casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.303 items

   

Les Filles d'Apocalypse
Les Filles d'Apocalypse
Avant-Garde - Jazz - Wereldmuziek
27/03/2018 : Les Filles d'Apocalypse - Les Filles d'Apocalypse
Rotakt Records  Rotakt Records
27/03/2018, Dimi Brands

Hoewel dit plaatje de steun krijgt van de stad Antwerpen zullen de NVA’ers op het schoon verdiep aldaar toch maar groen gekeken hebben toen bleek dat het hier een groep betreft die geen boodschap heeft aan waar deze partij zo graag voor staat en in plaats daarvan de verbintenis aangaat tussen de twee taalgebieden.

Uit Vlaanderen hebben we Apocalypse Trio, oftewel het vrouwelijke deel van de band Capsule, een kunstzinnig Antwerps project dat geen vreemde meer is voor onze lezers. De Waalse mannen van Les Filles de Hirohito vertegenwoordigen het Franssprekende gedeelte van België.

Samen vormen ze Les Filles d’Apocalypse, een gelegenheidsgroep die aantoont dat de samenhorigheid in België wel degelijk kan werken. Onze politiekers zouden er met andere woorden ook beter eens naar luisteren.

Hoe dreigend en donker de groepsnaam ook mag klinken, bewandelt de groep toch niet het typische Dark Entries pad. Idem zo voor Capsule, maar met genoeg weerhaakjes die het voor een deel van ons doelpubliek interessant kan maken. Luister om te beginnen al maar eens naar de dreigende cover van Nina Simone’s ‘I’m Gonna Leave You’ dat dit opmerkelijke plaatje mag openen.

Voor een groot deel van de teksten dook de gelegenheidsgroep in de bibliotheek. Beweren dat je het beter kan dan onder andere Charles Bukowski (‘A Challenge To The Dark’), John Updike (‘Cosmic Gal’) of Paul Celan (‘Poussé Dehors’) zou immers getuigen van misplaatste grootheidswaan, die Les Filles gelukkig vreemd is. Hierdoor kan de groep zich ook volop concentreren op de muziek, en deze klinkt zodanig on-Belgisch dat het weer typisch Belgisch klinkt, als u begrijpt wat we hiermee bedoelen. Hoewel er heel wat blazers (klarinet, bariton sax, basklarinet) hun opwachting maken, werken deze zelfs voor de grootste “toeterhater” zelden op de zenuwen. Dit komt omdat de nummers van Les Filles heerlijk volgestouwd zitten met leuke wendingen, of accenten waar je desgewenst je aandacht op kunt spitsen. Het Spaans aandoende ‘Chanson De Fou N°3’ (inclusief castagnetten!) bijvoorbeeld, dat met een nerveus gitaartje en efficiënte basdrum onze aandacht meteen beet heeft, hoe “potverdomme” klinkt met een Franse tongval horen we trouwens ook in dit nummer, voor het geval u zich dit ooit afgevraagd heeft.

De rasperige, rauwe stem van Jean-Bastien Tinant die vaak aan de jonge, schuimbekkende Arno Hintjes ten tijde van T.C. Matic doet denken, is voor de liefhebbers. Bij wijlen horen we ook vlagen Tom Barman en Jacques Brel in zijn stem. Wij zijn echter meer te spreken als Rose van de Leest de hoofdrol opeist achter de microfoon (luister zeker eens naar het leuke Duitse ‘Hansje’). Of in duetvorm waar zij de honing vormt die het rauwe geluid aangenamer laat glijden.

De groep werd ter gelegenheid van de albumvoorstelling omschreven als een broeierige samenwerking die Afrikaanse grooves mixt met opera, close harmony, punky slaapliedjes en sjamanistische rock. Nagels met koppen, want hoe graag we het zouden willen, beter kunnen we het niet omschrijven.

Aanvullend kunnen we nog zeggen dat we tijdens de beluistering van deze cd moesten terugdenken aan een andere groep uit Antwerpen, het in de jaren 90 furore makende Flowers For Breakfast (met Tine Reymer en Tom Pintens). De Filles zijn even kunstzinnig, maar geven de gitaar een minder belangrijke rol in hun muziek.

Om kort te zijn is dit een meer dan geslaagde samenwerking (er zijn voorbeelden te over dat het wel eens anders durft uitdraaien wanneer verschillende groepen de handen in elkaar slaan) die lak heeft aan muzikale vakjes en genregrenzen. Frankrijk heeft Les Negresses Vertes, Nederland The Ex en De Kift, België hinkelt met Les Filles d’Apocalypse tegenwoordig niet meer achterop.

Apocalypso Trio

Les Filles de Hirohito

Dimi Brands
27/03/2018

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...