casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.399 items

   

Les Filles d'Apocalypse
Les Filles d'Apocalypse
Avant-Garde - Jazz - Wereldmuziek
27/03/2018 : Les Filles d'Apocalypse - Les Filles d'Apocalypse
Rotakt Records  Rotakt Records
27/03/2018, Dimi Brands

Hoewel dit plaatje de steun krijgt van de stad Antwerpen zullen de NVA’ers op het schoon verdiep aldaar toch maar groen gekeken hebben toen bleek dat het hier een groep betreft die geen boodschap heeft aan waar deze partij zo graag voor staat en in plaats daarvan de verbintenis aangaat tussen de twee taalgebieden.

Uit Vlaanderen hebben we Apocalypse Trio, oftewel het vrouwelijke deel van de band Capsule, een kunstzinnig Antwerps project dat geen vreemde meer is voor onze lezers. De Waalse mannen van Les Filles de Hirohito vertegenwoordigen het Franssprekende gedeelte van België.

Samen vormen ze Les Filles d’Apocalypse, een gelegenheidsgroep die aantoont dat de samenhorigheid in België wel degelijk kan werken. Onze politiekers zouden er met andere woorden ook beter eens naar luisteren.

Hoe dreigend en donker de groepsnaam ook mag klinken, bewandelt de groep toch niet het typische Dark Entries pad. Idem zo voor Capsule, maar met genoeg weerhaakjes die het voor een deel van ons doelpubliek interessant kan maken. Luister om te beginnen al maar eens naar de dreigende cover van Nina Simone’s ‘I’m Gonna Leave You’ dat dit opmerkelijke plaatje mag openen.

Voor een groot deel van de teksten dook de gelegenheidsgroep in de bibliotheek. Beweren dat je het beter kan dan onder andere Charles Bukowski (‘A Challenge To The Dark’), John Updike (‘Cosmic Gal’) of Paul Celan (‘Poussé Dehors’) zou immers getuigen van misplaatste grootheidswaan, die Les Filles gelukkig vreemd is. Hierdoor kan de groep zich ook volop concentreren op de muziek, en deze klinkt zodanig on-Belgisch dat het weer typisch Belgisch klinkt, als u begrijpt wat we hiermee bedoelen. Hoewel er heel wat blazers (klarinet, bariton sax, basklarinet) hun opwachting maken, werken deze zelfs voor de grootste “toeterhater” zelden op de zenuwen. Dit komt omdat de nummers van Les Filles heerlijk volgestouwd zitten met leuke wendingen, of accenten waar je desgewenst je aandacht op kunt spitsen. Het Spaans aandoende ‘Chanson De Fou N°3’ (inclusief castagnetten!) bijvoorbeeld, dat met een nerveus gitaartje en efficiënte basdrum onze aandacht meteen beet heeft, hoe “potverdomme” klinkt met een Franse tongval horen we trouwens ook in dit nummer, voor het geval u zich dit ooit afgevraagd heeft.

De rasperige, rauwe stem van Jean-Bastien Tinant die vaak aan de jonge, schuimbekkende Arno Hintjes ten tijde van T.C. Matic doet denken, is voor de liefhebbers. Bij wijlen horen we ook vlagen Tom Barman en Jacques Brel in zijn stem. Wij zijn echter meer te spreken als Rose van de Leest de hoofdrol opeist achter de microfoon (luister zeker eens naar het leuke Duitse ‘Hansje’). Of in duetvorm waar zij de honing vormt die het rauwe geluid aangenamer laat glijden.

De groep werd ter gelegenheid van de albumvoorstelling omschreven als een broeierige samenwerking die Afrikaanse grooves mixt met opera, close harmony, punky slaapliedjes en sjamanistische rock. Nagels met koppen, want hoe graag we het zouden willen, beter kunnen we het niet omschrijven.

Aanvullend kunnen we nog zeggen dat we tijdens de beluistering van deze cd moesten terugdenken aan een andere groep uit Antwerpen, het in de jaren 90 furore makende Flowers For Breakfast (met Tine Reymer en Tom Pintens). De Filles zijn even kunstzinnig, maar geven de gitaar een minder belangrijke rol in hun muziek.

Om kort te zijn is dit een meer dan geslaagde samenwerking (er zijn voorbeelden te over dat het wel eens anders durft uitdraaien wanneer verschillende groepen de handen in elkaar slaan) die lak heeft aan muzikale vakjes en genregrenzen. Frankrijk heeft Les Negresses Vertes, Nederland The Ex en De Kift, België hinkelt met Les Filles d’Apocalypse tegenwoordig niet meer achterop.

Apocalypso Trio

Les Filles de Hirohito

Dimi Brands
27/03/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : 'Waar komen ze vandaan?' vraagt Gert Kleinpunk

De Leuvense kleinpunktroubadour Gert brengt opnieuw een video uit, en zet daarmee zijn strijd tegen onrecht voort. In 'Waar komen ze vandaan?' gaat het over oorlog en migratie, en de link die er tussen deze twee heikele thema's is. Want oorlog brengt vluchtelingen voort, en dezelfde mensen die hier de vreemdelingen weg willen zijn ...

lees meer...
NIEUWS 14/10/2020 : No Honey From These in 't geniep.

Binnenkort verkrijgbaar op vinyl: The Twelve Secret Hometape Sessions van het Nederlandse minimal duo No Honey From These. Ja maar, zullen de aandachtige lezers opmerken, is die een paar jaar geleden niet reeds uitgebracht? Hier kan je lezen dat dit inderdaad het geval is. Aangezien we niet graag in herhaling vallen moet u dus geen bespreking ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...