casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.419 items

   

Majdanek Waltz
Она
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Neoklassiek
04/09/2020 : Majdanek Waltz - Она
COD Noizes  COD Noizes
04/09/2020, Dimi Brands

Dat men ook in Rusland vlijtig neofolk bedrijft is, in tegenstelling tot snode plannen van ‘s lands president, geen publiek geheim. Net zomin als het feit dat de klanken die ons vanuit deze hoek (en met uitbreiding vele nabijgelegen landen) vaak van een zeer hoog niveau zijn. We laten u graag kennismaken met Majdanek Waltz, een kwartet dat al sinds 2002 garant staat voor hoogstaande intimistische neofolk.

Het project werd geboren in het hart van Rusland, meer bepaald de stad Ryazan. Aanvankelijk koos men voor een strikte martial stijl: de toon van de spirituele aristocratie, de ijzeren smaak van het nationaal-gnosticisme en hermetische symboliek werden overtuigend en naadloos verweven met lo-fi noisepatronen, relaxte recitatie en als vanuit catacomben klinkende geluiden van altviool, bas en gitaar.

Toen de groep in 2006 de EP Cold uitbracht, opgedragen aan Boris Poplavsky (1903-1935) wiens vergeten poëzie een van de meest briljante fragmenten van de Russische decadentie van de Zilveren Eeuw (misschien wel een van de meest raadselachtige episodes van de afgelopen eeuw) lijkt te zijn, werd een verandering in de esthetische lijn binnen het werk van Majdanek Waltz gemarkeerd: in plaats van de erg Duits aandoende voorliefde voor het noodlottige en noise patronen introduceert men wat men “eeuwige vrouwelijkheid” noemt naast de verzadigde eenvoud van een akoestisch geluid. Een trend die verder ontwikkeld werd en die heden ten dage nog steeds aan de orde is.

Naast de vier vaste leden (Pavel Blyumkin (zang), Ilya Matzevich (akoestische gitaar), Daniil Vinogradov (viool) en Petr Starov (bas)) werd zowat een integraal klassiek orkest opgetrommeld om mee te doen voor de opnames van Она.

Staar je echter niet blind op deze omvangrijke groep muzikanten want de orkestratie doet bij Majadanek Waltz erg minimaal aan. Contradictorisch straalt er echter van al de op Oha gepresenteerde nummers, 13 in totaal, een enorme rijkheid af. Naast intieme zang en rustig getokkel op gitaarsnaren zorgen ijle fluitklanken en zeer sfeervolle strijkers ervoor dat het melancholische aspect flink aangedikt wordt.

Een geluid waar ze in Rusland een patent op lijken te hebben, denk bijvoorbeeld ook maar aan het lichtjes fantastische Sunset Wings, aan wiens geluid we meermaals moesten denken bij het beluisteren van Она. Majdanek Waltz beheerst duidelijk de kneepjes van het vak. Het soort kneepjes zoals uitgeschreven door Current 93 op klassieke albums als Thunder Perfect Mind en All The Pretty Little Horses (The Inmost Light). Ook bijna 30 jaar na datum nog steeds een mooie bron om mee vergeleken te worden.

De half fluisterende, half mijmerende stem van Blyumkin mag dan wel niet zo charismatisch klinken als deze van David Tibet, toch vormt zij een mooi samengaan met de rustgevende klanken.

Tevens straalt van ieder nummer en dus van het gehele album een enorme tristesse af. Mooie bewijzen die dit illustreren vinden wij ‘Огни’ en ‘Белая Ночь’, waarin de zang vrouwelijk (“eeuwige vrouwelijkheid”) is. Geen idee wie Лapиca Apxипeцкaя, de zangeres van dienst, is, maar dat ze meer dan een steentje bijdraagt in het mee scheppen van een sfeer, laat dat duidelijk zijn.

Na verloop van tijd kan deze sobere aanpak een beetje afvlakkend beginnen werken, en kan het zijn dat sommige nummers wat op elkaar beginnen te lijken. Geen struikelblok voor de echte neofolk fans, die Она met een meer dan gerust geweten in hun harten kunnen sluiten.

De herfst is in aantocht en dat zullen we geweten hebben. Met het vallen van de bladeren kunnen ook je gedachten, en dan liefst de somberste eerst, de vrije loop gelaten worden. Uithuilen doe je dan best bij Majdanek Waltz als zijnde de leveranciers van de hierbij best denkbare soundtrack.

Majdanek Waltz

Dimi Brands
04/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Whispers In The Shadow covert David Bowie

Whispers In The Shadow, de psychedelische gothic rock band rond Ashley Dayour, heeft een nieuwe plaat uit: 'Yesterday Is Forever. De plaat werd goed ontvangen, onder meer bij Dark Entries waar onze collega Kurt schreef: 'Deze “Yesterday is Forever” is een groeier, waar “The Urgency Of Now” meteen raakt schoot ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...