casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.464 items

   

Lunar Abyss Deus Organum
A Sherpa’s Sleep Is More Milk Music
Ambient - Dark Ambient - Drone - Veldopnames
14/04/2020 : Lunar Abyss Deus Organum - A Sherpa’s Sleep Is More Milk Music
Zoharum  Zoharum
14/04/2020, Henk Vereecken

Een discografie met sinds 2000 een onoverzichtelijke output aan cd’s, cdr’s, tapes, inclusief allerlei samenwerkingsverbanden en split releases, we tellen er inmiddels een 60(!)tal, dat staat reeds op het actief van Lunar Abyss Deus Organum of varianten als L.A.D.O., Lunar Abyss, Lunar Abyss Dormit Odd of Lunar Abyss Quartet. Lunar Abyss Deus Organum en naamvarianten is het project van de Rus Evgeny Savenko.

Evgeny Savenko zag en hoorde deze naam voor het eerst in een droom en besloot bij het ontwaken om deze naam te gebruiken voor zijn muzikaal project. Vervolgens kwamen veel geluidsfragmenten, associaties en beelden voort uit slaap en slaperige momenten. Zo ook dit album. Elke compositie is als een klankentapijt geweven uit de geluiden van verschillende oorsprong: geluiden van dageraad en schemering, het geluid van verre onweersbuien, geritsel van kleine wezens, het gezucht van wind en bladeren, geluiden van strijkers en trompetgeschal (niet dat ik er in geslaagd ben deze instrumenten ergens echt te herkennen) en vooral ook veel vogels. Dit alles wordt doorweven door meerdere geluidslagen afkomstig van analoge en digitale instrumenten en ethergeluiden van onbekende radiostations. En toch klinkt dit geenszins als een grote auditieve chaos, maar bouwen de composities langzaam op met meerdere geluidslagen.

Het cd’tje zit in een prachtig vormgegeven 6 panel digipack en op een van de panelen staan twee meditatieve citaten van oude boeddhistisch/hindoeïstische wijzen als een soort raadgevingen hoe dit werkje te ondergaan:

"Let go of what has passed. Let go of what may come. Let go of what is happening now. Don’t try to figure anything out. Don’t try to make anything happen. Relax, right now, and rest." (Mahasiddha Tilopa)

"Within my body are all the sacred places of the world and the most profound pilgrimage that I can ever make is within my own body." (Mahasiddha Saraha)

“A Sherpa’s Sleep Is More Milk Music” (5 tracks, 69 minuten) klinkt in de praktijk als een soort drone (dark) ambient met veel samples en (bewerkte) field recordings.

In de haast een kwartier durende opener “Crimsky” wurmen een soort exotische dierengeluiden van onder meer vogels met gekwetter en ook een schrillere roep zich boven de drone brij uit.

“Kanikuly” (met zijn 24 minuten de langste track) bevat vervolgens naast de drone een repetitief cheesy orgelmuziekje dat me om een of andere reden doet denken aan de soundtrack van een erotische Italiaanse film uit de jaren 70. Voordat dit muziekje opduikt horen we een ratelend geluid als van een krekel of cicade, vage, verre stemsamples en geluiden als van de roep van nachtdieren.

Het toepasselijk getitelde “Dadada” is dan weer de kortste track (3 minuten) en bevat baby- of peutergetater boven een drone en de percussiegeluiden van een grote trom.

“Zazemlya” begint met een muziekje en het gepraat van een man in een taal die ik niet machtig ben (het klinkt Slavisch, ik vermoed Russisch?) en dan horen we naast een drone vooral geluiden van zangvogels, getsjilp van begin tot einde en het geluid van een klokje of zijn het koebellen. Ook een vaag gezang zit er in maar zo ver weggemixt dat het amper hoorbaar is. 16 minuten duurt deze track en samen met die met het babygekraai is dit mijn favoriete track.

De laatste track “Pozdravleniya” tenslotte (11 minuten) is een drone track met de minste herkenbare samples (wel hondengeblaf in het begin) en mede daarom voor mij de minst interessante (toch in vergelijking met de rest).

Voor de fans van drone (dark) ambient en de liefhebbers van field recordings. Op de bandcamp pagine leerde ik trouwens de genrenaam ‘forest ambient’ bij, eentje om te onthouden. Alleen al voor het prachtige hoesje ben ik blij dit in mijn collectie te hebben en uiteraard ook voor de boeiende luisterervaring.

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
14/04/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : Welle:Erdball goes classic

Het is een eerder opmerkelijk maar ook bijzonder goed initiatief gebleken: de Gothic meets Klassik-concerten die al sinds een paar jaar in Leipzig doorgaan. Daarop worden bekende groepen uit het genre uitgenodigd om hun nummers uit te voeren, begeleid door een klassiek orkest. Grote namen als VNV Nation, Lord of the Lost, Anne Clark, Blutengel ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : De Delvers fluisteren obsessief de nummers van Siglo XX

De Delvers eren Siglo XX. Wel, het was niet helemaal hun eigen initiatief. Bart Doumen van Into The Dark had een aantal groepen gevraagd om eens wat nummers van Siglo XX onder handen te nemen, en volgens eigen recept op te dienen. Naast De Delvers hebben ook The Arch, Struggler en Xtort zich aan de oefening geleend. De Delvers zagen het evenwel ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2020 : The Unquiet Grave 2020

Kent u de compilatiereeks “The Unquiet Grave” nog? Ooit vrij makkelijk in Europa verkrijgbaar maar tegenwoordig zijn producten van het Amerikaanse Cleopatra label hier bij ons zeer schaars, of omzeggens onvindbaar. Schande, want er verschijnen best nog wel leuke releases op het label. Cleopatra is ook het label van vermaarde boxen ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : Bijbels zeemonster volgens Therion!

De trots van Zweden op het gebied van symphonic metal presenteert op 22 januari 2021 haar 17de studioalbum. U raadde het al, het gaat hier over Therion. Het nieuwe album zal ‘Leviathan’ heten, het zeemonster waarvan ook sprake in de Bijbel. Therion begon als death metal band anno 1991 met het album ‘Of Darkness …’. ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : The Breath Of Life pakt uit met “Sparks Around Us”

The Breath Of Life, Belgisch langst meedraaiend gothic rock / heavenly voices groep zat niet stil tijdens de lockdown. Hun nieuwe album “Sparks Around Us” is een feit en dus kan de mooie stem van Isabelle Dekeyser met 11 nagelnieuwe nummers uw lockdown woonkamer weer met mooie muziekjes verfraaien. De cd is uit bij Wool E Discs ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...