casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.464 items

   

Les Jumeaux Discordants
Les Jumeaux Discordants
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Gothic - Ritual
23/10/2020 : Les Jumeaux Discordants - Les Jumeaux Discordants
SPQR  SPQR
23/10/2020, Dimi Brands

Halloween staat voor de deur, en daar past dan voor zwartgeblakerde zieltjes als jullie wel een bijhorende soundtrack bij. Wat dat betreft zit je meer dan goed bij het Italiaanse Les Jumeaux Discordants, waarmee we u reeds lieten kennismaken in onze Oud Goud rubriek middels het album Les Chimères.

Les Jumeaux Discordants ontstond in het jaar 2005 en werd opgericht door de twee fantastische muzikanten AimA (zie ook Aimaproject en recentelijk verschillende gastbijdragen bij Allerseelen) en Roberto Del Vecchio (tegenwoordig actief bij Shadoworld en The Last Hour, en in een verder verleden bij Gothica).

Twee jaar later brachten ze hun eerste demo op cdr uit, deze titelloze EP. Dankzij SPQR krijgt dit visitekaartje een welverdiende opfrisbeurt.

Les Jumeaux is meer dan enkel een muziekproject: door poëzie, beeld en muziek te laten samenvloeien kan je hier spreken van een zeer smakelijk totaalpakket. Zo maken we kennis met twee geschiedkundige figuren (iets wat bij ieder album van Allerseelen ook wel aan de orde is, mensen met een gezonde interesse in geschiedenis hebben dan ook met zulke albums heerlijk peuzelwerk in handen): de tekst van ‘Almus Spiritus’ is afkomstig van de Romeinse geschiedschrijver Gaius Sallustius Crispus. Een schrijver die heel wat kritiek had op het morele verval van het Oude Rome, terug te leiden tot twee oorzaken: heers- en hebzucht. Nochtans was hij zelf ook geen onbeschreven blad op dat vlak.

Gérard de Nerval, verantwoordelijk voor de tekst van ‘Le Destin’, was een Franse schrijver/dichter uit de 19de eeuw waarvan later nog verschillende gedichten hun weg zouden vinden op het album Les Chimères.

Dat woordelijk leentjebuur spelen wil echter niet zeggen dat men om inspiratie verlegen zit. Wij zijn het als een aangename meerwaarde die uitnodigt om dieper te graven, want de overige vier composities maken duidelijk dat het duo niet alleen muzikaal maar ook tekstueel op eigen benen zijn mannetje kan staan.

Amper zes nummers prijken dus op dit eerste teken van leven, maar meer hebben de Italianen niet nodig om meer dan duidelijk te maken dat hun naam er eentje zal worden die we met graagte zullen onthouden. Het feit dat Les Jumeaux in 2012, twee jaar na het verschijnen van hun debuutalbum Sang Pour Sang op de affiche van het WGT in Leipzig prijkten, sterkt ons er in dat we niet alleen dit oordeel waren aangedaan.

De manier waarop ze rituele muziek maken, alle Wardruna’s van deze wereld ten spijt (we vragen ons oprecht af of ze ook zonder die Vikings-serie ooit zou populair zouden geweest zijn) toch nog steeds een genre dat niet altijd bekend staat om zijn laagdrempeligheid, wordt met een zodanig gemak en flair gebracht dat het de toegankelijkheid alleen maar doet toenemen. Door gretig gebruik te maken van elementen uit neofolk en het onheilszwangere sfeertje dat het gothic genre in het algemeen kenmerkt spreek je immers meer tot de verbeelding dan een heel album therapeutisch op een trommeltje te slaan.

Muzikaal experimenteert Del Vecchio lustig met een meer elektronische variant op het ritual genre tijdens ‘The White Room’, een van de fraaie voorbeelden van wat we precies met het voorgaande bedoelen. En dan is er natuurlijk bovenal de sublieme stem van AimA! Met het opzwepende gejuich op de achtergrond is ‘Almus Spiritus’ het meest neofolk/martial nummer van deze EP en om in dezelfde sfeer te blijven kunnen we vaststellen dat haar stemgeluid dicht aanleunt tegen dat van haar goede vriendin Daniela Bedeski (ex-Camerata Mediolanense/RosaRubea), waarvan AimA die fotografe van beroep is nog tal van mooie foto’s geschoten heeft. Zeker op deze EP is dat het geval, later werk zal de invloed van hoog aangeschreven zangeressen als Lisa Gerard, Diamanda Galás en Nico zich laten gelden. En wat die Halloween soundtrack betreft: wat ons betreft mag u ‘Betrayed Bride’ blindelings in uw playlist plaatsen. Of de exuberante orgelklanken die een perfect huwelijk aangaan met AimA’s dreigende stem een garantie vormen voor een mandje vol snoep durven we niet voorspellen, maar het horrorsfeertje is alvast onmiskenbaar aanwezig.

Les Jumeaux Discordants

Dimi Brands
23/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : Welle:Erdball goes classic

Het is een eerder opmerkelijk maar ook bijzonder goed initiatief gebleken: de Gothic meets Klassik-concerten die al sinds een paar jaar in Leipzig doorgaan. Daarop worden bekende groepen uit het genre uitgenodigd om hun nummers uit te voeren, begeleid door een klassiek orkest. Grote namen als VNV Nation, Lord of the Lost, Anne Clark, Blutengel ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : De Delvers fluisteren obsessief de nummers van Siglo XX

De Delvers eren Siglo XX. Wel, het was niet helemaal hun eigen initiatief. Bart Doumen van Into The Dark had een aantal groepen gevraagd om eens wat nummers van Siglo XX onder handen te nemen, en volgens eigen recept op te dienen. Naast De Delvers hebben ook The Arch, Struggler en Xtort zich aan de oefening geleend. De Delvers zagen het evenwel ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2020 : The Unquiet Grave 2020

Kent u de compilatiereeks “The Unquiet Grave” nog? Ooit vrij makkelijk in Europa verkrijgbaar maar tegenwoordig zijn producten van het Amerikaanse Cleopatra label hier bij ons zeer schaars, of omzeggens onvindbaar. Schande, want er verschijnen best nog wel leuke releases op het label. Cleopatra is ook het label van vermaarde boxen ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : Bijbels zeemonster volgens Therion!

De trots van Zweden op het gebied van symphonic metal presenteert op 22 januari 2021 haar 17de studioalbum. U raadde het al, het gaat hier over Therion. Het nieuwe album zal ‘Leviathan’ heten, het zeemonster waarvan ook sprake in de Bijbel. Therion begon als death metal band anno 1991 met het album ‘Of Darkness …’. ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : The Breath Of Life pakt uit met “Sparks Around Us”

The Breath Of Life, Belgisch langst meedraaiend gothic rock / heavenly voices groep zat niet stil tijdens de lockdown. Hun nieuwe album “Sparks Around Us” is een feit en dus kan de mooie stem van Isabelle Dekeyser met 11 nagelnieuwe nummers uw lockdown woonkamer weer met mooie muziekjes verfraaien. De cd is uit bij Wool E Discs ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...