casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.966 items

   

Malaria!
Compiled 2.0/Full Emotion
New wave - Post Punk
11/11/2019 : Malaria! - Compiled 2.0/Full Emotion
Moabit Musik  Moabit Musik
11/11/2019, Dimi Brands

Je hebt zo van die (vrij) nutteloze weetjes die je toevallig opvangt maar die wel blijvend in je hoofd opgeslagen blijven. Zo hoorden we ooit op de radio dat een ex van Britney Spears uit de biecht klapte dat het popprinsjes niet zo proper was “daar vanonder”. We gingen songs als ‘Toxic’, ‘I’m Not A Girl, Not Yet A Woman’ en ‘In The Zone’ ineens in een ander daglicht zien. ‘Oops I Did It Again?’, foei foei Britney!

Natuurlijk hebben we de waarheid nooit proefondervindelijk kunnen testen, maar van vrouwen die in een labiele periode hun haar afscheren kan je zulks misschien wel verwachten.

Toch lijkt het moeilijk aanneembaar dat iemand die afgelekte muziek maakt die nogal “clean” kan klinken haar zuurtegraad zo uit balans heeft.

Wat we echter ook nooit proefondervindelijk hebben kunnen onderzoeken, maar als we ons mogen baseren op songteksten, is dat dit euvel bij het Duitse Malaria! zeker niet aan de orde is.

In hun grootste hit ‘Kaltes Klares Wasser’ worden de geneugten van een deugdzame wasbeurt immers herhaaldelijk uit de doeken gedaan. Luister dus maar eens goed naar deze klassieker, beste Britney, wil je van dat luchtje verlost geraken.

De persoonlijke hygiëne was duidelijk een hot topic bij dit Duitse duo, want ook ‘Geh Duschen’ valt onder deze categorie. Moest la Spears vroeg of laat een Duitser aan de haak slaan, en de geruchten zijn waar, dan zou dit wel eens de eerste Duitse uitdrukking kunnen zijn die ze leert.

Ok, genoeg geleuterd, want wat we WEL met zekerheid weten is dat het legendarische Malaria! klaar staat met een nieuwe compilatie, op dubbel vinyl.

Deze compilatie bevat naast het integrale debuutalbum Emotion (1982) tevens een greep uit hun singles, EP’s en bijdragen aan compilaties.

Heb je de eerdere compilatie Compiled (1991) reeds in huis, dan valt er niet veel extra te rapen, de tracklist is vrijwel identiek, al krijg je bij deze update vier extra nummers: ‘Pernod.’ (de B-kant van single ‘How Do You Like My New Dog?’), ‘Kämpfen Und Siegen’ (dat op de titelloze EP uit 1981 staat), ‘Slave’ en ‘Traum - Dream’ (twee nummers uit het debuutalbum die de eerste compilatie niet haalden).

Deze geüpdatete compilatie lijkt ons dan ook vooral interessant als eerste kennismaking. Alsook voor hen die zweren bij hun vinylfetisj.

Voor Malaria! was er Mania D., een kortstondig compleet vrouwelijk new wave trio. Na een single (Track 4 (1980)) en een live-cassette (Live In Düsseldorf & SO (1980)) hielden ze het voor bekeken. Beate Bartel voegde zich bij Liaisons Dangereuses. Het overgebleven duo Bettina Köster en Gudrun Gut richtten Malaria! op.

Aan het begin van 1981 namen ze hun eerste titelloze EP op, hierbij kregen ze hulp van Christine Hahn en Barbara Ess (die samen met Glenn Branca in The Static speelden) die speciaal de oversteek van New York naar Berlijn hadden gemaakt. Ook Manon P. Duursma (toen pas aangeworven bij Nina Hagens O.U.T. Project) en Susanne Kuhnke (later bij Die Haut) maakten de uiteindelijke line-up compleet.

De groep begon meteen na de release van hun eerste 12” intensief te toeren. Een tournee die aanving in België nota bene, meer bepaald in de Brusselse Ancienne Belgique en waarna ze verder de hort op gingen samen met gerenommeerde namen als Siouxsie And The Banshees, Birthday Party, The Slits, Au Pairs, The Raincoats, Nina Hagen, John Cale en Einstürzende Neubauten.

Hun eerste single ‘Do You Like My New Dog’ namen ze in de vrije momenten tijdens deze tournee op. Drie jaar later, in 1984, werd de band op pauze gezet en verhuisden Köster en Hahn naar New York. Gut en Duursma bleven in het vertrouwde Berlijn en vormden samen met (terug) Beate Bartel Matador.

In 1992 zouden Gudrun, Bettina, Christine en Manon elkaar nog eens ontmoeten in New Orleans, waar ze samen met Jim Thirlwell (Foetus) hun comeback EP Elation opnamen. De dames hadden weer zin om samen te spelen, en niet veel later werd in Berlijn een nieuw album, Cheerio (1993), opgenomen. Toch kwam er geen vervolg, en de dames gingen elk hun eigen weg. Maar deze dames waren reeds ware instituten van de bruisende alternatieve scene in Berlijn, waarmee graag samengewerkt werd en die ook zo nu en dan van een eerbetoon voorzien werden. Zo verscheen er in 2001 het album Versus, waarop verschillende (vooral) Duitse (techno/electro) artiesten een cover brachten van een Malaria!-song. De bekendste versie is die Chicks On Speed bracht van Kaltes Klares Wasser, waarvan de remix zelfs de Duitse top 10 wist te halen.

Luisteren naar Compiled 2.0/Full Emotion is een feest van herkenning. En erkenning ook, want bijna 40 jaar na datum klinken deze nummers nog altijd even relevant en fris(nee, we gaan het niet terug over Britney hebben!), en mogen ze het zich stuk voor stuk ware new wave classics noemen. Kijk dus eens verder dan je neus lang is, en je zal snel merken dat deze dames meer te bieden hebben dan enkel en alleen ‘Kaltes Klares Wasser’. Het theatrale ‘Zarah’ bijvoorbeeld, waarbij Nina Hagen niet ver weg is, en dat het antwoord biedt op de vraag wat je krijgt als je Zarah Leander kruist met een vleermuis, met stip ons favoriete Malaria! nummer.

Malaria!

Dimi Brands
11/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Downhill XIV - Best Of Edition - 30/11/2019 Nieuwe Nor Heerlen

Het is al sedert 2004 een feit dat een kleiner festival ook groots kan zijn. Het bewijs wordt eens te meer geleverd door de Downhill-organisatie dat er telkens in slaagt om bands te programmeren die je zelden of nooit tegenkomt op een podium waar dan ook in de Lage Landen. Voor de inmiddels veertiende editie van Downhill werd geopteerd ...

lees meer...
NIEUWS 11/12/2019 : R.I.P. Bodo Staiger (Rheingold) (27 oktober 1949 – 4 december 2019)

Bodo Staiger is dood. De zanger-gitarist van de Neue Deutsche Welle (NDW) band Rheingold is dinsdag (4 december 2019) overleden, de doodsoorzaak is nog niet bekend. Rheingold schrijft over een plotselinge en onverwachte dood. Met "Dreiklangsdimensionen" had het Duitse new wave trio, naast zanger en gitarist Bodo Staiger nog bestaande ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : De Delvers - Op vrijdag 13 december 2019 live in De Kleine Hedonist, Antwerpen

New wave uit Noeveren (Boom)! Hun korte self titled debuut “De Delvers” (onze review leest u hier), vol korte, gebalde, flitsende Nederlandstalige new wave en postpunk songs verscheen vorig jaar (2018). Op 13 december spelen De Delvers hun laatste concert van dit jaar (2019) in de Kleine Hedonist, Sint-Jacobsmarkt 34, 2000 in Antwerpen! ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Kent u Dead Souls Rising nog?

Als u al enige tijd mee gaat in de scene (lees een eeuwigheid) en dus niet zomaar een hipstertje of meelopertje bent dan zegt u deze naam vast nog iets. Dit duo rond Laurent en de feërieke verschijning Alastrelle is, zoals het goeie goths betaamt, weer onder de levenden. Hier bij ons was dit duo live een graag geziene gast, en hun albums ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Engelsstaub klopt weer op de deur.

Deze groep was ooit relatief populair, een off shoot van Madre Del Vizio, veel meer dark wave en zelfs folk invloeden, licht tribaal en zelfs een beetje heidens. De groep werd vooral populair met de albums “Malleus Mallficarum”(1993) en “Ignis Fatus;Irrlichter”(1994). Nadien waren er nog wel tekenen van leven, zo was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : R.I.P. Keith Brewer (°1970-+2019)

Keith Brewer, de man achter het geliefde power electronics project Taint is vorige week overleden ten gevolge van een zeer agressieve darmkanker. Door de uitzaaiingen werd zijn doodsvonnis reeds na enkele maanden getekend. Taint was al een tijdje niet meer actief, maar de man uit Texas bracht onder de naam Mania nog muziek uit. Taint ...

lees meer...
FOTO'S : Dässwat - @ C.C. Palethe Pelt, 03/12/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : Zaterdag HerrNia en WÜLF7 op Dark Entries Nights, gratis...

Toegegeven, onze Dark Entries Nights hebben in 2019 nogal een elektronische draai gekregen. We willen andere donkere genres uiteraard niet verwaarlozen, maar we herinneren er graag aan dat België zijn naam gemaakt heeft in de electro, en wie er laatst bij was op het optreden van IC 434 zal ons niet tegenspreken. De laatste Dark Entries ...

lees meer...
FOTO'S : Linea Aspera - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Desperate Journalist - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : WEIHAN - Onze muziek biedt puur escapisme.

Het is een feit dat we niet veel Belgische groepen hebben die actief zijn in het neofolk genre. Dit jaar werd ik dan ook zeer aangenaam verrast door de nieuwkomers van La Merde (die we onmiddellijk ook in onze interviewruimte duwden) en zie, het einde van het jaar heeft nog een verrassing in petto: onze nationale trots in het genre, Weihan, ...