casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.239 items

   

Mängelexemplar
Heim Und Garten
Minimal - New wave - Synthpop / Electropop
18/12/2015 : Mängelexemplar - Heim Und Garten
Hertz-Schrittmacher  Hertz-Schrittmacher
18/12/2015, Dimi Brands

“Minimal Sound...Analog Electronic Antipop Wave Minimal Sound Electrotrash NDW Vocalistic Tape Music Minimal Sound... 80ties Experimental Synthiewave German Minimal Sound....”.

Mängelexemplar maakt het de genreleken wel heel gemakkelijk om hun muziek te catalogiseren, al zal zelfs een bibliothecaris met dyspraxie weinig moeite hebben om een stijl te kunnen plakken op deze Heim Und Garten.

De huidige minimal revival brengt naast de talrijke heruitgaven van lang vergeten albums onvermijdelijk ook een resem bands mee die zich rechtstreeks hebben laten inspireren door deze analoge geluiden.

Persoonlijk ben ik maar matig enthousiast over dit genre, maar zo nu en dan steekt er wel een plaat de kop op die ik ten zeerste kan appreciëren.

Zoals deze Heim Und Garten van Mängelexemplar bijvoorbeeld. Mängelexemplar is de titel van Sarah Kuttners debuutroman (2009) dat handelt over depressie en relatieproblemen, en ik weet niet of het zo is, maar ik ben geneigd om te geloven dat dit Duitse duo zich voor zijn naam liet inspireren door dit werk.

“Depression ist ein fucking Event” is hun motto, zeggen ze immers zelf.

Als we het letterlijk bekijken is een “mängelexemplar” songgewijs een lied waar een fout ingeslopen is, waardoor het beschadigd of vuil klinkt.

Veel fouten horen we niet terug, zelf spreekt het duo van minimal schlagers, deze leuke benadering komt wel in de buurt van deze letterlijke betekenis, we vermoeden immers dat Mängelexemplar niet snel op de affiche van het schlagerfestival zal prijken.

Hoewel er niets nieuws onder de zon te rapen valt, deze minimal new wave en NDW sounds klinken alsof ze rechtstreeks uit de teletijdmachine komen gevallen, terwijl de wijzer op de jaren 80 stond geprogrammeerd, klinkt deze plaat in tegenstelling tot heel wat collegae verrassend fris en is ze in staat de aandacht volledig bij zich te houden.

Met een quasi afgestreken gezicht, de minimale klanken (uiteraard voornamelijk analoge instrumenten, alsook speelgoedinstrumenten) indachtig, mag er heus wel geglimlacht worden tekstueel. (wat te denken van: “Mehr Äpfel für Europa, Mehr Bananen für die Kontrarevolution” in ‘X gegen Unbekannt’ bijvoorbeeld).

‘Prinz Und Prinzessin’ is een heerlijke dansvloerkraker, die voor mij gerust zijn weg naar het clubcircuit mag vinden.

Heim Und Garten verschijnt op een mooie transparante groene vinyl, en is zowaar een kandidaat voor het eindejaarslijstje van deze niet zo minimal-minded recensent. Puik werk!

Mängelexemplar

Dimi Brands
18/12/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Gothic Pogo Festival zorgt online voor vermaak!

Zoals het Wave Gotik Treffen gaat ook het Gothic Pogo Festival dat naar traditie simultaan in Leipzig plaatsvindt dit jaar niet door. De reden is genoegzaam gekend; corona inderdaad. Maar geen nood. Men wil nu het festival tot bij ons brengen door vanaf vrijdag 29 mei, 19u00 een live stream op te zetten en dit tot en met zondagnacht 31 mei, ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Alles in Allem' komt uit voor 40 jaar Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten heeft een nieuwe plaat uit: 'Alles in Allem'. De plaat komt uit bij de veertigste verjaardag van de groep, die in de donkere kelders van West-Berlijn ontstond in 1980. De tournee voor de plaat is evenwel verzet naar 2021 omwille van redenen die u zelf wel kunt raden. De plaat is opnieuw gebaseerd op het ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Obsidian' van Paradise Lost is nu reeds succesplaat

'Obsidian', de zonet verschenen nieuwe plaat van Paradise Lost, is nu reeds een succes. De plaat zit in de hitlijsten in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk en is dan ook een mooie staaltje metal vermengd met gothic rock invloeden. De nieuwe single, die samen met de nieuwe plaat uitgegeven is, is 'Darker Thoughts'. ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Psy'Aviah covert 'Insomnia' van Faithless

Yves Schelpe van Psy'Aviah staat nooit stil. Zonet heeft hij een voorproefje van de binnenkort - 5 juni - te verschijnen ep 'Train Of Thought' uitgebracht. 'Train Of Thought' is natuurlijk afkomstig uit de verleden jaar verschenen plaat 'Soul Searching'. Een aanvullend nummer op die ep is niets minder dan een cover ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...