casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

   

Legowelt
Unconditional Contours
Ambient - Electro - Techno
19/01/2021 : Legowelt - Unconditional Contours
-OUS  -OUS
19/01/2021, Dimi Brands

Als een kind in een snoepwinkel, zo voelde Noorderbuur Danny Wolfers zich tijdens zijn bezoek aan het SMEM, oftewel het Swiss Museum for Electronic Music Instruments, alwaar hij uitgenodigd was als eerste artiest in residentie voor het Playroom project van deze instelling.

Kenners van de betere beats zullen Wolfers ongetwijfeld kennen als Legowelt, sinds het begin van de jaren 90 een sleutelfiguur binnen de Nederlandse elektronische muziekscene die gestaag tijdloze muziek uitbrengt die de baanbrekende klanken uit techno mekka’s Detroit en Chicago combineert met eigenzinnige sci-fi fascinaties.

Stomverbaasd aanschouwde Wolfers de eindeloze rijen synthesizers bij zijn bezoek, waarvan sommige zo obscuur dat hij ze nog nooit gezien of gehoord had. Wat iets wil zeggen, want de man beschikt zelf over een zeer uitgebreid arsenaal van deze instrumenten.

Hij ging dan maar wat graag in op de vraag van het museum, en gebruikte uit het archief (dat bestaat uit maar liefst een vijfduizendtal synthesizers, orgels en drum- en effectenmachines) de zeldzame Farfisa Synthorchestra, de Evolution EVS-1 (ook wel de meest shitty rompler ooit gemaakt), Moog Memorymoog, Sequential Circuits Prophet 5, Sequential Circuits Prophet VS, Pulser Dual Voice Synthesizer, Roland Promars Compuphonic, Simmons Digital Clap Trap en FBT Synther 2000.

Wat Unconditional Contours meteen een waar feest maakt voor materiaalfetisjisten die al deze obscure klanken maar wat graag in hun klankentapper laten vloeien.

Naast een glimp van de vaste collectie van het museum biedt het album natuurlijk ook een weergave van Legowelts gevestigde compositiekwaliteiten. Hij laat voldoende ruimte voor de nieuwe geluiden om zich te ontvouwen en roept zowel zachte trips, broeierige excursies, piepende soundscapes tot opnieuw uitgevonden elementen van wat we kunnen noemen ‘klassieke’ dansmuziek.

De kosmische nummers lijken de leegheid van de dansvloer anno 2020 qua dimensie nog wat aan te dikken. Want dat deze onverbiddelijk leeg was, dat hebben we aan den lijve mogen ondervinden. Het mag dan gelden als een doekje voor het bloeden dat in dit vermaledijde jaar het niet ontbrak aan het betere elektronische beukwerk (waaronder we Legowelt dus graag rekenen). Want zeg nu zelf: electro, techno en soortgelijke dansritmes komen toch nog steeds het best tot hun recht in een zweterige club met rook en strobo-effecten.

Noodgedwongen roeien we met de riemen die we hebben en toveren we de woonkamer om tot een surrogaatversie en merken al snel dat de ritmes op Unconditional Contours net zoals bij de gelijknamige blokjes waarvan Wolfers zijn artiestennaam leende perfect in elkaar passen. Want hoe divers het instrumentarium als de nummers, Legowelt weet met zijn ervaring deze variatie tot een gestroomlijnd techno-album te smeden.

SMEM en label -ous lanceren de “smem+ous” reeks om de Playroom residenties te documenteren. We zijn benieuwd wie in de toekomst verder nog zijn/haar gang mag gaan in dit ook tot onze verbeelding sprekende museum.

Legowelt

Dimi Brands
19/01/2021

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...