casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.474 items

   

Mehata Sentimental Legend
Exhausted Woeks -Mercury
Experimental - Noise - Ritual
22/10/2020 : Mehata Sentimental Legend - Exhausted Woeks -Mercury
Mind Plug Records  Mind Plug Records
22/10/2020, Dimi Brands

Exhausted “woeks”?? Onszelf ook afvragend of er hier een spelduivel mee gemoeid was togen we voor de zekerheid allereerst toch nog even te rade bij het Duitse Mind Plug Records.

Het label bij uitstek voor al wie tuk is op meditatieve klanken die buiten de clichématige lijntjes durven kleuren. In plaats van zich te richten op de gebruikelijke walvis-, vogel- of andere natuurgeluiden leggen zij de fcous op drone en industrial die eenzelfde soort resultaat beoogt, en wat ons betreft er nog beter in slaagt ook!

Aldoor dacht men dus ook dat die “woeks” in de titel een lapsus betrof. Navraag bij de artiest leerde tenslotte dat het hier om een woordspelletje ging.

Ok, dit gezegd zijnde gaan we graag wat dieper in op het thema van deze Exhausted Woeks -Mercury, want daar valt wel degelijk het een en ander over te vertellen.

Mehata Sentimental Legend betreft een jonge artiest uit Tokio, die als solo artiest begon in 2017. Zijn muziek is een radicale samensmelting van oude Japanse rituele muziek en futuristische psychedelische noise. Hij verkent de onderbewuste grenzen tussen licht en schaduw, zicht en gehoor, dood en wedergeboorte. Binnen deze radicale mengvorm drukken de etherische soundscapes van Mehata de voorbijgaande gemoedstoestanden uit die worden ervaren in de vluchtige momenten bij het verlaten van de realiteit en het binnengaan van een droom. Op dit nieuwe album buigt hij zich over een stukje Oosterse geschiedenis. We verplaatsen ons ver in de tijd, zo’n 200 jaar voor Christus en maken kennis met Qin Shi Huangdi. Hij wordt de eerste keizer van China genoemd, verenigde met jarenlang van veel bloedvergieten heel China tot één land en was de stichter van de Qin-dynastie.

Hij stond bekend als een wrede heerser die makkelijk doodde en mensen die niet aan zijn ideeën wilden gehoorzamen liet verbannen. Er wordt beweerd dat hij allerlei boeken uit vorige Chinese regimes heeft laten verbranden in 213 v. Chr. en zijn geleerden heeft verboden om überhaupt nog spreken over het verleden; hij zou zelfs honderden geleerden hebben laten begraven in 210 v. Chr.. Of deze zogeheten boekverbranding en geleerdenbegraving daadwerkelijk is gebeurd, wordt door moderne historici echter betwijfeld.

Wat wel zeker is, is dat Qin Shi Huangdi geobsedeerd raakte over de mogelijkheid tot onsterfelijkheid. Hij stuurde missies over zee en land om op zoek te gaan naar Peng Lai, een mythisch land van onsterfelijkheid, dat hem het eeuwige leven zou geven. De missie over zee kwam nooit meer terug omdat men wist dat ze geëxecuteerd zouden worden bij het brengen van het slechte nieuws. Op 49-jarige leeftijd stierf Qin Shi Huangdi, in 210 v. Chr., waarschijnlijk aan kwikvergiftiging. Volgens de overlevering had hij -oh ironie- kwikpillen ingenomen, die hem volgens zijn alchemisten onsterfelijk zouden maken.

Maar een man die zo in de ban is van onsterfelijkheid is goed voorbereid zo blijkt: toen hij aan de macht kwam, begon hij vrijwel onmiddellijk met de bouw van zijn laatste rustplaats.

In het jaar 1974 vonden boeren, die een put groeven, een terracottasoldaat. Bij verdere opgravingen kwamen duizenden soldaten en paarden tevoorschijn, een heel leger dat blijkbaar bedoeld was om de keizer te vergezellen in zijn onsterfelijkheid. Dit was de grootste archeologische vondst van de 20e eeuw in China.

Heden zijn er bijna 8000 figuren opgegraven in 3 ondergrondse hallen. Voetvolk, kruisboogschutters, ruiters met wagens en paarden; allen stonden ze opgesteld als voor een naderende veldslag. Ze zijn tussen de 1,60 en 1,80 meter groot. Ze hebben allen verschillende kenmerken, kledij (harnas of uniform) en de wapens die ze dragen zijn echt. De hoofdtuigen van de paarden zijn gemaakt van brons.

De soldaten waren geschilderd in heldere kleuren, maar als deze in aanraking komen met zuurstof verdwijnt de kleur bijna meteen. Er zijn slechts enkele verfsporen overgebleven bij de opgegraven beelden. Onderzocht wordt hoe de verf behouden kan worden als verdere opgravingen worden uitgevoerd. Ook wordt onderzocht welke lijm het best gebruikt kan worden voor het repareren van de beelden.

De wapens die gevonden werden zijn nog steeds scherp. Dit komt waarschijnlijk door de oppervlaktebehandeling die de Chinezen -in die tijd- hadden geperfectioneerd. De pijlpunten bevatten een hoog percentage lood, als je niet dood ging doordat de pijl je raakte, dan werd je iets later wel vergiftigd door dit scheikundig element.

Het graf zelf is bedekt met een enorme laag aarde. Niemand weet juist waar de ingang is. Tot op de dag van vandaag is het graf van Qin Shi Huangdi dan ook nog niet blootgelegd. Uit eeuwenoude historische Chinese verslagen blijkt dat het graf uit verschillende paleizen en paviljoens bestaat, vol met zeldzame edelstenen en andere schatten. Ook wordt verhaald dat automatische kruisbogen zijn geïnstalleerd die zouden afgaan zodra het graf geopend wordt. Het plafond zou ingelegd zijn met parels om de zon, de maan en de sterren na te bootsen. De vloer en de muren zouden bestreken zijn met brons om het water buiten te houden. Kwikzilver zou in beweging gebracht worden om een stromende rivier na te bootsen. Recentelijk heeft men, onder meer door het vinden van een verhoogde hoeveelheid kwik in de bodem, de waarschijnlijke locatie van het graf kunnen bepalen. Men durft echter het graf nog niet bloot te leggen uit angst waardevolle zaken onherstelbaar te beschadigen. Aan het einde van de bouw van het graf zouden de mensen, die geholpen hadden bij de bouw, levend zijn begraven in het ondergrondse paleis- en grafcomplex zodat geen van de geheimen konden worden geopenbaard.

Een team van archeologen van de University College London werkte samen met experts van het Keizer Qin Shi huang Mausoleum Museum in Lintong (China) om het oude ontwerpingsproces van de krijgers te achterhalen. Ze hebben de gelaatstrekken op de beelden gemeten, waarbij ze voornamelijk aandacht schonken aan de oren. De onderzoekers stelden dat de standbeelden van krijgers echte mensen voorstellen. Dankzij een steekproef van 30 modellen, ontdekte het team dat er geen twee paar oren exact hetzelfde waren. Hoewel een groot deel van de necropolis van Qin Shi Huang werd blootgelegd, blijft de grafheuvel van de keizer onaangeroerd.

In 2012 verbood de Chinese regering om het graf te openen in afwachting van betere technologie waarmee het graf onderzocht kan worden met veel minder schade. Dat komt omdat deskundigen denken dat het graf gevuld is met unieke stukjes kunst die hemellichamen voorstellen en die zouden kunnen desintegreren als het graf nu wordt geopend. Archeologen hopen dat de technologie, zoals robot camera’s, binnenkort genoeg geavanceerd is om het oude geheim te ontrafelen. Andere problemen die de onderzoekers tegenhouden om het graf te openen, zijn een gracht van gevaarlijk kwik en andere mogelijke boobytraps zoals kruisbogen. De eerste Chinese keizer had namelijk gezegd dat eenieder die zijn slaap zou verstoren op een gruwelijke manier zou sterven. Het is inderdaad altijd uitkijken met die Chinezen, vraag dat maar aan Donald Trump.

Het mag dan tot op heden allemaal nog in geheimzinnige sluiers gehuld zijn, toch doet Mehata Sentimental Legend een voorzichtige (zoals u in het voorgaande kon lezen is dit ten zeerste aanbevolen) poging om dit mysterie te onthullen.

De Japanner slaagt er daadwerkelijk in om dit album te laten klinken als hoe we ons zo’n rondleiding in zulk een even uitgestrekte als verraderlijke tombe voorstellen. Aanvankelijk nog vrij sereen en omgeven door rituele klanken maakt dit hoe langer hoe meer plaats voor nogal vreemde geluiden. Alsof de boobytraps in werking treden, en hoe dieper we binnen het complex verzeild geraakt zijn, is het alsof ze ons langs alle kanten tegelijk bestoken. Gegalvaniseerde zenuwbanen zijn dan ook geen overbodige luxe wanneer u de laatste poort getiteld ‘Ashogiten’ openduwt. Gun die keizer dus maar zijn eeuwige rust, een gewaarschuwd man is er immers twee waard. Nu, hebt u er toch een kruisboogpijl doorheen uw schedel dan wel een loodvergiftiging voor over, weet dan dat de eerste helft best genietbaar is voor liefhebbers van Oosterse ritual.

Mehata Sentimental Legend

Dimi Brands
22/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2020 : Dark Entries stelt voor; Cold Transmission

Er zijn labels, veel labels. Zeker in meer obscure genres waar de punk erfenis van een do it yourself mentaliteit nog overheerst. Het Duitse Cold Transmission label is zo’n label, opgericht door veertigers die vonden dat nieuwe, opkomende acts uit het post punk, dark wave, cold wave,... genres te weinig aan bod kwamen en boordnodig waren ...

lees meer...
NIEUWS 02/12/2020 : Maak postuum kennis met Dead Artist Syndrome…

Dead Artist Syndrome was het geesteskind van Brian Healy die in januari dit jaar het leven liet na een aanslepende ziekte. Bij het grasduinen op het web kwam ik bij zijn band terecht en het in 2018 heruitgegeven debuut “Prints Of Darkness", origineel uit 1990. Een album waarmee deze Amerikaan furore maakte in de goth rock scene ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Lacrimosa viert 30-jarig jubileum met box

Lacrimosa had ons in dit jubileumjaar - de groep bestaat in 2020 30 jaar - een nieuwe cd beloofd. Daarover is het oorverdovend stil. We hebben wel recht gehad op een wereldwijd online optreden. En Tilo Wolff wou in het eindejaarsperiode de fans nog even extra verwennen. Het zal wellicht enkel de echte fans aanspreken, want voor het kleinood ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : 'Black Star' tweede video uit nieuwe Dive

Op 11 december komt de nieuwe Dive uit! Het belooft alweer een heerlijk donker en tormenterend werkje te worden. Om er zeker van te zijn dat u ook zo denkt, geeft Dirk Ivens - naast Dive ook actief bij The Klinik, Absolute Body Control en Sonar - een tweede video uit. Twee weken na 'Death Machine' moet deze 'Black Star' er ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Your Life On Hold oorlogszuchtig

En nu we toch bij Jan Dewulf aangekomen zijn... Zijn gothic rock project Your Life On Hold heeft ook een nieuwe single uit, alweer geplukt uit het gloednieuwe en uitstekende 'Echoes From The Bardo'. 'Let's Start A War' breekt met alle clichés over rockmuzikanten die tegen oorlog protesteren of popsterren die zich ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...