casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.297 items

   

Lydia Lunch & Cypress Grove / Spiritual Front
Twin Horses
Folk
24/06/2015 : Lydia Lunch & Cypress Grove / Spiritual Front - Twin Horses
Rustblade  Rustblade
24/06/2015, Dimi Brands

Een snelle blik op het Dark Entries recensie-archief leerde me dat er SLECHTS twee cd-besprekingen (waarvan een dan nog een reissue van haar debuutplaat is) van Lydia Lunch terug te vinden zijn.

Ik beschouw het dan ook als mijn heilige taak om dit aantal in een klap al meteen te verdubbelen.

De Queen Of No Wave heeft immers een nieuw album uit (Urge To Kill), en Rustblade was zo vriendelijk om ons nog een plaatje op te sturen, dat verleden jaar verschenen is.

Lunch, begonnen eind jaren ‘70 met het New Yorkse no wave gezelschap Teenage Jesus And The Jerks, begon in 1980 aan een solocarriëre met haar debuutplaat Queen Of Siam.

Al snel bleek dat deze dame zeer productief was/is want met de regelmaat van de klok blijft ze platen uitbrengen, waaronder ook tal van samenwerkingen met grote namen (Sonic Youth, Nick Cave, Rowland S. Howard om maar een paar te noemen.)

Ze is ook niet voor één stijl te vangen, zo hoorden we op haar debuutplaat invloeden uit jazz en big band melodieën, op platen die volgden hoorden we dan weer spoken word, noiserock, postpunk, electronica, avant-garde, een veelzijdig artieste met andere woorden, en dat hebben we liever dan altijd maar dezelfde voorgekauwde kost, nietwaar?

De plaat die ik hier bespreek omsluit twee delen, allereerst is er de samenwerking tussen Lydia Lunch en Cypress Grove, waarna het de beurt is aan Spiritual Front.

Twee verschillende artiesten, maar met toch serieus wat muzikale raakvlakken, vandaar de ‘Twin Horses’.

Lunch nam in mei 2014 al een plaat op met Cypress Grove, getiteld A Fistful Of Desert Blues en de nummers die we op Twin Horses (dat een half jaar later al verscheen) te horen krijgen borduren verder op deze eerdere samenwerking.

Gothic americana, is de beste omschrijving die hier past, waarbij je eventueel ook kan denken aan de ‘murder ballads’ van ‘southern’ artiesten als Johnny Dowd, Wovenhand en Sixteen Horsepower, en waar Nick Cave ook niet vies van is.

Cypress Grove werkte in het verleden samen met Jeffrey Lee Pierce, de legendarische zanger van The Gun Club. En qua rock ‘n’ roll gehalte kan je Lunch wel zien als de vrouwelijke evenknie van Pierce. Grove wist Lydia trouwens ook te strikken voor het tribute-project ‘The Jeffrey Lee Pierce Sessions Project’ dat een eerbetoon bracht aan Pierce, naast ander mooi volk als Debbie Harry, Nick Cave, Mick Harvey,...

Geen idee hoe het zit met het alcoholverbruik van Lydia, want als dat rechtevenredig is met dat van de betreurde Gun Club-zanger vrees ik dat er niet veel meer jaren bij de 56 lentes (of moeten we in haar geval herfsten zeggen?) op de teller komen.

Doorleeft klinkt ze alleszins, luister maar eens naar haar versie van Hotel California (jawel, oorspronkelijk van The Eagles), waarin haar stem klinkt alsof ze dagelijks drie pakken Groene Michel als ontbijt nuttigt.

Sterke cover trouwens, deze herwerking, door haar verhalende, lijzige manier van ‘zingen’ (al heeft het meer weg van de teksten te vertellen), luister ik pas voor het eerst echt naar de tekst, wat bij The Eagles nooit het geval was als het op de radio passeerde.

Lydia’s stem leent zich dan ook uitstekend voor deze nummers, de muzikale begeleiding van Cypress Grove is sober, en dat is maar goed ook, want zonder tierlantijntjes komen de teksten helemaal tot leven, en hang je aan Lydia’s lippen.

In gedachten waan je je met een fles Jack Daniels in de hand, in het desolate ‘south’ en ontwaar je met wat goede wil hier en daar zelfs een dwalende tumbleweed.

Spiritual Front dan, het dark folk gezelschap dat bij velen misschien een belletje doet rinkelen als we het bescheiden club-hitje ‘Jesus Died In Las Vegas’ nog eens oprakelen, destijds een graag geziene gast in de Steeple top 100.

Muzikaal brengt Spiritual Front ook niet de typische dark folk, maar mixt het met een vleugje exotiek, wat op deze plaat dus ook zeker niet misstaat.

Staar je ook niet blind op dat dark folk label, het hokje waarin deze band steevast geduwd wordt, want de nummers die je hier te horen krijgt doen vooral denken aan een band als Calexico, zeker in openingsnummer ‘Buried Friend’ met een aanstekelijk trompetje.

Ook hier een opmerkelijke cover: L.O.V.E. Machine van heavy metalband W.A.S.P.

De bijdragen van Spiritual Front zijn evenwel niet wereldschokkend, maar echt storen doen ze ook niet, en ze passen wel perfect in het sfeerplaatje dat het album wil scheppen.

Maar het gros van de gescoorde punten alhier, staan toch maar mooi op het conto van La Lunch.

Lydia Lunch

Cypress Grove

Spiritual Front

Dimi Brands
24/06/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...