casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Lupi Gladius
De Sideribus (Single)
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Martial
25/04/2016 : Lupi Gladius - De Sideribus (Single)
Eigen beheer  Eigen beheer
25/04/2016, Dimi Brands

Lupi Gladius gebruikt in zijn bandnaam twee vaak gebruikte Latijnse woorden: Lupi (het meervoud van lupus) wat wolven betekent en Gladius wat in onze taal bekend staat als een zwaard.

Het verhaal over de stichting van de machtige stad Rome kent iedereen nog wel uit de geschiedenislessen, dus ook de rol die de wolf hierin speelde. Het Romeinse Rijk stond tevens bekend om zijn strijdvaardigheid, met getrokken zwaard als logo en de Latijnse referenties indachtig kom je al snel in de dark folk/martial hoek terecht, niet toevallig genres waar ze in Italië duidelijk “formaggio” van hebben gegeten.

Lupi Gladius bestaat uit drie van de vier leden van het bij sommige van onze lezers misschien wel bekende Hidden Place. Waar laatstgenoemde de kaart trok van meer minimale, synthgerichte new wave doen ze het dus met Lupi Gladius met het genre waar de Italianen in uitblinken.

Lupi Gladius werd in 2002 in het zuiden van Italië opgericht, maar het duurde tot in 2013 vooraleer hun eerste langspeler (Lucania) op de wereld losgelaten werd, wel snel opgevolgd door een tweede plaat (Veritas), een jaartje later.

Het was Fabio Vitelli zelve die me vroeg of ik interesse had in een exemplaartje van deze single. Een overbodige vraag, want behalve een zware fan van het genre, sta ik ook altijd perplex van de hoge kwalitatieve standaard die onze zuiderburen nagenoeg stuk voor stuk meegeven aan deze muziekstijl.

Vitelli tekent samen met Antonio Losenno (ook van Hidden Place) voor de muziek op deze single. Pietro Burzo, die al samenwerkte met Hidden Place, maar geen vast lid hiervan is, blijft in de eerste plaats dus de zanger van Lupi Gladius. De teksten zijn van de hand van SaraLux (‘L’Armonia Del Buio’), ‘De Sideribus’ is geschreven door Diego Banchero, die we onder andere kennen van een andere (weer al) fantastische Italiaanse dark folk band: Egida Aurea. De leden van Lupi Gladius mochten in het verleden al meewerken op een album van dit project van Banchero, maar toch blijven al de Italiaanse bands bij hoog en bij laag beweren dat er van een echte scene geen sprake is aldaar.

Nu we toch aan het namedroppen zijn: Oleg Galay is verantwoordelijk voor het artwork, deze grafisch vormgever ontwierp in het verleden al hoezen voor grote namen als Muslimgauze, Attrition, Von Thronstahl, Troum, raison d’être en vele anderen.

De muziek dan, want daar draait het toevallig wel om. Slechts twee tracks dus op deze single, en na zeven minuten en een half is het al gedaan met de pret.

‘L’Armonia Del Buio’ zou je nog het best kunnen omschrijven als (oude) Ordo Equilibrio (toen er nog geen Rosarius tussenstond), die niet uit het koude Zweden maar dus uit het broeierige Italië komt overwaaien. Traag openend met martial drums en een dreigend orgel dat de ondertoon voert, de strijdgeest als het ware aanwakkerend, om dan te verglijden naar een song die het Italiaanse kwaliteitslabel meer dan waardig is.

‘De Sideribus’ is daarentegen intimistisch van aard, een akoestisch dark folk nummer, met verder nog plaats voor stemsamples en een sfeerscheppende synth, die het geheel tot een melancholisch mijmernummer maken.

Slechts twee tracks, en hoewel ze beiden uit hetzelfde kanaal komen, worden ze toch uit twee verschillende beekjes gevist. Wij kijken alvast uit naar de volgende langspeler, want met deze single is de lat maar weer eens op Italiaanse hoogte gelegd.

Lupi Gladius

Dimi Brands
25/04/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...