casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Lucifer's Aid
New To Reality
EBM - Industrial
01/12/2016 : Lucifer's Aid - New To Reality
Progress Productions  Progress Productions
01/12/2016, Danny Quetin

Het is al langer geen geheim meer dat de elektro/industrial/EBM en soortgenoten zijn weg wel degelijk heeft gevonden in het land der Zwedenaren. Al dan niet met analoge toestellen voortgedreven door de Hoogovens van Engelsberg. Zweden werd cultureel op de wereldkaar gezet door de geboorte van ene Pippi Langkous en zelfs Abba heeft er haar museum. Gravend in de ondergrond kom je er nog heel wat pareltjes tegen. En het vreemde van de Zweden is dat hetgeen ze zelf maken niet direct beschouwen als iets Zweeds, maar hetgeen ze importeren wel als Zweeds dient gekenmerkt te worden.

Ene Carl Nilsson heeft zo met zijn one-man-band Lucifer’s Aid een geluid geïmporteerd dat zijn oorsprong vond in ons Belgenland. Met zijn debuutplaat New To Reality legt hij de nadruk op een sound die bij wijlen doet denken aan de beginjaren van Front 242 maar misschien nog wel veel meer aan wat een Dirk Ivens zoal door de jaren heen produceerde.

Het vorige project van Nilsson heette The Operating Tracks, en dat alleen zegt al genoeg.

Met New To Reality laat Lucifer’s Aid een geluid horen dat zijn weg zoekt tussen Body Music maar met een geheel eigentijdse industriële inslag.

Zo zit er in openingstrack Unfollow Me wat ritmiek verscholen die je ook hoort in Take One van Front 242, zij het dan in een agressievere uitvoering. Voor melodielijnen en structuren moet je niet zijn bij Lucifer’s Aid. Dit album bulkt van heerlijke monotonie zonder verveling. De teksten zijn van weinig belang maar fungeren als het ware als een aanvulling op het geluid. Een nummer als Deep Inside klinkt eerder wat ingetogen, verlegen edoch voorzien van dansbaarheid.

Meer industrial van aard zijn The Taste en Corrupt, dat het gevecht met de luidsprekers aangaat middels diepe basdreunen. Buigen of barsten. Breken doen we alsnog niet.

Harsh zonder echt agressief te zijn, maar pikdonker klinkt het geheel alleszins. Met Follow Me loopt er een New Beat / EBM-synthlijntje mee om het geheel te ondersteunen terwijl Dead Colours zijn tanden laat zien en zo de ware aard van een Lucifer’s Aid toont. Een aard die je nog het best kan vergelijken met wat onze eigen Dive voortbrengt.

Nilsson speelt dan wel eens leentjebuur, het mag misschien niet allemaal even nieuw zijn, Lucifer’s Aid doet er wel zijn eigen ding mee. Click Disease brengt controle en evenwicht op het album om met Nobody Cares duidelijk te maken dat het hem worst is. Gelukkig geen eenheidsworst.

Eerder toegankelijk van aard zijn No Way Back en Keep The Dark, maar tegen dan zijn we al overtuigd van zijn debuutplaat.

Met New To Reality weet Lucifer’s Aid zijn duivels te ontbinden, al durft hij wel eens spieken bij een early Front 242 of Dive / The Klinik. Maar toch op geheel eigen wijze.

Progress Productions

Lucifer’s Aid on Facebook

Danny Quetin
01/12/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...