casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Michał Jabłoński
Humanity
Dark Ambient - Industrial - Ritual
15/03/2021 : Michał Jabłoński - Humanity
Zoharum
15/03/2021, Dimi Brands

De naam Michał Jabłoński klonk ons bij aanvang niet vertrouwd in de oren. Humanity is dan ook nog maar zijn tweede album. Wel heeft de Pool al een hele resem (digitale) singles en EP’s de wereld ingestuurd. Hierop was hij vooral in de weer met het verkennen van een (industrieel) technogeluid, waarbij inspiratie gevonden werd in drukke steden en de correlatie van de natuur met de geïndustrialiseerde samenleving.

Humanity, dat gedurende de Poolse lockdown geschreven werd en waarin Jabłoński vertoefde op het platteland, zoekt het duidelijk in andere sferen.

De met deze periode gepaard gaande wijdverspreide angst, een gevoel van naderend onheil en post apocalyptische motieven hebben hem ertoe aangezet een album te maken dat een mix brengt van (dark) ambient, experimentele en filmmuziek. Gevoed door sterke percussieritmes die verdronken worden in een dichte atmosfeer kan je wel stellen dat het hier een album betreft dat de tijdsgeest perfect weet vast te grijpen.

Jabłoński neemt ons mee op een reis naar de diepten van het universum, althans gezien door zijn ogen. De onderliggende klanken hierbij geven we graag het ritual etiket mee, maar dan wel in al zijn incarnaties.

Al deze stijlvarianten maken van Humanity een erg druk plaatje, maar Jabłoński verstaat de kunst om dit alles netjes op te bouwen en ontpopt zich op die manier tot een meesterlijk verteller.

Dat betekent dat er rustig aangevangen wordt met nummers als ‘Ghost’ en ‘Landing’, krijgen we een ijzingwekkend crescendo tijdens ‘Arrive’, gaat het bij momenten de bombastische martial toer op (‘Before Al’ en ‘Earth -Last Days’) en krijgen we bij ritmische aanpak van een nummer als ‘Sun’ een flashback richting het rituele werk van Hybryds.

Tijdens datzelfde ‘Sun’, alsook bij het nummer ‘Earth’, krijgt Jabłoński vocale steun van ene DID (echte naam: Hania Piosik). Een Poolse zangeres die actief is bij de synthpop band Joy Pop en het experimentele Warsaw Improvisers Orchestra. Haar stem tilt het reeds hoge niveau van de nummers in kwestie richting de overtreffende trap, en het lijkt ons een goed idee dat Jabłoński dit in het achterhoofd houdt met het oog op werk dat nog komen gaat.

Ieder nummer tapt dus telkens uit een ander ambient/ritual vaatje tapt waardoor er sprake is van een wel zeer heterogeen album. In vele gevallen doet dit enorme afbreuk aan de samenhang van een album, maar niet zo bij Humanity: deze ambient voor dummies, zoals we het aanvankelijk een beetje laconiek noemden, vertelt wel degelijk een welomlijnd verhaal. Wat het ook meteen een mooie eye-opener maakt voor al wie zich in de vele aspecten van het brede genre wil verdiepen.

Michał Jabłoński

Dimi Brands
15/03/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...