is niet dood, enkel oud. Maar dat is bij ons. In andere delen van de wereld is punk nog helemaal jong en rebels, een alternatieve levensstijl die jongeren aantrekt om het anders aan te pakken dan de vorige generatie. En is het nog werkelijk gevaarlijk om punker te zijn. In de islamitische deelstaat Atjeh in Indonesië worden punkers ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 27/11/2020 : Blutengel en Massive Ego maken niets dan leegte

Ok, u zult ons moeten vergeven voor de flauwe woordspeling in de titel. Maar als je een song maakt die 'Nothing But A Void' heet, mag je je er ook aan verwachten. Fans van het Duitse Blutengel en van het Britse Massive Ego mogen alvast opgelucht zijn, want het gaat wel degelijk om nieuw materiaal van beide groepen, en dat terwijl er ...

lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...