casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.621 items

   

Martina Lussi
Selected Ambient
Ambient - Electroacoustic
28/01/2018 : Martina Lussi - Selected Ambient
Hallow Ground  Hallow Ground
28/01/2018, Dimi Brands

Het is algemeen geweten dat bij het maken van ambient muziek, de sfeer allesbepalend is.

Voor een nieuwkomer in het genre vormt dit dan ook de grootste uitdaging, en de Zwitserse Martina Lussi gaat deze graag aan.

Lussi debuteerde in 2014 middels Komposition O08 een EP op Präsens Editionen.

Op Selected Ambient brengt Lussi een collectie van geluidsmateriaal samen, van haar muzikale praktijken tot nu toe. Hoewel er sprake is van een LP, houden we het zelf liever op een uit de kluiten gewassen EP met 4 uitgesponnen tracks (variërend tussen 6 en 12 minuten), goed voor een speelduur van 34 minuten.

De 4 stukken op Selected Ambient kregen elk de naam van een kostbaar mineraal mee (‘Sodalith’, ‘Achat’, ‘Citrin’ en ‘Opal’), waarvan aan elk speciale krachten toegeschreven worden.

Het materiaal dat Lussi brengt op Selected Ambient schommelt tussen elektroakoestische composities, geluidskunst en live performance.

Door het gebruik van de namen van mineralen lijkt Lussi te verwijzen naar de esoterische wortels van het genre waarin zij opereert.

Verwacht echter geen zweverig gedoe van haar, want de composities verzetten zich echter tegen de karakteristieke naïeve benadering van de wereld en wantrouwen eerder holistische esoterische belofte van genezing en herstel.

U kan dan ook louter informatief de desbetreffende werking van de mineralen in kwestie opzoeken op een site als bijvoorbeeld Edelstenen en Mineralen en eventueel met deze kennis in het achterhoofd naar de vier composities luisteren, maar dat is dus duidelijk niet het opzet van Lussi.

Lussi laat de mineralen definiëren door een interesse in affectieve onzekerheden. De edelstenen spreken niet, noch dragen ze de mythische krachten die hen worden toegeschreven. Voor haar gaat het louter om hun materialiteit waarin ze rusten.

Net zoals eerder op haar EP creëert Lussi op Selected Ambient een geluidswereld waarin cirkelende correlaties meer vragen oproepen dan dat ze beantwoorden. In tegenstelling dus tot het esoterisme, dat erop staat zijn inhoud betekenis te geven.

‘Sodalith’ laat zich kenmerken door een melancholische gevoeligheid. Het stuk wordt gedragen door een grenzeloos synthetisch oppervlak waarover een gitaarmelodie wervelt. Lussi’s aanpak werkt, want we zijn meteen mee in haar sonische wereld.

‘Achat’ leunt het dichtst aan bij de elektroakoestische traditie, maar ontwikkelt zich relatief laat en vrij onverwacht in een subtiele techno track, dat vervolgens herhaaldelijk het momentum dat het heeft voortgebracht onderdrukt. Een huwelijk dat bestaat uit uitgebalanceerde chaos, en wat ons betreft een eerste hoogtepunt.

Een ander zijsprongetje richting techno verwante klanken vinden we terug bij ‘Citrin’, dat in het tweede deel het midden houdt tussen aanhoudende kalmte en vaak verstoorde rave euforie. In het deel dat er voorafgaat horen we eerder meditatieve klanken, die weer mooi de veelzijdigheid van Lussi, zowel qua klanken als concept, netjes in de verf weten te zetten.

Het afsluitende ‘Opal’ werd oorspronkelijk geschreven voor Lussi’s installatie ‘Composition For A Circle’, wat de kronkelende aard van de geluiden rechtvaardigt. De schijnbaar bij willekeur samenkomende verdraaiingen kronkelen zich een weg in een poging de middelpuntvliedende kracht lichtjes te doen verschuiven.

Met een algemene uitkomst die zweeft tussen volledige onzekerheid en innerlijke rust, weet Lussi een resultaat neer te zetten dat ervoor zorgt dat we haar naam zullen onthouden, een verdienste in het rijkgevulde ambient landschap met al zijn facetten.

Martina Lussi

Dimi Brands
28/01/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Trouwfe(e)st#3 - Eigenzinnigheid en serendipiteit

Trouwfe(e)st#3. Het is ondertussen al lang geen trouwfeest meer, maar de verjaardag van een trouwfeest. Toen Dimi en Sigrid twee jaar geleden in het huwelijksbootje stapten, vonden ze er immers – als liefhebbers van dark ambient en neofolk – niets beter op dan een aantal van hun lievelingsgroepen uit te nodigen om hun hoogdag te ...

lees meer...
FOTO'S : Wappenbund - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Pantser Fabriek - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Riotmiloo - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : TO AVOID (Dark Entries Night 28) - We hebben ons nooit kunnen verzoenen met het uiteengaan van To Avoid.

Pure, onversneden old school electro, iemand? Ok, we doen een aanbod: To Avoid brengt al 21 jaar EBM en treedt op vrijdag 21 juni op in de Kinky Star te Gent. Gratis bovendien, op een Dark Entries Night. We hadden een gezellige babbel met de drie heren, over het verleden maar vooral ook over de toekomst. Want To Avoid werkt aan nieuwe zaken ...

lees meer...
INTERVIEW : W-Fest, het interview (deel 2) - Dark Entries sprak met Erik De Ridder, bezieler van het W-Fest en nodigt u uit massaal aanwezig te zijn tussen 15 en 18 augutus in Waregem of all places!

Lees vooral eerst deel 1 van dit interview! (klik de link) Zet je schrap voor deel 2 van onze uitgebreide babbel met Erik De Ridder, bezieler van W-Fest! DE: De verhuis naar Waregem dit jaar, een bewuste keuze? Wat wordt er anders? Erik: Het blijft een festival maar er komt ook een indoor beleving, beetje vergelijkbaar met Amphi. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 - Creatieve uitingen, interessante ontmoetingen en prachtige muziek (Xavier Kruth)

Mijn elfde Wave-Gotik-Treffen reeds, en voor mij een heel speciale editie. Het is immers de eerste keer dat ik zelf deel uitmaak van het programma. Op zondag geef ik een lezing over subculturen in het Oostblok, en ik ben er zelfs in geslaagd om een akoestische set te spelen op een picknick. Ik heb hierdoor ook tal van boeiende mensen ontmoet, ...

lees meer...
NIEUWS 13/06/2019 : Trouwfest: gratis festival met onze goedkeuring.

U kon er onmogelijk naast kijken op onze site: ook dit jaar (aanstaande zaterdag meer bepaald) is er weer een editie van Trouwfest, het festival ter ere van de huwelijksverjaardag van ondergetekende. Nogmaals willen we, de misleidende titel van het evenement indachtig, benadrukken dat dit een openbaar evenement is waar iedereen welkom ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2019 : Een avondje met FolkWorld in België

Een beetje met de hulp van Dark Entries kunnen we het volgende evenement wel noemen. Toen de Duitse neofolk organisatie FolkWorld ons vroeg naar een gepaste locatie voor een concert van Rome en of we en passant ook geen leuke lokale act kende voor het voorprogramma begon onze denktank reeds te bollen, en werden deze vragen vliegensvlug van ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download compilatie Mind Plug Records.

Ook de liefhebbers van mystieke, obscure, meditatieve en noisy geluiden kunnen weer een tijdje verder met de vierde labelcompilatie van het Duitse Mind Plug Records. Oefen alvast uw beste lotushouding, en voorzie beter langdurig brandende wierook want deze 13 nummers tellende verzamelaar is goed voor een speelduur van bijna 2,5 uur en ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download Paranoia Musique Vol.5

Voor de vijfde keer op rij laat het Braziliaanse label Paranoia Musique ons middels een compilatie kennismaken met 12 underground acts die naar eigen zeggen de meest inventieve geluiden uit het alternatieve universum laten horen. Met Navajas Cross, Les Animaux Sauvages, Bring Her, Phileas Fogg, The Lautreamonts, The Dream Never Ends, Sounds ...

lees meer...
NIEUWS 06/06/2019 : In de wereld van Liana is alles mogelijk.

Als je een liefde voelt voor elektronische muziek met Oriëntaalse invloeden, dan zou je de muziek van de twee zusjes Lia en Lena AKA LIANA zeker een keer moeten luisteren. Zij schrijven en produceren niet alleen hun eigen muziek, maar regisseren en editen ook hun eigen (muziek) video's. Net zoals ook hun dromerige videoclip voor ...