casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

Massenhysterie
Hausfrauengelüste
Electro - Synthpop / Electropop
05/08/2019 : Massenhysterie - Hausfrauengelüste
Music Obscure  Music Obscure
05/08/2019, Dimi Brands

Dag op dag twee jaar na hun allereerste optreden in België, tijdens de eerste editie van mijn eigenste Trouwfest, mogen we nieuw werk van het extreem leuke Oostenrijkse Massenhysterie verwelkomen.

En dat is geen moment te vroeg want het eerste album 1.Akt heeft hier dankzij een dochter die compleet verslingerd is aan deze vlot verteerbare electro deuntjes (al goed dat ze de teksten niet verstaat) ontelbare toertjes gedraaid.

Al van het prille begin volgen we dit project van Jo Hysteria op de voet en hun optreden was voor velen een zeer geslaagde ontdekking. In die mate zelfs dat ik ieder jaar weer meermaals de vraag krijg om hen nogmaals op ons podium te zetten.

Het eerste album 1.Akt sloot af met de hymne ‘Massenhysterie’, op het tweede album mag een soortgelijk lijflied de registers openen: “Ihr seid die Masse, wir die Hysterie, Gemeinsam sind wir 1,2,3!”, zo simpel kan het inderdaad zijn. Het doel heiligt de middelen, maar voor de bijl zal u gaan!

Desnoods smijten we er nog een dikke gabberbeat tegenaan, zo zal Jo Hysteria gedacht hebben.

Helemaal leuk wordt het tijdens ‘Panzerschokolade’, een nummer met wel een heel erg hoog Ketnet-gehalte.

Van ons mag dit soort nummers meteen op de landelijke kinderzender in plaats van door autotune gemanipuleerde rappers.

Zoals je op de hoes kan zien is het leven van de gemiddelde huisvrouw een strijd: de omgevallen pot spaghetti stelt nog niks voor in vergelijking met de tank, gevechtsvliegtuig en de bom van waarop Joanna ons salueert.

Deze bom vliegt ook heel de wereld rond: van ‘Amerika’ over Rusland (‘Permafrost’) tot in Korea (‘Kim Jong Un’).

Hoe onschuldig en kinderlijk ‘Panzerschokolade’ ook mag klinken, toch zit er een diepere betekenis achter. In de Tweede Wereldoorlog was Panzerschokolade de benaming voor wat wij tegenwoordig crystal meth noemen, alvorens aan een Blitzkrieg te beginnen namen de Duitse soldaten dit tot zich.

Ook tijdens ‘Permafrost’ wanen we ons even op de botsauto’s en vliegen de beats ons om de oren, met er tussen enkele witch house-achtige rustmomenten. Je kan zeggen wat je wil, maar met de beste wil van de wereld krijg je de komende weken deze nummers niet meer uit je hoofd. Dat Joanna weet hoe ze een hit moet schrijven, kan je dus wel stellen.

Het onderwerp dat ook nu weer in al zijn facetten bezongen wordt is natuurlijk seks, wanneer dit geheel in latex opgetrokken gebeurt, dan denk je al snel aan een act als Grausame Töchter, toch kan je beiden muzikaal bezwaarlijk gelijken noemen. Uitgezonderd dan van het nummer ‘Vedova Nera’, deze zwarte weduwe klinkt wel heel erg als iets van Aranea Peel, maar is dan ook weer het soort nummer dat Grausame Töchter al een tijdje vergeet te maken. Ook een vette knipoog richting EBM (‘Was Wir Wollen’) moet kunnen.

‘Show’ laat een meer ingetogen kant zien, en ook ‘Apokalypse’ is met zijn tempowisselingen eerder atypisch. Beide nummers werden als single uit dit album getrokken, alsof men ons wil duidelijk maken dat Massenhysterie meer uit de mouw kan schudden dan louter feestnummers.

Was 1.Akt vooral een verzameling leuke nummers, dan staat Hausfrauengelüste er echt als een volwaardig album. De stijlwissels lijken in een zeer uitgekiende volgorde aan ons voorbij te komen wat meteen de sterkte vormt van dit tweede album.

De hysterie is er al, de massa wensen wij Joanna van harte toe!

Massenhysterie

Dimi Brands
05/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...