casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Marcel Kanche
Aimer l'eunuque avant de glauquer
Experimental - Minimal - Unclassifiable
23/02/2014 : Marcel Kanche - Aimer l'eunuque avant de glauquer
Infrastition  Infrastition
23/02/2014, Peter De Koning

"80’s sounds for today"

Dat is de slagzin waarmee het Infrastition-label uitpakt om zijn uitgaven te propageren. Wie het label kent, weet dat we dan vooral over obscure 80’s sounds praten: koude new wave, minimaal, industrieel en experimenteel werk; vaak heruitgaves van cassettes die destijds slechts een handvol mensen bereikten en nu een tweede leven krijgen. Enkele hedendaagse retrobands vervolledigen het clubje. De catalogus baant zich een weg tussen groepjes met pure archiefwaarde maar geeft ons ook toegang tot enkele tijdloze parels. We zijn dus benieuwd naar welke kant de slinger zal overslaan voor Marcel Kanche.

Marcel Kanche is geen onbekende op dit label. Zijn project Un Département doet zeker enkele analoge belletjes rinkelen bij new waveliefhebbers en is ook gerespecteerd in avantgardekringen. Marcel bracht, vooral vanaf de jaren ’90, ook behoorlijk wat solowerk uit in verscheidene genres en op verschillende labels. Dat hij ooit een nummer schreef voor Vanessa Paradis, vervolmaakt het beeld van een veelzijdig artiest.

Een vroege solovlucht kregen we reeds in 1983. De integrale heruitgave van deze cassette doet ons vermoeden dat Marcel niet al zijn demonen kwijt kon in Un Département. Dit solowerk is pakken gekker en zal een absolute mindfuck blijken.

Het cassettegevoel is nooit ver weg bij deze cd. Titels zijn er niet en het geluid is doffer dan ik ooit op een cd of lp heb gehoord. Dat is meteen een negatief puntje. Hoewel de dofheid authentiek aanvoelt en belangrijk is voor de sfeer, had een beetje postproductie volgens mij wonderen verricht. Een paar remasters als bonus waren een mooie toegift geweest.

Wat je hoort, klinkt als een trip die helemaal verkeerd gaat. Het begin allemaal nog vrij lieflijk met een heel aardig minimalplaatje met typische vrouwenstem maar reeds doordrongen van een zwaar psychedelisch gevoel. Hierna bespeur je echter geen spoor meer van een ‘song’. Zwaar psychotrope sferen wisselen af met industrieel gebeuk van de oude school. Met een beetje fantasie ontwaar je zowaar een prille Esplendor Geometrico. Overal hoor je stemmen, geroep, gitaargekrijs, analoge klanken en vreemde geluiden uit zelfgemaakte instrumentjes. Alles is onverstaanbaar, op zijn best. Productiekwaliteit of oorspronkelijke bedoeling? Dat is me niet helemaal duidelijk. Af en toe brengen galmende trompetten en loungy achtergrondjes wat rust, maar deze is fragiel en van korte duur. Op andere momenten moet je puur gedram doorstaan. Een ware testosterontest.

De sfeer is enorm en doet bij momenten denken aan het beste van groepen als Throbbing Gristle, SPK en Monte Cazazza, al zullen anderen een opgefokte versie van Pere Ubu of zelfs Pierre Schaeffer ontwaren. Ook de donkerste momenten, en muziek, van cultfilm Liquid Sky kunnen een beeld geven van wat je voelt wanneer je deze cd op repeat zet in je woonkamer. Als je hiervoor nog geen stemmen hoorde in je hoofd, gebeurt het hierna wel.

Het is moeilijk een oordeel te geven over deze cd. Ik werd enorm meegezogen door het werk, maar begin me tegen de laatste tracks telkens wat te vervelen. Beluistering op verschillende installaties leert ons ook dat het plaatje niet overal even goed klinkt en de slechte geluidskwaliteit de muziek echt schaadt.

Het is ook duidelijk dat niet iedereen dit zal lusten, fans van typische ‘propere’ minimal maken liefst onmiddellijk een bocht van 180 graden. Liefhebbers van waar experiment en ontaarde sferen voegen 180 graden bij diezelfde bocht. Voor hen zou het wel eens een schijfje kunnen worden dat blijft plakken en groeit bij elke beluistering. Een beetje zelf equalizen doet ook wonderen!

Een stukje Marcel Kanche om in de sfeer te komen, vindt u hier!

Peter De Koning
23/02/2014

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...