casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Malaria!
Compiled 2.0/Full Emotion
New wave - Post Punk
11/11/2019 : Malaria! - Compiled 2.0/Full Emotion
Moabit Musik  Moabit Musik
11/11/2019, Dimi Brands

Je hebt zo van die (vrij) nutteloze weetjes die je toevallig opvangt maar die wel blijvend in je hoofd opgeslagen blijven. Zo hoorden we ooit op de radio dat een ex van Britney Spears uit de biecht klapte dat het popprinsjes niet zo proper was “daar vanonder”. We gingen songs als ‘Toxic’, ‘I’m Not A Girl, Not Yet A Woman’ en ‘In The Zone’ ineens in een ander daglicht zien. ‘Oops I Did It Again?’, foei foei Britney!

Natuurlijk hebben we de waarheid nooit proefondervindelijk kunnen testen, maar van vrouwen die in een labiele periode hun haar afscheren kan je zulks misschien wel verwachten.

Toch lijkt het moeilijk aanneembaar dat iemand die afgelekte muziek maakt die nogal “clean” kan klinken haar zuurtegraad zo uit balans heeft.

Wat we echter ook nooit proefondervindelijk hebben kunnen onderzoeken, maar als we ons mogen baseren op songteksten, is dat dit euvel bij het Duitse Malaria! zeker niet aan de orde is.

In hun grootste hit ‘Kaltes Klares Wasser’ worden de geneugten van een deugdzame wasbeurt immers herhaaldelijk uit de doeken gedaan. Luister dus maar eens goed naar deze klassieker, beste Britney, wil je van dat luchtje verlost geraken.

De persoonlijke hygiëne was duidelijk een hot topic bij dit Duitse duo, want ook ‘Geh Duschen’ valt onder deze categorie. Moest la Spears vroeg of laat een Duitser aan de haak slaan, en de geruchten zijn waar, dan zou dit wel eens de eerste Duitse uitdrukking kunnen zijn die ze leert.

Ok, genoeg geleuterd, want wat we WEL met zekerheid weten is dat het legendarische Malaria! klaar staat met een nieuwe compilatie, op dubbel vinyl.

Deze compilatie bevat naast het integrale debuutalbum Emotion (1982) tevens een greep uit hun singles, EP’s en bijdragen aan compilaties.

Heb je de eerdere compilatie Compiled (1991) reeds in huis, dan valt er niet veel extra te rapen, de tracklist is vrijwel identiek, al krijg je bij deze update vier extra nummers: ‘Pernod.’ (de B-kant van single ‘How Do You Like My New Dog?’), ‘Kämpfen Und Siegen’ (dat op de titelloze EP uit 1981 staat), ‘Slave’ en ‘Traum - Dream’ (twee nummers uit het debuutalbum die de eerste compilatie niet haalden).

Deze geüpdatete compilatie lijkt ons dan ook vooral interessant als eerste kennismaking. Alsook voor hen die zweren bij hun vinylfetisj.

Voor Malaria! was er Mania D., een kortstondig compleet vrouwelijk new wave trio. Na een single (Track 4 (1980)) en een live-cassette (Live In Düsseldorf & SO (1980)) hielden ze het voor bekeken. Beate Bartel voegde zich bij Liaisons Dangereuses. Het overgebleven duo Bettina Köster en Gudrun Gut richtten Malaria! op.

Aan het begin van 1981 namen ze hun eerste titelloze EP op, hierbij kregen ze hulp van Christine Hahn en Barbara Ess (die samen met Glenn Branca in The Static speelden) die speciaal de oversteek van New York naar Berlijn hadden gemaakt. Ook Manon P. Duursma (toen pas aangeworven bij Nina Hagens O.U.T. Project) en Susanne Kuhnke (later bij Die Haut) maakten de uiteindelijke line-up compleet.

De groep begon meteen na de release van hun eerste 12” intensief te toeren. Een tournee die aanving in België nota bene, meer bepaald in de Brusselse Ancienne Belgique en waarna ze verder de hort op gingen samen met gerenommeerde namen als Siouxsie And The Banshees, Birthday Party, The Slits, Au Pairs, The Raincoats, Nina Hagen, John Cale en Einstürzende Neubauten.

Hun eerste single ‘Do You Like My New Dog’ namen ze in de vrije momenten tijdens deze tournee op. Drie jaar later, in 1984, werd de band op pauze gezet en verhuisden Köster en Hahn naar New York. Gut en Duursma bleven in het vertrouwde Berlijn en vormden samen met (terug) Beate Bartel Matador.

In 1992 zouden Gudrun, Bettina, Christine en Manon elkaar nog eens ontmoeten in New Orleans, waar ze samen met Jim Thirlwell (Foetus) hun comeback EP Elation opnamen. De dames hadden weer zin om samen te spelen, en niet veel later werd in Berlijn een nieuw album, Cheerio (1993), opgenomen. Toch kwam er geen vervolg, en de dames gingen elk hun eigen weg. Maar deze dames waren reeds ware instituten van de bruisende alternatieve scene in Berlijn, waarmee graag samengewerkt werd en die ook zo nu en dan van een eerbetoon voorzien werden. Zo verscheen er in 2001 het album Versus, waarop verschillende (vooral) Duitse (techno/electro) artiesten een cover brachten van een Malaria!-song. De bekendste versie is die Chicks On Speed bracht van Kaltes Klares Wasser, waarvan de remix zelfs de Duitse top 10 wist te halen.

Luisteren naar Compiled 2.0/Full Emotion is een feest van herkenning. En erkenning ook, want bijna 40 jaar na datum klinken deze nummers nog altijd even relevant en fris(nee, we gaan het niet terug over Britney hebben!), en mogen ze het zich stuk voor stuk ware new wave classics noemen. Kijk dus eens verder dan je neus lang is, en je zal snel merken dat deze dames meer te bieden hebben dan enkel en alleen ‘Kaltes Klares Wasser’. Het theatrale ‘Zarah’ bijvoorbeeld, waarbij Nina Hagen niet ver weg is, en dat het antwoord biedt op de vraag wat je krijgt als je Zarah Leander kruist met een vleermuis, met stip ons favoriete Malaria! nummer.

Malaria!

Dimi Brands
11/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...