casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Majdanek Waltz
Она
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Neoklassiek
04/09/2020 : Majdanek Waltz - Она
COD Noizes  COD Noizes
04/09/2020, Dimi Brands

Dat men ook in Rusland vlijtig neofolk bedrijft is, in tegenstelling tot snode plannen van ‘s lands president, geen publiek geheim. Net zomin als het feit dat de klanken die ons vanuit deze hoek (en met uitbreiding vele nabijgelegen landen) vaak van een zeer hoog niveau zijn. We laten u graag kennismaken met Majdanek Waltz, een kwartet dat al sinds 2002 garant staat voor hoogstaande intimistische neofolk.

Het project werd geboren in het hart van Rusland, meer bepaald de stad Ryazan. Aanvankelijk koos men voor een strikte martial stijl: de toon van de spirituele aristocratie, de ijzeren smaak van het nationaal-gnosticisme en hermetische symboliek werden overtuigend en naadloos verweven met lo-fi noisepatronen, relaxte recitatie en als vanuit catacomben klinkende geluiden van altviool, bas en gitaar.

Toen de groep in 2006 de EP Cold uitbracht, opgedragen aan Boris Poplavsky (1903-1935) wiens vergeten poëzie een van de meest briljante fragmenten van de Russische decadentie van de Zilveren Eeuw (misschien wel een van de meest raadselachtige episodes van de afgelopen eeuw) lijkt te zijn, werd een verandering in de esthetische lijn binnen het werk van Majdanek Waltz gemarkeerd: in plaats van de erg Duits aandoende voorliefde voor het noodlottige en noise patronen introduceert men wat men “eeuwige vrouwelijkheid” noemt naast de verzadigde eenvoud van een akoestisch geluid. Een trend die verder ontwikkeld werd en die heden ten dage nog steeds aan de orde is.

Naast de vier vaste leden (Pavel Blyumkin (zang), Ilya Matzevich (akoestische gitaar), Daniil Vinogradov (viool) en Petr Starov (bas)) werd zowat een integraal klassiek orkest opgetrommeld om mee te doen voor de opnames van Она.

Staar je echter niet blind op deze omvangrijke groep muzikanten want de orkestratie doet bij Majadanek Waltz erg minimaal aan. Contradictorisch straalt er echter van al de op Oha gepresenteerde nummers, 13 in totaal, een enorme rijkheid af. Naast intieme zang en rustig getokkel op gitaarsnaren zorgen ijle fluitklanken en zeer sfeervolle strijkers ervoor dat het melancholische aspect flink aangedikt wordt.

Een geluid waar ze in Rusland een patent op lijken te hebben, denk bijvoorbeeld ook maar aan het lichtjes fantastische Sunset Wings, aan wiens geluid we meermaals moesten denken bij het beluisteren van Она. Majdanek Waltz beheerst duidelijk de kneepjes van het vak. Het soort kneepjes zoals uitgeschreven door Current 93 op klassieke albums als Thunder Perfect Mind en All The Pretty Little Horses (The Inmost Light). Ook bijna 30 jaar na datum nog steeds een mooie bron om mee vergeleken te worden.

De half fluisterende, half mijmerende stem van Blyumkin mag dan wel niet zo charismatisch klinken als deze van David Tibet, toch vormt zij een mooi samengaan met de rustgevende klanken.

Tevens straalt van ieder nummer en dus van het gehele album een enorme tristesse af. Mooie bewijzen die dit illustreren vinden wij ‘Огни’ en ‘Белая Ночь’, waarin de zang vrouwelijk (“eeuwige vrouwelijkheid”) is. Geen idee wie Лapиca Apxипeцкaя, de zangeres van dienst, is, maar dat ze meer dan een steentje bijdraagt in het mee scheppen van een sfeer, laat dat duidelijk zijn.

Na verloop van tijd kan deze sobere aanpak een beetje afvlakkend beginnen werken, en kan het zijn dat sommige nummers wat op elkaar beginnen te lijken. Geen struikelblok voor de echte neofolk fans, die Она met een meer dan gerust geweten in hun harten kunnen sluiten.

De herfst is in aantocht en dat zullen we geweten hebben. Met het vallen van de bladeren kunnen ook je gedachten, en dan liefst de somberste eerst, de vrije loop gelaten worden. Uithuilen doe je dan best bij Majdanek Waltz als zijnde de leveranciers van de hierbij best denkbare soundtrack.

Majdanek Waltz

Dimi Brands
04/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...