casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

Max de Wardener
Music For Detuned Pianos
Experimental - Hedendaags klassiek
07/06/2020 : Max de Wardener - Music For Detuned Pianos
Village Green  Village Green
07/06/2020, Dimi Brands

Laat ons kennismaken met de ontstemde piano, niet te verwarren met de geprepareerde piano zoals we die leerden kennen dankzij John Cage.

Bij de geprepareerde piano worden immers onder een aantal van de snaren en/of hamers objecten geplaatst om zo een andere klankkleur te veranderen. Bij de ontstemde piano wil men dit resultaat bekomen louter door het opzettelijk verkeerd of vals stemmen van de snaren. Althans, van dit verschil gaan we uit, we zijn immers leken wat de technische kant van piano's betreft.

Het bekendste voorbeeld waarbij een ontstemde piano wordt gebruikt is het honky-tonk genre dat in de jaren 50 en 60 populair was en vaak gebruik werd bij slapstickacts.

Maar dat zo’n instrument niet altijd zo uitbundig hoeft te klinken als toen het geval was dat bewijst Max de Wardener op zijn album Music For Detuned Pianos.

Waarbij we meteen even een kleine kanttekening willen maken, want de Wardener componeerde namelijk de muziek, de uitvoering ervan liet hij over aan de Britse jazzpianist Kit Downes.

de Wardener liet zich inspireren door modernistische componisten als James Tenney, Harry Partch en La Monte Young en het was zijn bedoeling om op dit album “iets gevestigd en monumentaals proberen te veranderen in iets nieuws.”

Het resultaat dat uit deze doelstelling klinkt bedrieglijk eenvoudig, wat in tegenspraak is met de talloze technische uitdagingen van het project. Piano’s zijn namelijk enorm koppige instrumenten wanneer ze onderworpen worden aan onorthodoxe stemmethodes.

De levendige improvisaties van Downes die vastgelegd werden over een periode van twee jaar doen alle recht aan de visie van de componist door een elegante plaat te creëren die tegelijkertijd vertrouwd en toch als van een andere wereld aanvoelt.

Deze Britse componist, producer en multi-instrumentalist is vooral bekend geworden door zijn film- en televisie soundtracks en werkte reeds in verschillende muzikale velden, van jazz, klassiek, wereld- tot elektronische muziek en dit met artiesten zoals Plaid, Roisin Murphy en Gazelle Twin.

Voor hem is muziek als het maken van een soort tijdreis: een middel om het antieke en het geheimzinnige te verkennen om dit dan opnieuw te gebruiken voor een voorwaartse blik.

Op zijn vorige album Kolmar werkte hij samen met jazz drummer Moses Boyd, en op zijn nieuwste werk vond hij met Kit Downes dus in hetzelfde genre een waardige partner.

Wat we horen is het werk van een muzikale avonturier die ons met zijn meeslepende texturen, ritmes en melodieën doorheen zijn muzikaal landschap navigeert en daar bij momenten verfrissend mee voor de dag kan komen. Verrassend is ook, het is vaak anders binnen het genre, dat dit alles ook vrij pretentieloos klinkt, wat drempelverlagend werkt.

Music For Prepared Pianos klinkt als een ode aan de voortwaartse kracht van modernisme uit de 20ste eeuw, zonder echt gedateerd te klinken, maar integendeel een glimp van het postmoderne tijdperk steeds met zich mee te dragen. We moesten dan ook meermaals aan Aphex Twin’s Selected Ambient Works 2 denken, zeker omwille van de weerkaatsende akoestiek die ook op Music For Detuned Pianos meermaals opduikt.

In totaal werden vier verschillende soorten piano’s ontstemd, elk geïnspireerd door een andere Amerikaanse componist, naast die afgestemd op de conventionele, gelijkzwevende toonladder. Op twee nummers ‘Doppelgänger’ en ‘Deranged Landscape’ stemde de Wardener tweemaal dezelfde piano, op enigszins verschillende manieren, en plaatste dan enkele lagen over de opnames, wat het buitenaardse gevoel van de muziek benadrukte. Later voegde hij nog een scheutje elektronica toe (‘Redshift’) of een miniem streepje distortion (‘Color Cry’) om het album net dat tikkeltje extra te geven zonder dat de akoestische sfeer overweldigd wordt.

Alles klinkt dus niet alleen elegant, maar ook zeer delicaat. Ook wat de ontstemde piano betreft hoor je wel dat deze ietsje anders klinkt dan je normaal zou verwachten, maar ook weer niet zo dat je van een hemelsbreed verschil kan spreken. Misschien net daarom dat je dit album kan samenvatten als achtergrondmuziek die om uw aandacht smeekt. We kunnen dit dromerige minimalisme op tijd en stond wel appreciëren, maar geef ons toch maar het iets gedurfdere werk. Mensen die vaker dan ons hedendaags klassiek of reguliere ambient beluisteren doen hier evenwel zeker geen miskoop mee.

Max de Wardener

Dimi Brands
07/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...