casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.902 items

   

Massenhysterie
Hausfrauengelüste
Electro - Synthpop / Electropop
05/08/2019 : Massenhysterie - Hausfrauengelüste
Music Obscure  Music Obscure
05/08/2019, Dimi Brands

Dag op dag twee jaar na hun allereerste optreden in België, tijdens de eerste editie van mijn eigenste Trouwfest, mogen we nieuw werk van het extreem leuke Oostenrijkse Massenhysterie verwelkomen.

En dat is geen moment te vroeg want het eerste album 1.Akt heeft hier dankzij een dochter die compleet verslingerd is aan deze vlot verteerbare electro deuntjes (al goed dat ze de teksten niet verstaat) ontelbare toertjes gedraaid.

Al van het prille begin volgen we dit project van Jo Hysteria op de voet en hun optreden was voor velen een zeer geslaagde ontdekking. In die mate zelfs dat ik ieder jaar weer meermaals de vraag krijg om hen nogmaals op ons podium te zetten.

Het eerste album 1.Akt sloot af met de hymne ‘Massenhysterie’, op het tweede album mag een soortgelijk lijflied de registers openen: “Ihr seid die Masse, wir die Hysterie, Gemeinsam sind wir 1,2,3!”, zo simpel kan het inderdaad zijn. Het doel heiligt de middelen, maar voor de bijl zal u gaan!

Desnoods smijten we er nog een dikke gabberbeat tegenaan, zo zal Jo Hysteria gedacht hebben.

Helemaal leuk wordt het tijdens ‘Panzerschokolade’, een nummer met wel een heel erg hoog Ketnet-gehalte.

Van ons mag dit soort nummers meteen op de landelijke kinderzender in plaats van door autotune gemanipuleerde rappers.

Zoals je op de hoes kan zien is het leven van de gemiddelde huisvrouw een strijd: de omgevallen pot spaghetti stelt nog niks voor in vergelijking met de tank, gevechtsvliegtuig en de bom van waarop Joanna ons salueert.

Deze bom vliegt ook heel de wereld rond: van ‘Amerika’ over Rusland (‘Permafrost’) tot in Korea (‘Kim Jong Un’).

Hoe onschuldig en kinderlijk ‘Panzerschokolade’ ook mag klinken, toch zit er een diepere betekenis achter. In de Tweede Wereldoorlog was Panzerschokolade de benaming voor wat wij tegenwoordig crystal meth noemen, alvorens aan een Blitzkrieg te beginnen namen de Duitse soldaten dit tot zich.

Ook tijdens ‘Permafrost’ wanen we ons even op de botsauto’s en vliegen de beats ons om de oren, met er tussen enkele witch house-achtige rustmomenten. Je kan zeggen wat je wil, maar met de beste wil van de wereld krijg je de komende weken deze nummers niet meer uit je hoofd. Dat Joanna weet hoe ze een hit moet schrijven, kan je dus wel stellen.

Het onderwerp dat ook nu weer in al zijn facetten bezongen wordt is natuurlijk seks, wanneer dit geheel in latex opgetrokken gebeurt, dan denk je al snel aan een act als Grausame Töchter, toch kan je beiden muzikaal bezwaarlijk gelijken noemen. Uitgezonderd dan van het nummer ‘Vedova Nera’, deze zwarte weduwe klinkt wel heel erg als iets van Aranea Peel, maar is dan ook weer het soort nummer dat Grausame Töchter al een tijdje vergeet te maken. Ook een vette knipoog richting EBM (‘Was Wir Wollen’) moet kunnen.

‘Show’ laat een meer ingetogen kant zien, en ook ‘Apokalypse’ is met zijn tempowisselingen eerder atypisch. Beide nummers werden als single uit dit album getrokken, alsof men ons wil duidelijk maken dat Massenhysterie meer uit de mouw kan schudden dan louter feestnummers.

Was 1.Akt vooral een verzameling leuke nummers, dan staat Hausfrauengelüste er echt als een volwaardig album. De stijlwissels lijken in een zeer uitgekiende volgorde aan ons voorbij te komen wat meteen de sterkte vormt van dit tweede album.

De hysterie is er al, de massa wensen wij Joanna van harte toe!

Massenhysterie

Dimi Brands
05/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2021 : Het Cold Transmission label heeft weer een paar leuke releases klaar!

Hopelijk liggen ze gauw op de redactietafel voor een kritische review hoor ik u al denken. Feit is dat Cold Transmission naarstig aan de weg blijft timmeren om minder gekende internationale post punk acts (en alles wat onder dat label vegeteert) tot bij ons in de woonkamer te brengen en dat alleen al verdient respect. Recent verscheen er nieuw ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : 'Leidenschaft' van Lacrimosa voor onder de kerstboom?

Er werd een plaat van Lacrimosa beloofd voor 2020, maar er is de afgelopen twee jaar zoveel gebeurd dat we Tilo Wolff kunnen vergeven dat het wat langer geduurd heeft. Al sinds een paar dagen worden er evenwel steeds meer details bekend gemaakt over de nieuwe Lacrimosa. Deze komt op 24 december 2021 uit, net op tijd dus om het als kerstcadeau ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : Dicentra Macrantha: een vernieuwend gothic rock project

Laten we er maar eens als bij de kippen bij zijn. Dicentra Macrantha is een nieuw project uit Leuven, dat net zijn eerste nummers uitgebracht heeft: 'Goddess' en 'Halloween'. Toch gaat het hier ook om een oude bekende. Krys Lunacy van Dicentra Macrantha is immers ook de man die rond 2011 de muziek van de batcave cultgroep The ...

lees meer...
FOTO'S : Winterkälte - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DIVE - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Iszoloscope - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...