casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.966 items

   

Mehata Sentimental Legend
Exhausted Woeks -Mercury
Experimental - Noise - Ritual
22/10/2020 : Mehata Sentimental Legend - Exhausted Woeks -Mercury
Mind Plug Records  Mind Plug Records
22/10/2020, Dimi Brands

Exhausted “woeks”?? Onszelf ook afvragend of er hier een spelduivel mee gemoeid was togen we voor de zekerheid allereerst toch nog even te rade bij het Duitse Mind Plug Records.

Het label bij uitstek voor al wie tuk is op meditatieve klanken die buiten de clichématige lijntjes durven kleuren. In plaats van zich te richten op de gebruikelijke walvis-, vogel- of andere natuurgeluiden leggen zij de fcous op drone en industrial die eenzelfde soort resultaat beoogt, en wat ons betreft er nog beter in slaagt ook!

Aldoor dacht men dus ook dat die “woeks” in de titel een lapsus betrof. Navraag bij de artiest leerde tenslotte dat het hier om een woordspelletje ging.

Ok, dit gezegd zijnde gaan we graag wat dieper in op het thema van deze Exhausted Woeks -Mercury, want daar valt wel degelijk het een en ander over te vertellen.

Mehata Sentimental Legend betreft een jonge artiest uit Tokio, die als solo artiest begon in 2017. Zijn muziek is een radicale samensmelting van oude Japanse rituele muziek en futuristische psychedelische noise. Hij verkent de onderbewuste grenzen tussen licht en schaduw, zicht en gehoor, dood en wedergeboorte. Binnen deze radicale mengvorm drukken de etherische soundscapes van Mehata de voorbijgaande gemoedstoestanden uit die worden ervaren in de vluchtige momenten bij het verlaten van de realiteit en het binnengaan van een droom. Op dit nieuwe album buigt hij zich over een stukje Oosterse geschiedenis. We verplaatsen ons ver in de tijd, zo’n 200 jaar voor Christus en maken kennis met Qin Shi Huangdi. Hij wordt de eerste keizer van China genoemd, verenigde met jarenlang van veel bloedvergieten heel China tot één land en was de stichter van de Qin-dynastie.

Hij stond bekend als een wrede heerser die makkelijk doodde en mensen die niet aan zijn ideeën wilden gehoorzamen liet verbannen. Er wordt beweerd dat hij allerlei boeken uit vorige Chinese regimes heeft laten verbranden in 213 v. Chr. en zijn geleerden heeft verboden om überhaupt nog spreken over het verleden; hij zou zelfs honderden geleerden hebben laten begraven in 210 v. Chr.. Of deze zogeheten boekverbranding en geleerdenbegraving daadwerkelijk is gebeurd, wordt door moderne historici echter betwijfeld.

Wat wel zeker is, is dat Qin Shi Huangdi geobsedeerd raakte over de mogelijkheid tot onsterfelijkheid. Hij stuurde missies over zee en land om op zoek te gaan naar Peng Lai, een mythisch land van onsterfelijkheid, dat hem het eeuwige leven zou geven. De missie over zee kwam nooit meer terug omdat men wist dat ze geëxecuteerd zouden worden bij het brengen van het slechte nieuws. Op 49-jarige leeftijd stierf Qin Shi Huangdi, in 210 v. Chr., waarschijnlijk aan kwikvergiftiging. Volgens de overlevering had hij -oh ironie- kwikpillen ingenomen, die hem volgens zijn alchemisten onsterfelijk zouden maken.

Maar een man die zo in de ban is van onsterfelijkheid is goed voorbereid zo blijkt: toen hij aan de macht kwam, begon hij vrijwel onmiddellijk met de bouw van zijn laatste rustplaats.

In het jaar 1974 vonden boeren, die een put groeven, een terracottasoldaat. Bij verdere opgravingen kwamen duizenden soldaten en paarden tevoorschijn, een heel leger dat blijkbaar bedoeld was om de keizer te vergezellen in zijn onsterfelijkheid. Dit was de grootste archeologische vondst van de 20e eeuw in China.

Heden zijn er bijna 8000 figuren opgegraven in 3 ondergrondse hallen. Voetvolk, kruisboogschutters, ruiters met wagens en paarden; allen stonden ze opgesteld als voor een naderende veldslag. Ze zijn tussen de 1,60 en 1,80 meter groot. Ze hebben allen verschillende kenmerken, kledij (harnas of uniform) en de wapens die ze dragen zijn echt. De hoofdtuigen van de paarden zijn gemaakt van brons.

De soldaten waren geschilderd in heldere kleuren, maar als deze in aanraking komen met zuurstof verdwijnt de kleur bijna meteen. Er zijn slechts enkele verfsporen overgebleven bij de opgegraven beelden. Onderzocht wordt hoe de verf behouden kan worden als verdere opgravingen worden uitgevoerd. Ook wordt onderzocht welke lijm het best gebruikt kan worden voor het repareren van de beelden.

De wapens die gevonden werden zijn nog steeds scherp. Dit komt waarschijnlijk door de oppervlaktebehandeling die de Chinezen -in die tijd- hadden geperfectioneerd. De pijlpunten bevatten een hoog percentage lood, als je niet dood ging doordat de pijl je raakte, dan werd je iets later wel vergiftigd door dit scheikundig element.

Het graf zelf is bedekt met een enorme laag aarde. Niemand weet juist waar de ingang is. Tot op de dag van vandaag is het graf van Qin Shi Huangdi dan ook nog niet blootgelegd. Uit eeuwenoude historische Chinese verslagen blijkt dat het graf uit verschillende paleizen en paviljoens bestaat, vol met zeldzame edelstenen en andere schatten. Ook wordt verhaald dat automatische kruisbogen zijn geïnstalleerd die zouden afgaan zodra het graf geopend wordt. Het plafond zou ingelegd zijn met parels om de zon, de maan en de sterren na te bootsen. De vloer en de muren zouden bestreken zijn met brons om het water buiten te houden. Kwikzilver zou in beweging gebracht worden om een stromende rivier na te bootsen. Recentelijk heeft men, onder meer door het vinden van een verhoogde hoeveelheid kwik in de bodem, de waarschijnlijke locatie van het graf kunnen bepalen. Men durft echter het graf nog niet bloot te leggen uit angst waardevolle zaken onherstelbaar te beschadigen. Aan het einde van de bouw van het graf zouden de mensen, die geholpen hadden bij de bouw, levend zijn begraven in het ondergrondse paleis- en grafcomplex zodat geen van de geheimen konden worden geopenbaard.

Een team van archeologen van de University College London werkte samen met experts van het Keizer Qin Shi huang Mausoleum Museum in Lintong (China) om het oude ontwerpingsproces van de krijgers te achterhalen. Ze hebben de gelaatstrekken op de beelden gemeten, waarbij ze voornamelijk aandacht schonken aan de oren. De onderzoekers stelden dat de standbeelden van krijgers echte mensen voorstellen. Dankzij een steekproef van 30 modellen, ontdekte het team dat er geen twee paar oren exact hetzelfde waren. Hoewel een groot deel van de necropolis van Qin Shi Huang werd blootgelegd, blijft de grafheuvel van de keizer onaangeroerd.

In 2012 verbood de Chinese regering om het graf te openen in afwachting van betere technologie waarmee het graf onderzocht kan worden met veel minder schade. Dat komt omdat deskundigen denken dat het graf gevuld is met unieke stukjes kunst die hemellichamen voorstellen en die zouden kunnen desintegreren als het graf nu wordt geopend. Archeologen hopen dat de technologie, zoals robot camera’s, binnenkort genoeg geavanceerd is om het oude geheim te ontrafelen. Andere problemen die de onderzoekers tegenhouden om het graf te openen, zijn een gracht van gevaarlijk kwik en andere mogelijke boobytraps zoals kruisbogen. De eerste Chinese keizer had namelijk gezegd dat eenieder die zijn slaap zou verstoren op een gruwelijke manier zou sterven. Het is inderdaad altijd uitkijken met die Chinezen, vraag dat maar aan Donald Trump.

Het mag dan tot op heden allemaal nog in geheimzinnige sluiers gehuld zijn, toch doet Mehata Sentimental Legend een voorzichtige (zoals u in het voorgaande kon lezen is dit ten zeerste aanbevolen) poging om dit mysterie te onthullen.

De Japanner slaagt er daadwerkelijk in om dit album te laten klinken als hoe we ons zo’n rondleiding in zulk een even uitgestrekte als verraderlijke tombe voorstellen. Aanvankelijk nog vrij sereen en omgeven door rituele klanken maakt dit hoe langer hoe meer plaats voor nogal vreemde geluiden. Alsof de boobytraps in werking treden, en hoe dieper we binnen het complex verzeild geraakt zijn, is het alsof ze ons langs alle kanten tegelijk bestoken. Gegalvaniseerde zenuwbanen zijn dan ook geen overbodige luxe wanneer u de laatste poort getiteld ‘Ashogiten’ openduwt. Gun die keizer dus maar zijn eeuwige rust, een gewaarschuwd man is er immers twee waard. Nu, hebt u er toch een kruisboogpijl doorheen uw schedel dan wel een loodvergiftiging voor over, weet dan dat de eerste helft best genietbaar is voor liefhebbers van Oosterse ritual.

Mehata Sentimental Legend

Dimi Brands
22/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...