casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.088 items

   

Meemo Comma
Sleepmoss
Ambient - Veldopnames
06/01/2020 : Meemo Comma - Sleepmoss
Planet Mu  Planet Mu
06/01/2020, Dimi Brands

Het dagelijkse uitje met de hond wordt niet alleen door de trouwe viervoeter in dank afgenomen; tevens is het algemeen geweten dat dit ook voor het baasje zowel op lichamelijk als geestelijk vlak een deugddoende activiteit is.

Vraag het maar eens aan de Britse Lara Rix-Martin, die voor het tweede album onder haar Meemo Comma naam inspiratie vond in haar dagelijkse wandelingen met haar hond.

Vooral de impact die het landschap op haar had speelde een belangrijke rol in het concept achter Sleepmoss.

Het album moet je dan ook zien als een romantische lofrede aan de herfst en de winter. Twee seizoenen waarbij het landschap een heuse metamorfose ondergaat en dus een garantie voor voldoende inspiratie om een heel album te dragen.

De tijdlijn van Sleepmoss begint aan het einde van de zomer (‘Reaping’) waarbij de lucht al stilaan begint te veranderen om zich klaar te maken voor het volgende seizoen. Omgevingsgeluiden zijn nu eenmaal seizoensgebonden.

Anders dan we doorgaans van muziek op het Planet Mu label gewoon zijn, stuitert de elektronica hier niet alle kanten tegelijk op (uitgezonderd dan tijdens ‘Murmur’, al is het in vrij lichte mate en zijn het vooral de lieflijke vogelgeluidjes die blijven hangen) maar krijg je in de plaats een meer solide verzameling aan field recordings even grillig als de twee seizoenen die als onderwerp dienen.

Zelf wijst de artieste richting componist Vaughan Williams en diens werk The Lark Ascending, een “pastoral romance for orchestra” voor viool en orkest. Het stuk verklankt het opvliegen en steeds hoger stijgen van een leeuwerik. Het stuk heeft, dixit Meemo Comma, ongetwijfeld mooie momenten, maar is tevens te clean, te beheerst. Sleepmoss daagt de luisteraar uit om de perceptie van wat we doorgaans verstaan onder “pastoraal” te heroverwegen en met nieuwe ogen naar de natuur te kijken.

De visuele invloed vond ze dan weer bij J.M.W. Turner, een Engelse romantische kunstschilder die veel landschappen en vooral marines schilderde. Zijn werk met veranderend licht en stormen omschrijft Lara als rauw en expressief. De abstracte manier waarop Turner moedig zowel schoonheid als gruwel wist te onthullen wil ze dan ook als dusdanig weerspiegelen in de sonische benadering van Sleepmoss (wat volgens ons het best tot uiting komt tijdens afsluiter ‘Psithur’).

Om maar te zeggen dat Meemo Comma de lat voor zichzelf enorm hoog heeft gelegd door een hyperrealistische kijk te willen geven op klassieke muziek die er op gericht is om de elementen tegen ons te laten spreken in plaats van omgekeerd.

De ambitie staat het luisterplezier gelukkig niet in de weg, want Sleepmoss is best wel een aangenaam album. Maar nieuw is het allemaal niet natuurlijk, want soortgelijke field recordings hebben we al vaker mogen aanhoren (en eerlijk gezegd ook wel beter). Maar voor een portie vredige innerlijke reflectie tijdens een fikse wandeling (al dan niet met hond) kan je hier niets fout mee doen.

Meemo Comma

Dimi Brands
06/01/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Zachery Allan Starky (ZAS) verzoent postpunk en techno!

Kan dat dan? Wel deze Amerikaan is al jaren actief in de ondergrond van New York, ondermeer als dj. Hij analyseert de scene zeer scherp en na heel wat productiewerk pakt hij binnenkort uit met zijn debuutplaat “Fear City”die een hedendaags muzikaal beeld moet geven van de grootstad New York anno 2020. De eerste singel “No ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Last call voor Porta Nigra... en meer festival plezier!

In onze scene bestaat er niet zoiets als een festivalseizoen. Gans het jaar vieren we feest. Zo kunt u straks, op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart voor twee dagen in Aartschot terecht voor Porta Nigra. Twee dagen, waarbij Dark Entries onder andere uitkijkt naar de passages van Rosa Crux, Ordo Rosarius Equilibrio, Siglo XX en een herrezen The ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Dark Entries geeft 5 vrijkaarten weg voor de New Wave Club Class-X Party in Aarschot

Het is een jaarlijkse traditie, de New Wave Club Class-X in de stadsfeestzaal van Aarschot. Dj Wildhoney zal je er trakteren op de beste plaatjes in meer dan 40 jaar new wave. Het feestje gaat door op zaterdag 7 maart. En Dark Entries mag 5 vrijkaarten weggeven. Niet zomaar, hé, je moet een vraag beantwoorden. Welk instrument speelde ...

lees meer...
NIEUWS 26/02/2020 : 'Het lijkt wel vrede'-tour van Gert Kleinpunk

Gert Kleinpunk - de tegendraadse troubadour uit Leuven - heeft een nieuwe ep afgewerkt, en die heet net zoals de optredens die hij al meer dan 30 jaar organiseert: 'Het lijkt wel vrede'. Daarop staan alweer 8 scherpe en rake liederen over de toestand van de maatschappij, over de achteruitgang van het milieu, over de corruptie van de ...

lees meer...
NIEUWS 19/02/2020 : The Epic Apocalypse Tour

EPICA en Apocalyptica bundelen de krachten voor een tournee die alle monden zal doen open vallen. De twee groepen kondigen 'The Epic Apocalypse Tour' aan, die tot groot jolijt van de Belgische fans ook langskomt in de Ancienne Belgique, en dat op vrijdag 4 december. De Nederlanders van EPICA staan al bijna twee decennia aan de ...

lees meer...
INTERVIEW : ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO - Evenementen zoals Porta Nigra zijn noodzakelijk!

Met Let’s Play (Two Girls & A Goat) leverde Ordo Rosarius Equilibrio wederom een ijzersterk album af. Frontman Tomas Petterson omschreef het zelfs als zijnde “de finale versie van zijn project.” Binnen enkele maanden keren de Zweden terug naar Aarschot alwaar ze het Porta Nigra festival mogen afsluiten. Voer genoeg ...