casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.277 items

   

Le Corbeau
IV - Spider Bridge
Alt-country - Garagerock - Indie - Psychedelic - Shoegaze
03/04/2020 : Le Corbeau - IV - Spider Bridge
Handmade Records  Handmade Records
03/04/2020, Henk Vereecken

Geen Franse band, deze Le Corbeau, maar een zeskoppige band uit Noorwegen, opgericht in 2006. Van de band verscheen het eponieme debuut “Le Corbeau” in 2008, “Evening Chill/Montreal of the Mind” in 2009 en “Moth On The Headlight” in 2011. Toen bleef het heel lang stil bij deze Noren uit Oslo maar blijkbaar zaten ze toch allerminst stil want in 2018 verschenen er ineens drie aparte albuums op LP/CD/MC, het vierde, vijfde en zesde dus. Aangezien het aparte albums zijn die ook apart worden verkocht, geven we ze alle drie een aparte bespreking, te beginnen met “IV - Spider Bridge” (11 tracks, 46 minuten). Dit vierde album kwam uit samen met “V - C’s Theme” en “VI - Sun Creeps Up The Wall” en de drie albums werden ons samen toegestuurd. Ze verschenen dus oorspronkelijk in 2018 maar dit is een heruitgave van eind 2019.

De bandbezetting van Le Corbeau bestaat uit twee zanger-gitaristen, een gitarist, een gitarist-mellotronspeler, een bassist en een drummer. Zoals u ziet staat de bezetting garant voor heel wat gitaargeweld, al is het niet echt een heavy band, maar ze komen wel tot een wall of sound die nauw aanleunt bij het shoegaze genre. Ze zijn naar eigen zeggen geïnteresseerd in treinen, oude films en oude LP’s en beïnvloed door regenachtige aprilnachten.

De band is het geesteskind van een van de zanger-gitaristen, Øystein Sandsdalen, de voormalige gitarist van de Noorse band Serana Maneesh.

Le Corbeau brengen donkere nauw aan shoegaze verwante gitaarrock en donkere spooky garagerock, een soort ‘indie noir rock ‘n’ roll’ (term uit de info sheet) die voortbouwt op de fundamenten van Velvet Underground, vroege Sonic Youth, Nick Cave en met invloeden van David Lynch en andere cult cinema.

Opener “Purple Gold” klinkt als een soort gotische versie van instrumentale surfrock als The Messer Chups of van Chris Isaac (die ze noemen als een van hun invloeden) maar dus een stuk donkerder.

“Rabbits”, “On Broad Oddway” en “Burning Theme” bevatten dromerige vrouwelijke vocals met vervormende effecten op de stem die het iets duister psychedelisch geven. Vooral “On Broad Oddway” en “Burning Theme” hebben iets donker bluesrock of countryrock achtig en je zou deze song perfect in het ‘gothic blues’ of ‘alt-country’ hokje kunnen steken.

De andere songs worden gedragen door de donkere zang van Øystein Sandsdalen en zijn kompaan Mette So-fi Breddam. De eerste in de reeks is de tweede track, het coole en mooie “Season Of Dust” met de typische fuzzy gitaar riffs die het ganse album zullen domineren. Een van de mooiste songs vind ik het bezwerende “Blown Out Candle” met een slide gitaar sound die de song weer in de regionen van donkere countryblues doet verzeilen.

“When You Are The Night” klinkt als dark shoegaze met veel fuzz en distortion, ergens tussen The Jesus & Mary Chain en The Soft Moon of A Place To Bury Strangers (die ze ook tot hun invloeden rekenen). Dit is mijn favoriete track van het ganse album.

Van deze trilogie is het eerste album “IV - Spider Bridge” ongetwijfeld het meest ongepolijste, punky (eerder sixties garagepunk) en noisy. Ik kan de ‘indie noir’ van dit album aanraden aan shoegazefans, aanhangers van donkere psychedelica en garagerock als Velvet Underground, liefhebbers van ‘alt-country’ en ‘gothic blues’ (Nick Cave!) en aan new wavers die Chris Isaac goed vinden.

Facebook

Henk Vereecken
03/04/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...