casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.278 items

   

Marja Ahti
Vegetal Negatives
Experimental - Veldopnames
06/05/2019 : Marja Ahti - Vegetal Negatives
Hallow Ground  Hallow Ground
06/05/2019, Dimi Brands

Vegetal Negatives, de debuutplaat van de Zweedse Marja Ahti (die thans in Finland woont), vertrekt vanuit een interessant gegeven.

Laat ons het gegeven dier eens naar buiten vouwen: de bronchiën worden bijvoorbeeld dik gebladerte dat zijn ademhalingsfunctie behoudt, het spijsverteringsstelsel worden wortels en behoudt zijn rol als voedselverspreider in de buitenomgeving,... Voor elke diersoort bestaat er een overeenkomstige plantaardige vorm. De mens die zijn plantaardig negatief zou vinden en zich ermee zou verenigen zou hiermee de integriteit van de kosmos kunnen herstellen.

Wanneer dit alles een pleidooi is voor veganisme, is dat je reinste kannibalisme als je het ons vraagt.

Dit alles kwam tot stand onder onder invloed van de Franse schrijver René Daumal (en zijn tekst On Pataphotograms). Deze schrijver laat zich, het zal u niet verbazen, situeren binnen de dadaïstische avant-garde. In het aangehaalde werk -een quasi-metafysisch essay- speelt de schrijver met het doorbreken van de verzonnen afgescheidenheid van natuurlijke vormen door middel van de poëtische verbeelding.

Ahti is al meer dan tien jaar actief in de Finse experimentele scene maar kiest voor haar debuut lp toch een ietwat andere weg dan voorheen.

Zoals het vaak (altijd?) het geval is bij experimentele kunst, en dus ook in deze electro-akoestische composities, is de hele uitleg errond vaak al het halve werk.

De vier stukken op Vegetal Negatives combineren field recordings, elektronische feedback, Buchla- en ARP-synthesizers, gong en harmonium, texturen met een gedetailleerd akoestisch geluid en aanhoudende tonen met zachte microtonale ritmes tot een nauwkeurig muzikaal verhaal.

Ahti plaatst opnames van kamers en lege vaten naast elkaar, combineert natuurlijke en kunstmatige klimaten, spontane en geënsceneerde gebeurtenissen. Hierbij baseert ze zich op de ideeën van Annea Lockwood over associatieve bewegingen tussen geluiden op basis van gedeelde kenmerken en geluidsenergie. Haar benadering van de gebruikte field recordings is niet diaristisch, documentaristisch of puur akoesmatisch, maar begint ergens tussen deze begrippen in: de geluiden zweven tussen abstractie en het zeer bekende, bewegen zich in een rijk van poëtische metaforen waar ze in relatie naar elkaar toe staan. Akoestische omgevingen muteren in synthetisch afgeleide schaduwvormen.

Dit alles klinkt even abstract als de klanken in kwestie, daarom schetsen we het allemaal nog een beetje verder. ‘Coastal Inversion’ verandert zo bijvoorbeeld van een vertrouwd zeezicht naar een kolkende oceaan (let op de golfachtige synthetische staccato patronen). Om terug te keren naar het startpunt voor deze plaat lijkt het of deze oceaan zichzelf binnenstebuiten draait wanneer de kust bereikt wordt, voordat ze weer terugduikt in een zee van resonantie. ‘Rooftop Gardens’ rangschikt een reeks grotendeels onbewerkte field recordings in een droomlogica volgorde van opwaartse beweging richting de wolken. Dat de titels reeds een tip van de sluier lichten, is in deze mooi meegenomen. Het langzame ‘Symbiogenesis’ waarbij de vier elementen aan bod lijken te komen is een fijn voorbeeld van hoe Ahti het begrip evolutie een inkleuring geeft. Het meest onder de indruk zijn we echter van ‘Chora’ dat een meditatieve ademruimte verbeeldt: filterresonantie die zich voordeed als orgelpijpen tegen een achtergrond van luchtige industriële stofzuigers vervaagt halverwege met een harmoniumimprovisatie die de wrijvingen van het houten instrument zelf begrenst, net voordat het resultaat een resonante harmonie wordt.

Vegetal Negatives is een plaat geworden die veel tijd vraagt van de luisteraar. Het hele concept rond de plaat vinden we sterk, de invulling ervan ligt echter vrij zwaar op de maag. Vooral gericht op avant-gardisten dus die graag de term “interessant” bezigen wanneer ze over muziek praten.

Marja Ahti

Dimi Brands
06/05/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 05/07/2020 : “Echoes From The Bardo” kondigt zich veelbelovend aan!

U kent Your Life on Hold ondertussen vast wel, potige gothic rock van het zeetje, mysterieus ronkend tussen de golven van “Burning For The Ancient Connection” en “My Name Is Legion For We Are Many” steken de schuimkoppen van “Echoes From The Bardo” vervaarlijk op. Gothic rock fans juicht ende jubel. De 'Bardo', ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...