casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Merzbow
MONOAkuma
Noise
03/02/2019 : Merzbow - MONOAkuma
Room40  Room40
03/02/2019, Dimi Brands

2019 is het jaar dat Japanoise grootmeester Merzbow 40 jaar muzikaal actief is. Om een idee te geven van zijn omvangrijke catalogus mag je achter die 40 nog een nulletje plaatsen, en dan nog heb je heel wat albums over het hoofd gezien.

Dat Masima Akita door de jaren heen een cultfiguur geworden is die ook muziekliefhebbers buiten het noise circuit wist aan te spreken, bewijst bijvoorbeeld het feit dat hij 12 jaar geleden de programmatie van het Dour Festival wist te halen.

MONOAkuma is dan weer een live opname uit 2012 gemaakt in Brisbane in het Institute Of Modern Art.

Voor Australiër Laurence English, stichter van het Room40 label, belichaamde dit optreden perfect de fysiologie van Merzbows geluidswerk. Sonisch genereert hij een vloedgolf aan frequenties die met onophoudelijke waanzin doorheen de spectra zweeft. Deze opname wilt u dan ook aantonen dat zijn capaciteit om een massief, wervelend vlechtwerk van zowel analoge als digitale bronnen te toveren zonder vergelijking is. Luisteren naar Merzbow in het algemeen is dan ook duiken in een wilde noise oceaan die ziedend, psychedelisch en volkomen visceraal is en waarvan een gigantische fysiologische en psychologische intensiteit afstraalt.

Kenners van Merzbows werk zullen hier dus opmerken dat MONOAkuma twee belangrijke periodes uit zijn carrière verbindt: enerzijds de formidabele pulserenede analoge noise die halverwege de jaren 90 explodeerde (denk bijvoorbeeld aan klassieker Venereology) en anderzijds zijn omschakeling naar digitale elektronica in de vroege jaren 2000. Deze twee elementen samen staan op MONOAkuma garant voor een ontologie van noise in het absolute.

English herinnert zich vooral het gevoel van totale euforie dat heerste bij deze voorstelling. Een belangrijk element dat ook vastgelegd werd in de opname. Critici dienen dus verder te kijken dan enkel het ‘lawaai’, en stil te staan bij het affectieve vermogen van Merzbows werk. Werk dat het lichaam en oren overweldigt met als gevolg een lichamelijk gevoel van euforie dat, indien u er voor openstaat tenminste, een unieke en diepgaande ervaring is.

Aangezien MONOAkuma perfect de intense en complexe geluidswereld toont die Merzbow heeft gecreëerd, aanschouwen we het dan ook als een perfect startpunt voor de neofieten die zich in deze oceaan willen wagen.

Maar ook als je al van de mening bent dat Merzbow een van de, zoniet dé, belangrijkste noise artiest van onze tijd is, zal MONOAkuma een fijne aanwinst voor je collectie zijn.

Ook de moeite van het vermelden waard: ook als dierenactivist staat Akita al jarenlang op de bres. De opbrensten van MONOAkuma zullen geschonken worden aan onderzoeks- en behoudspogingen voor de Tasmaanse duivel die de laatste jaren veel te lijden heeft gehad door de effecten van een overdraagbare gezichtskanker.

Dit vleeseten buideldier dat enkel op het Australische eiland Tasmanië in het wild voorkomt is sinds de jaren 90 hierdoor met uitsterven bedreigd.

De ziekte heeft ervoor gezorgd dat de populatie op twintig jaar tijd met tachtig procent is afgenomen. Tot nu toe werd aangenomen dat de zeldzame ziekte -voor zover bekend bestaan er in de natuur slechts drie overdraagbare vormen van kanker – ervoor zou zorgen dat er binnen afzienbare tijd in het wild geen Tasmaanse duivels meer zouden voorkomen.

Maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat er zich genetische aanpassingen voordoen bij de diersoort. Daardoor lijkt het dier in staat om de kanker te bestrijden. Een van de onderzoekers stelt: “Ze hebben een resistentie ontwikkeld op vier generaties tijd. Dat is ongezien. De Tasmaanse duivel is misschien wel in staat om zichzelf te redden.”

Steunen dus, zouden wij zeggen! Bent u echter van het egoïstische type dat met het dierenrijk niet veel inzit geven we graag nog het volgende mee, ook uit de mond van een wetenschapper die meewerkte aan dit onderzoek: “Deze ontdekking heeft mogelijk ook implicaties voor kankeronderzoek bij mensen: het kan ons inzicht geven over de genezing en terugkeer van kanker bij mensen.”

Merzbow

Dimi Brands
03/02/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...