casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Macronympha
Infinite Perversion
Industrial - Noise
20/05/2018 : Macronympha - Infinite Perversion
4iB Records  4iB Records
20/05/2018, Dimi Brands

Zondagmorgen in Deurne. Terwijl het huis nog ligt te slapen prikken de eerste straaltjes lentezon reeds door de helderblauwe lucht. Aangezien hier, net als in de rest van groot Antwerpen, alles verworden is tot één grote bouwwerf, brengt het verlengde Pinksterweekend een staken van nietsomziend draaiende betonmolens en dubbel geparkeerde vrachtwagens met zich mee. Al is dit buiten het busje gastarbeiders gerekend die gisteren duidelijk een andere invulling aan het begrip weekendrust gaven.

Maar goed, laat ons dit verlengde weekend de luiheid eren, de boog kan immers niet altijd gespannen staan. Knoop het in uw oren, ook u daar, typisch Vlaamse werkmier.

Loop je van al die rust en dat artificiële zen gevoel toch de muren op, dan bieden wij u graag een tegengif aan. Dit komt tot ons in de vorm van het vorig jaar verschenen album Infinite Perversion van de Amerikaanse noise outfit Macronympha.

Het 4iB label uit Singapore is er na acts als The Rita, Vomir, KK Nul, Sutcliffe Jügend dus weer in geslaagd om een grote naam te strikken.

Macronympha, actief sinds de vroege jaren 90, kan ogen op een rijk gevulde discografie (eigen aan het noise genre), maar werkte ook samen met grote namen als Sudden Infant, The Grey Wolves en Grunt.

Op Infinite Perversion, 1 van de (ongeveer) 52 (!!!!!!) releases die vorig jaar verschenen van Macronympha, verdwijnt het door ons geschetste idyllische beeld uit de beginparagraaf als sneeuw voor de zon.

De vier tracks, goed voor een totale speelduur van 74 minuten, weten immers in no time je trommelvliezen doormidden te splijten, en zonder genade, maar met een karrenvracht aan ruis en evenveel scherpe, fluitende tonen, tonnen geluidsterrorisme op je los te laten. Een adempauze is uit den boze, want naadloos sluiten de vier lange stukken op elkaar aan, zodat het lijkt dat je in één lange nachtmerrie verzeilt geraakt bent.

De eerste drie tracks (‘Magnicidio’, ‘Nylon Fetish’ en ‘Obscure Passion’) kunnen we haast onderbrengen in het harsh noise wall genre, een stijl waarin 4iB zich duidelijk onderscheidt (zie ook Vomir en The Rita), enkel de bonus track (‘Russia Needs Freedom’) doet denken aan het werk waarvan we Macronympha vooral van kennen: namelijk door het gebruik van metaalafval dat gelaagd en geloopt tot ons komt door middel van analoog gereedschap.

Velen zullen dit simpelweg afdoen als onbeluisterbaar lawaai, toch zit er een filosofie achter dit alles. Joseph Roemer, een van de figuren uit Macronympha, omschrijft zijn project als volgt: “We weerspiegelen de realiteit, gelijk een spiegel, en dan nog liefst de dingen waar je normaal gezien niet naar kijkt. Een donkere en geperverteerde omgekeerde fotojournalistiek. Freaks en andere gelijkgestemde individuen zijn niet de enige mensen die voorbij “-ismen” en “ologieën” kunnen kijken om een relevante stem te vinden. Noise is even oud als miljoenen jaren van vulkaanuitbarstingen en bergerosie. De moderne industrie met zijn metaal en machines heeft meer toegevoegd aan deze mix. Wat wij doen is alles wat we ter beschikking hebben te gebruiken om de ware kracht die de luchtgolven sinds het begin der tijden vulde, op te nemen.”

Wie deze extreme noise, met duidelijke invloeden uit de zogenaamde ‘metal junk industrial’ aandurft en aandachtig luistert, kan zich te goed doen aan de complexiteit van hoge en lage frequenties die haasje over spelen. Al zijn we realistisch genoeg om te beseffen dat dit soort plaatjes vooral aftrek zal vinden bij de die hards en ingewijden, die een minder grote mentale tolerantiedrempel dienen te overwinnen om dit te kunnen smaken.

Deze “freak” weet wel raad met een veelgelaagde atoombom van dit kaliber, en geniet op deze zelfuitgeroepen rustdag dan ook met volle teugen van inslagen als ‘Nylon Fetish’ of ‘Obscure Passion’.

Macronympha

Dimi Brands
20/05/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...