casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.917 items

   

Massenhysterie
Hausfrauengelüste
Electro - Synthpop / Electropop
05/08/2019 : Massenhysterie - Hausfrauengelüste
Music Obscure  Music Obscure
05/08/2019, Dimi Brands

Dag op dag twee jaar na hun allereerste optreden in België, tijdens de eerste editie van mijn eigenste Trouwfest, mogen we nieuw werk van het extreem leuke Oostenrijkse Massenhysterie verwelkomen.

En dat is geen moment te vroeg want het eerste album 1.Akt heeft hier dankzij een dochter die compleet verslingerd is aan deze vlot verteerbare electro deuntjes (al goed dat ze de teksten niet verstaat) ontelbare toertjes gedraaid.

Al van het prille begin volgen we dit project van Jo Hysteria op de voet en hun optreden was voor velen een zeer geslaagde ontdekking. In die mate zelfs dat ik ieder jaar weer meermaals de vraag krijg om hen nogmaals op ons podium te zetten.

Het eerste album 1.Akt sloot af met de hymne ‘Massenhysterie’, op het tweede album mag een soortgelijk lijflied de registers openen: “Ihr seid die Masse, wir die Hysterie, Gemeinsam sind wir 1,2,3!”, zo simpel kan het inderdaad zijn. Het doel heiligt de middelen, maar voor de bijl zal u gaan!

Desnoods smijten we er nog een dikke gabberbeat tegenaan, zo zal Jo Hysteria gedacht hebben.

Helemaal leuk wordt het tijdens ‘Panzerschokolade’, een nummer met wel een heel erg hoog Ketnet-gehalte.

Van ons mag dit soort nummers meteen op de landelijke kinderzender in plaats van door autotune gemanipuleerde rappers.

Zoals je op de hoes kan zien is het leven van de gemiddelde huisvrouw een strijd: de omgevallen pot spaghetti stelt nog niks voor in vergelijking met de tank, gevechtsvliegtuig en de bom van waarop Joanna ons salueert.

Deze bom vliegt ook heel de wereld rond: van ‘Amerika’ over Rusland (‘Permafrost’) tot in Korea (‘Kim Jong Un’).

Hoe onschuldig en kinderlijk ‘Panzerschokolade’ ook mag klinken, toch zit er een diepere betekenis achter. In de Tweede Wereldoorlog was Panzerschokolade de benaming voor wat wij tegenwoordig crystal meth noemen, alvorens aan een Blitzkrieg te beginnen namen de Duitse soldaten dit tot zich.

Ook tijdens ‘Permafrost’ wanen we ons even op de botsauto’s en vliegen de beats ons om de oren, met er tussen enkele witch house-achtige rustmomenten. Je kan zeggen wat je wil, maar met de beste wil van de wereld krijg je de komende weken deze nummers niet meer uit je hoofd. Dat Joanna weet hoe ze een hit moet schrijven, kan je dus wel stellen.

Het onderwerp dat ook nu weer in al zijn facetten bezongen wordt is natuurlijk seks, wanneer dit geheel in latex opgetrokken gebeurt, dan denk je al snel aan een act als Grausame Töchter, toch kan je beiden muzikaal bezwaarlijk gelijken noemen. Uitgezonderd dan van het nummer ‘Vedova Nera’, deze zwarte weduwe klinkt wel heel erg als iets van Aranea Peel, maar is dan ook weer het soort nummer dat Grausame Töchter al een tijdje vergeet te maken. Ook een vette knipoog richting EBM (‘Was Wir Wollen’) moet kunnen.

‘Show’ laat een meer ingetogen kant zien, en ook ‘Apokalypse’ is met zijn tempowisselingen eerder atypisch. Beide nummers werden als single uit dit album getrokken, alsof men ons wil duidelijk maken dat Massenhysterie meer uit de mouw kan schudden dan louter feestnummers.

Was 1.Akt vooral een verzameling leuke nummers, dan staat Hausfrauengelüste er echt als een volwaardig album. De stijlwissels lijken in een zeer uitgekiende volgorde aan ons voorbij te komen wat meteen de sterkte vormt van dit tweede album.

De hysterie is er al, de massa wensen wij Joanna van harte toe!

Massenhysterie

Dimi Brands
05/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 13/11/2019 : HANDS Label Night Berlin 2020

Naast het jaarlijkse Forms Of HANDS treffen, kan je in het begin van 2020 nog meer live actie van dit label verwachten. Om uw nieuwjaarskater finaal weg te spoelen (of in dit geval weg te beuken) kan je in Berlijn naar de HANDS Label Night met op de affiche Winterkälte, Monolith, Crystal Geometry, Greyhound, Monya, <1979> en ...

lees meer...
NIEUWS 13/11/2019 : Eerste editie van Neetwave in Retie

In de Stille Kempen is het niet altijd zo rustig als de naam laat uitschijnen. Zeker het grondgebied dat Retie heet wordt sedert een zestal jaren ontdaan van alle bedaardheid. Verantwoordelijk daarvoor is Dark Balloon als organisatie. Ondertussen gemeengoed geworden door hun Darkest Night en tal van concerten waarbij ze grote namen richting ...

lees meer...
NIEUWS 13/11/2019 : 21ste editie Forms Of HANDS met een spectaculaire affiche.

Vanaf het jaar 2001 gaf het Duitse HANDS-label jaarlijks een feestje waar acts uit deze kwaliteitsstal het beste van zichzelf mochten geven: Forms Of HANDS. Wie een klein beetje kan tellen weet dat volgend jaar de twintigste editie van dit volprezen festival plaatsvindt. Wie hierbij ook een beetje logisch nadenkt zal het ook niet verbazen ...

lees meer...
FOTO'S : de brassers - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 10/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Peter & The Test Tube Babies - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 10/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Les Ramoneurs de Menhirs - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 10/11/2019 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 10/11/2019 : Pharmakon én Puce Mary in de AB!

Het was u misschien al opgevallen dat er een heus vrouwelijk offensief gaande is in het voorheen vooral masculiene power electronics milieu. De twee rijzende sterren van de laatste jaren, Margaret Chardiet (Pharmakon) en Frederikke Hoffmeier (Puce Mary) zullen op zaterdag 25 april in de Brusselse AB staan. De Londense pianiste Eliza ...

lees meer...
NIEUWS 10/11/2019 : Volgende zaterdag Dark Entries Night met IC 434

Af en toe hebben we met Dark Entries geluk, bijvoorbeeld als de buitengewone IC 434 - één van de leidende Belgische electrogroepen uit de jaren 90 - toezegt om op een Dark Entries Night te spelen. En dat is volgende zaterdag 16 november het geval. Het is bovendien de enige keer dat IC 434 speelt dit jaar, en dat terwijl het project ...

lees meer...
INTERVIEW : Clowns op Breaking Barriers !! - Het maakt me niet uit naar welke muziek iemand luistert of welke kleren hij draagt. Als hij al eens op een flik heeft geklopt, is hij een punk.

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
INTERVIEW : GROUND NERO - De verandering van de wereld zal alleen door mensen kunnen die voelen en denken, niet door afgestompte consumptieslaven.

Met 'Divergence' heeft Ground Nero niet alleen een prachtplaat vol donkere muziek afgeleverd, het is ook een heuse concept-cd met veel diepgang geworden. Daar houden we van, en dan willen we er ook alles over weten. Nadat we twee weken geleden al een diepgaand interview hadden met de groep, hebben we hen ook gevraagd om wat uitleg ...