casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.369 items

   

Marissa Nadler
Strangers
Dreampop - Folk
02/11/2017 : Marissa Nadler - Strangers
Sacred Bones Records  Sacred Bones Records
02/11/2017, Dimi Brands

De Amerikaanse Marissa Nadler is een van de dames die haar mannetje weet te staan in de grote golf van ijzersterke singer-songwriters van de laatste jaren.

Naast mooi volk als Zola Jesus, Anna Calvi, Lana Del Rey en Scout Niblett, to name a few, een indrukwekkend ogend lijstje.

Waren haar voorgaande platen nogal sterk persoonlijk getint, zo heet Strangers (toepasselijk getiteld wat dit betreft) een breekpunt te zijn, en uit een neutralere hoek te komen.

Nadler tracht zich op de hoes van Strangers, na break up plaat July (2014), te verbergen achter een sluier, als wil ze aantonen dat ze zich hier minder wil blootgeven dan vroeger het geval was. Ze mag dan wel zingen over ‘Katie (I Know)’, ‘Janie (In Love)’ en ‘(Shadow Show) Diane’, toch lezen we de tussen de regels door nog steeds de zielenroerselen van Nadler zelve. Net zoals ze op de hoes niet helemaal bedekt is. Zoekt ze in de spreekwoordelijke Strangers raakvlakken met zichzelf? We vermoeden dat dit een plausibele verklaring kan zijn.

‘Divers Of The Dust’ opent als een melancholische pianoballad waarop Nadler met haar stem nog een duit in het zakje doet wat weemoedigheid betreft.

Haar (halvelings) minder persoonlijke aanpak levert gelukkig geen lichtvoetiger eindresultaat op. Want laat het nu net de uit melancholie opgebouwde stem van Nadler zijn die ons steeds weer gedwee door de knieën kreeg.

Of ze deze nu aanwendt in een meer uptempo nummer (‘Katie I Know’) dan wel tijdens akoestische luisterfolk (‘Skyscraper’, ‘Dissolve’), haar prachtige sirenenstem weet ook nu weer keer op keer de gevoelige snaar te raken.

Het 6 minuten durende ‘Hungry Is The Ghost’ lijkt ons de perfecte keuze voor op de soundtrack van een zogenaamde ‘betere film’: we zien al zo een eindscène in onze geest begeleiding krijgt van dit ijzersterke nummer.

Haar stem die steevast schippert tussen spook- en engelachtig doet je steeds weer wegdromen, in die mate zelfs dat we de begeleidende muzikanten haast uit het oog zouden verliezen. Niet dat ze een onopvallende prestatie leveren, eerder kunnen we spreken dat ze niet willen opvallen en zo de perfecte balans weten te vinden tussen muziek en zang. Zo denken we bij het luisteren van haar muziek aan bands als Beach House of Mazzy Star, en zelfs krijgen we bij wijlen een nostalgisch gevoel dat ons terugvoert naar de latere muziek van Roy Orbison, muziek waarin een soortgelijke balans ook een dergelijke hoofdrol speelt. Voorbeelden hiervan zijn er voldoende omhanden, maar graag stippen we wat dit betreft het nummer ‘Shadow Show Diane’ aan.

Strangers is een plaat geworden die sterk is over de ganse lijn, en best ook in zijn geheel bekeken wordt. Zonder echte uitschieters (al zijn we het meest te spreken van de spookachtige, meerstemmige folky country-noir van ‘Walking’, dat voor ons gerust wat langer mocht duren dan zijn schamele speelduur van slechts twee minuutjes) een rimpelloos parcours afleggend op de singer-songwriter snelweg (alwaar -in tegenspraak met wat macho’s plachten te beweren-de laatste jaren de vrouwen tot de betere chauffeurs behoren).

In Amerika uitgegeven door Sacred Bones, was er nogal wat kritiek op de geluidskwaliteit, op ons exemplaar dat voor de Europese markt door Bella Union werd uitgegeven zijn we daar echter niets van gewaar geworden.

Marissa Nadler

Dimi Brands
02/11/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 25/09/2020 : Piep! Daar is Dead Souls Rising.

Het is met wat, daar is alweer een gothic formatie die opstaat uit de doden... Dead Souls Rising, geboren in 1993 en na twee albums, “Ars Magica” (1995) en “Scented Garden” (1997) spoorloos duiken op met "Isadora" (gelimiteerd op 200 exemplaren) op het eigen Mysis label. Het titelnummer wordt meteen uitespeeld ...

lees meer...
NIEUWS 24/09/2020 : Euphemia Rise zegt bij debuut reeds vaarwel.

Bent u van mening dat er binnen de hedendaagse alternatieve rock te veel op veilig gespeeld wordt en zodoende vooral risico’s vermeden worden? Dan staat u qua denken op één lijn met Wim Lankriet, die we via zijn project Syrenomelia reeds aan u voorstelden. Om zich nog meer te bevrijden van de door de muziekindustrie opgelegde ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Rosetta Stone met nieuw album en box!

Het kan niet op. Als trouwe lezer merkte u allicht reeds dat Dark Entries (en ik niet in het minst) een hart heeft voor gothic rock. Zo verscheen nog maar pas het leuke nieuws dat het Amerikaanse The Wake uitpakt met een nieuw album en nu mag ik ook zeggen dat hun Britse evenknie Rosetta Stone in 2020 hetzelfde doet. Waar het album “Seems ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Van Post Mortem tot Somnus

Na vele positieve reacties op ‘Post Mortem’ (2018) en vele memorabele optredens met onder andere Wiegedood, Wolvennest, en Marche Funèbre wil Splendidula graag een nieuw teken van leven tonen. Deze Belgische atmospheric doom metal band zal begin 2021 een nieuwe plaat uitgeven, getiteld ‘Somnus’ en dit via het ...

lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...