casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.962 items

   

Marissa Nadler & Stephen Brodsky
Droneflower
Alt-country - Dreampop - Ethereal / Heavenly Voices - Folk
21/11/2019 : Marissa Nadler & Stephen Brodsky - Droneflower
Sacred Bones Records  Sacred Bones Records
21/11/2019, Dimi Brands

Wanneer collega Jan Denolet zijn eigenste harem zou aanleggen, dan zijn we er vrij zeker van dat de jonge deerne Marissa Nadler daarin een niet te onderschatten, zeg maar prominente rol in zal vervullen.

En het zal dan heus niet alleen zijn om mooie liedjes te zingen, denken we er eveneens bij, maar kom, we dwalen af.

Aangezien de chanteuses die bij onze “ladies man” hoog geacht worden vaak ook tot ons interessegebied (muzikaal hé mannekes!) behoren zien we onszelf al op de koffie gaan bij de heer Denolet om die befaamde harem zelf eens aan een nader onderzoek te inspecteren.

Ik neem alvast een scherpe naald en doorprik alvast de fantasie van onze goede vriend en bied hem alvast een vuist aan om mee op de eigen kin te kloppen, want la Nadler koos om in zee te gaan met Stephen Brodsky (vooral bekend als (ex)lid van de Amerikaanse hardcore band Converge, en later Cave In), althans op muzikaal vlak op het album Droneflower (wat een veelzeggende titel!), want wat ze verder nog uitspoken dat zijn onze zaken niet (u leest Dark Entries, en niet de Story!).

Een muzikale wildebras en een zoetgevooisde nachtegaal, gaat dat geen brokken geven? Absoluut niet, want hoewel beide artiesten vrij ver van elkaar staan, zoeken ze beiden toenadering tot elkaar.

In plaats van te focussen op de verschillen tussen deze artiesten, is het dan ook beter om de aandacht te richten op iets wat ze gemeenschappelijk hebben: het scheppen van een onheilspellende atmosfeer.

Die sfeer komt op Droneflower enkel van gitaar en piano (de twee spookachtige interludia ‘Space Ghost I & II’!!), en, geheel voorspelbaar: de kenmerkende stem van Marissa.

Het complete gebrek aan iedere vorm van percussie maakt dat je een half uur lang moeiteloos meanderend doorheen het spookachtige, melancholische landschap dat Nadler met haar stem steevast weet op te roepen.

Daarenboven is ze met straten voorsprong kandidaat om de prijs voor meest verrassende cover ooit in ontvangst te nemen, of had u verwacht het Guns N’ Roses (echt waar!) nummer ‘Estranged’ ooit uit haar mond te mogen horen?

Ten tijde dat de twee Use Your Illusion albums verschenen had Axl Rose en zijn groep voor mij als kind haast mythische proporties. Je kan er lacherig over doen, en het afdoen als een guilty pleasure, maar toch luister ik op tijd en stond er nog wel eens naar, en dit niet enkel om de nostalgische waarde. In die tijd was Guns N’ Roses dan ook hotter dan hot, en passeerde dagelijks wel een paar keer op MTV (toen nog een muziekzender). Ze konden het zich ook permitteren om niet 1 (‘November Rain’ klokt af op 9 minuten) maar 2 (‘Estranged’ lapt er nog een halve minuut bij) enorm uit de kluiten gewassen singles uit te brengen. Nadler en Brodsky kleden het nummer tot op het bot uit (we horen Jan Denolet zich afvragen waarom ze dit niet bij hem doet, maar nogmaals dwalen we af) en smijten alle pathos en het over the top gehalte van het nummer bij het grof vuil maar behouden wel de melancholische kern die het nummer kenmerkt.

Nadler heeft dezelfde leeftijd als mij, dus ik vraag me dan spontaan of waarom ze net voor deze cover gekozen heeft (toevallig was/is het nog steeds mijn favoriet GN’R nummer). Ik wil niet onder de heer Denolet zijn duiven schieten maar een interview dringt zich op!

Cultureel meer verantwoord (alhoewel, wat kan ons zogenaamde “street credibility” schelen?) is de andere cover die we terugvinden op het einde van het album: ‘In Spite Of Me’, oorspronkelijk van Morphine. Een nummer waarbij de typerende sax van Mark Sandman ontbrak, en waarbij deze cover vrij gelijkend is aan de oorspronkelijke versie.

Tussendoor wanen we ons wandelend door Twin Peaks en voedt Nadler met haar stem het mysterie omtrent die dekselse Laura Palmer des te meer.

Terwijl de heer Denolet ondertussen volop wegdroomt bij de gedachte aan zijn denkbeeldige harem, hebben wij voldoende aan dit tien kleine prachtwerkjes tellende album van een topartieste om onze gedachten te verroeren.

Marissa Nadler

Stephen Brodsky

Dimi Brands
21/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : De Delvers - Op vrijdag 13 december 2019 live in De Kleine Hedonist, Antwerpen

New wave uit Noeveren (Boom)! Hun korte self titled debuut “De Delvers” (onze review leest u hier), vol korte, gebalde, flitsende Nederlandstalige new wave en postpunk songs verscheen vorig jaar (2018). Op 13 december spelen De Delvers hun laatste concert van dit jaar (2019) in de Kleine Hedonist, Sint-Jacobsmarkt 34, 2000 in Antwerpen! ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Kent u Dead Souls Rising nog?

Als u al enige tijd mee gaat in de scene (lees een eeuwigheid) en dus niet zomaar een hipstertje of meelopertje bent dan zegt u deze naam vast nog iets. Dit duo rond Laurent en de feërieke verschijning Alastrelle is, zoals het goeie goths betaamt, weer onder de levenden. Hier bij ons was dit duo live een graag geziene gast, en hun albums ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Engelsstaub klopt weer op de deur.

Deze groep was ooit relatief populair, een off shoot van Madre Del Vizio, veel meer dark wave en zelfs folk invloeden, licht tribaal en zelfs een beetje heidens. De groep werd vooral populair met de albums “Malleus Mallficarum”(1993) en “Ignis Fatus;Irrlichter”(1994). Nadien waren er nog wel tekenen van leven, zo was ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : R.I.P. Keith Brewer (°1970-+2019)

Keith Brewer, de man achter het geliefde power electronics project Taint is vorige week overleden ten gevolge van een zeer agressieve darmkanker. Door de uitzaaiingen werd zijn doodsvonnis reeds na enkele maanden getekend. Taint was al een tijdje niet meer actief, maar de man uit Texas bracht onder de naam Mania nog muziek uit. Taint ...

lees meer...
FOTO'S : Dässwat - @ C.C. Palethe Pelt, 03/12/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : Zaterdag HerrNia en WÜLF7 op Dark Entries Nights, gratis...

Toegegeven, onze Dark Entries Nights hebben in 2019 nogal een elektronische draai gekregen. We willen andere donkere genres uiteraard niet verwaarlozen, maar we herinneren er graag aan dat België zijn naam gemaakt heeft in de electro, en wie er laatst bij was op het optreden van IC 434 zal ons niet tegenspreken. De laatste Dark Entries ...

lees meer...
NIEUWS 02/12/2019 : Nieuwe videoclip van De Delvers plus optreden op 13 december in Antwerpen

De Delvers zijn een Nederlandstalig nachtorkest. Poëtische, donkere Nederlandstalige new wave met een groot hart voor kille tijden! De Delvers hebben een nieuw nummer klaar met videoclip: “Poolnacht”. Het nummer is (nog) niet verkrijgbaar op cd of vinyl. Met hun nieuwe single "Poolnacht" brengen De Delvers een ...

lees meer...
FOTO'S : Linea Aspera - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Desperate Journalist - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : WEIHAN - Onze muziek biedt puur escapisme.

Het is een feit dat we niet veel Belgische groepen hebben die actief zijn in het neofolk genre. Dit jaar werd ik dan ook zeer aangenaam verrast door de nieuwkomers van La Merde (die we onmiddellijk ook in onze interviewruimte duwden) en zie, het einde van het jaar heeft nog een verrassing in petto: onze nationale trots in het genre, Weihan, ...