casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.277 items

   

Merzbow
MONOAkuma
Noise
03/02/2019 : Merzbow - MONOAkuma
Room40  Room40
03/02/2019, Dimi Brands

2019 is het jaar dat Japanoise grootmeester Merzbow 40 jaar muzikaal actief is. Om een idee te geven van zijn omvangrijke catalogus mag je achter die 40 nog een nulletje plaatsen, en dan nog heb je heel wat albums over het hoofd gezien.

Dat Masima Akita door de jaren heen een cultfiguur geworden is die ook muziekliefhebbers buiten het noise circuit wist aan te spreken, bewijst bijvoorbeeld het feit dat hij 12 jaar geleden de programmatie van het Dour Festival wist te halen.

MONOAkuma is dan weer een live opname uit 2012 gemaakt in Brisbane in het Institute Of Modern Art.

Voor Australiër Laurence English, stichter van het Room40 label, belichaamde dit optreden perfect de fysiologie van Merzbows geluidswerk. Sonisch genereert hij een vloedgolf aan frequenties die met onophoudelijke waanzin doorheen de spectra zweeft. Deze opname wilt u dan ook aantonen dat zijn capaciteit om een massief, wervelend vlechtwerk van zowel analoge als digitale bronnen te toveren zonder vergelijking is. Luisteren naar Merzbow in het algemeen is dan ook duiken in een wilde noise oceaan die ziedend, psychedelisch en volkomen visceraal is en waarvan een gigantische fysiologische en psychologische intensiteit afstraalt.

Kenners van Merzbows werk zullen hier dus opmerken dat MONOAkuma twee belangrijke periodes uit zijn carrière verbindt: enerzijds de formidabele pulserenede analoge noise die halverwege de jaren 90 explodeerde (denk bijvoorbeeld aan klassieker Venereology) en anderzijds zijn omschakeling naar digitale elektronica in de vroege jaren 2000. Deze twee elementen samen staan op MONOAkuma garant voor een ontologie van noise in het absolute.

English herinnert zich vooral het gevoel van totale euforie dat heerste bij deze voorstelling. Een belangrijk element dat ook vastgelegd werd in de opname. Critici dienen dus verder te kijken dan enkel het ‘lawaai’, en stil te staan bij het affectieve vermogen van Merzbows werk. Werk dat het lichaam en oren overweldigt met als gevolg een lichamelijk gevoel van euforie dat, indien u er voor openstaat tenminste, een unieke en diepgaande ervaring is.

Aangezien MONOAkuma perfect de intense en complexe geluidswereld toont die Merzbow heeft gecreëerd, aanschouwen we het dan ook als een perfect startpunt voor de neofieten die zich in deze oceaan willen wagen.

Maar ook als je al van de mening bent dat Merzbow een van de, zoniet dé, belangrijkste noise artiest van onze tijd is, zal MONOAkuma een fijne aanwinst voor je collectie zijn.

Ook de moeite van het vermelden waard: ook als dierenactivist staat Akita al jarenlang op de bres. De opbrensten van MONOAkuma zullen geschonken worden aan onderzoeks- en behoudspogingen voor de Tasmaanse duivel die de laatste jaren veel te lijden heeft gehad door de effecten van een overdraagbare gezichtskanker.

Dit vleeseten buideldier dat enkel op het Australische eiland Tasmanië in het wild voorkomt is sinds de jaren 90 hierdoor met uitsterven bedreigd.

De ziekte heeft ervoor gezorgd dat de populatie op twintig jaar tijd met tachtig procent is afgenomen. Tot nu toe werd aangenomen dat de zeldzame ziekte -voor zover bekend bestaan er in de natuur slechts drie overdraagbare vormen van kanker – ervoor zou zorgen dat er binnen afzienbare tijd in het wild geen Tasmaanse duivels meer zouden voorkomen.

Maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat er zich genetische aanpassingen voordoen bij de diersoort. Daardoor lijkt het dier in staat om de kanker te bestrijden. Een van de onderzoekers stelt: “Ze hebben een resistentie ontwikkeld op vier generaties tijd. Dat is ongezien. De Tasmaanse duivel is misschien wel in staat om zichzelf te redden.”

Steunen dus, zouden wij zeggen! Bent u echter van het egoïstische type dat met het dierenrijk niet veel inzit geven we graag nog het volgende mee, ook uit de mond van een wetenschapper die meewerkte aan dit onderzoek: “Deze ontdekking heeft mogelijk ook implicaties voor kankeronderzoek bij mensen: het kan ons inzicht geven over de genezing en terugkeer van kanker bij mensen.”

Merzbow

Dimi Brands
03/02/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 05/07/2020 : “Echoes From The Bardo” kondigt zich veelbelovend aan!

U kent Your Life on Hold ondertussen vast wel, potige gothic rock van het zeetje, mysterieus ronkend tussen de golven van “Burning For The Ancient Connection” en “My Name Is Legion For We Are Many” steken de schuimkoppen van “Echoes From The Bardo” vervaarlijk op. Gothic rock fans juicht ende jubel. De 'Bardo', ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...