casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.913 items

   

Max de Wardener
Music For Detuned Pianos
Experimental - Hedendaags klassiek
07/06/2020 : Max de Wardener - Music For Detuned Pianos
Village Green  Village Green
07/06/2020, Dimi Brands

Laat ons kennismaken met de ontstemde piano, niet te verwarren met de geprepareerde piano zoals we die leerden kennen dankzij John Cage.

Bij de geprepareerde piano worden immers onder een aantal van de snaren en/of hamers objecten geplaatst om zo een andere klankkleur te veranderen. Bij de ontstemde piano wil men dit resultaat bekomen louter door het opzettelijk verkeerd of vals stemmen van de snaren. Althans, van dit verschil gaan we uit, we zijn immers leken wat de technische kant van piano's betreft.

Het bekendste voorbeeld waarbij een ontstemde piano wordt gebruikt is het honky-tonk genre dat in de jaren 50 en 60 populair was en vaak gebruik werd bij slapstickacts.

Maar dat zo’n instrument niet altijd zo uitbundig hoeft te klinken als toen het geval was dat bewijst Max de Wardener op zijn album Music For Detuned Pianos.

Waarbij we meteen even een kleine kanttekening willen maken, want de Wardener componeerde namelijk de muziek, de uitvoering ervan liet hij over aan de Britse jazzpianist Kit Downes.

de Wardener liet zich inspireren door modernistische componisten als James Tenney, Harry Partch en La Monte Young en het was zijn bedoeling om op dit album “iets gevestigd en monumentaals proberen te veranderen in iets nieuws.”

Het resultaat dat uit deze doelstelling klinkt bedrieglijk eenvoudig, wat in tegenspraak is met de talloze technische uitdagingen van het project. Piano’s zijn namelijk enorm koppige instrumenten wanneer ze onderworpen worden aan onorthodoxe stemmethodes.

De levendige improvisaties van Downes die vastgelegd werden over een periode van twee jaar doen alle recht aan de visie van de componist door een elegante plaat te creëren die tegelijkertijd vertrouwd en toch als van een andere wereld aanvoelt.

Deze Britse componist, producer en multi-instrumentalist is vooral bekend geworden door zijn film- en televisie soundtracks en werkte reeds in verschillende muzikale velden, van jazz, klassiek, wereld- tot elektronische muziek en dit met artiesten zoals Plaid, Roisin Murphy en Gazelle Twin.

Voor hem is muziek als het maken van een soort tijdreis: een middel om het antieke en het geheimzinnige te verkennen om dit dan opnieuw te gebruiken voor een voorwaartse blik.

Op zijn vorige album Kolmar werkte hij samen met jazz drummer Moses Boyd, en op zijn nieuwste werk vond hij met Kit Downes dus in hetzelfde genre een waardige partner.

Wat we horen is het werk van een muzikale avonturier die ons met zijn meeslepende texturen, ritmes en melodieën doorheen zijn muzikaal landschap navigeert en daar bij momenten verfrissend mee voor de dag kan komen. Verrassend is ook, het is vaak anders binnen het genre, dat dit alles ook vrij pretentieloos klinkt, wat drempelverlagend werkt.

Music For Prepared Pianos klinkt als een ode aan de voortwaartse kracht van modernisme uit de 20ste eeuw, zonder echt gedateerd te klinken, maar integendeel een glimp van het postmoderne tijdperk steeds met zich mee te dragen. We moesten dan ook meermaals aan Aphex Twin’s Selected Ambient Works 2 denken, zeker omwille van de weerkaatsende akoestiek die ook op Music For Detuned Pianos meermaals opduikt.

In totaal werden vier verschillende soorten piano’s ontstemd, elk geïnspireerd door een andere Amerikaanse componist, naast die afgestemd op de conventionele, gelijkzwevende toonladder. Op twee nummers ‘Doppelgänger’ en ‘Deranged Landscape’ stemde de Wardener tweemaal dezelfde piano, op enigszins verschillende manieren, en plaatste dan enkele lagen over de opnames, wat het buitenaardse gevoel van de muziek benadrukte. Later voegde hij nog een scheutje elektronica toe (‘Redshift’) of een miniem streepje distortion (‘Color Cry’) om het album net dat tikkeltje extra te geven zonder dat de akoestische sfeer overweldigd wordt.

Alles klinkt dus niet alleen elegant, maar ook zeer delicaat. Ook wat de ontstemde piano betreft hoor je wel dat deze ietsje anders klinkt dan je normaal zou verwachten, maar ook weer niet zo dat je van een hemelsbreed verschil kan spreken. Misschien net daarom dat je dit album kan samenvatten als achtergrondmuziek die om uw aandacht smeekt. We kunnen dit dromerige minimalisme op tijd en stond wel appreciëren, maar geef ons toch maar het iets gedurfdere werk. Mensen die vaker dan ons hedendaags klassiek of reguliere ambient beluisteren doen hier evenwel zeker geen miskoop mee.

Max de Wardener

Dimi Brands
07/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 07/12/2021 : Gedenk Mortemia!

Na elf jaar stilte is de Noorse multi-instrumentalist, producer en artiest Morten Veland (ex-Tristania, Sirenia) terug met zijn soloproject Mortemia. En met een gloednieuw concept. ‘The Pandemic Pandemonium Sessions’ is een serie goth metal liedjes die elke maand op het internet losgelaten worden. Fijn om weten, telkens met een ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...