casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.245 items

   

Le Corbeau
IV - Spider Bridge
Alt-country - Garagerock - Indie - Psychedelic - Shoegaze
03/04/2020 : Le Corbeau - IV - Spider Bridge
Handmade Records  Handmade Records
03/04/2020, Henk Vereecken

Geen Franse band, deze Le Corbeau, maar een zeskoppige band uit Noorwegen, opgericht in 2006. Van de band verscheen het eponieme debuut “Le Corbeau” in 2008, “Evening Chill/Montreal of the Mind” in 2009 en “Moth On The Headlight” in 2011. Toen bleef het heel lang stil bij deze Noren uit Oslo maar blijkbaar zaten ze toch allerminst stil want in 2018 verschenen er ineens drie aparte albuums op LP/CD/MC, het vierde, vijfde en zesde dus. Aangezien het aparte albums zijn die ook apart worden verkocht, geven we ze alle drie een aparte bespreking, te beginnen met “IV - Spider Bridge” (11 tracks, 46 minuten). Dit vierde album kwam uit samen met “V - C’s Theme” en “VI - Sun Creeps Up The Wall” en de drie albums werden ons samen toegestuurd. Ze verschenen dus oorspronkelijk in 2018 maar dit is een heruitgave van eind 2019.

De bandbezetting van Le Corbeau bestaat uit twee zanger-gitaristen, een gitarist, een gitarist-mellotronspeler, een bassist en een drummer. Zoals u ziet staat de bezetting garant voor heel wat gitaargeweld, al is het niet echt een heavy band, maar ze komen wel tot een wall of sound die nauw aanleunt bij het shoegaze genre. Ze zijn naar eigen zeggen geïnteresseerd in treinen, oude films en oude LP’s en beïnvloed door regenachtige aprilnachten.

De band is het geesteskind van een van de zanger-gitaristen, Øystein Sandsdalen, de voormalige gitarist van de Noorse band Serana Maneesh.

Le Corbeau brengen donkere nauw aan shoegaze verwante gitaarrock en donkere spooky garagerock, een soort ‘indie noir rock ‘n’ roll’ (term uit de info sheet) die voortbouwt op de fundamenten van Velvet Underground, vroege Sonic Youth, Nick Cave en met invloeden van David Lynch en andere cult cinema.

Opener “Purple Gold” klinkt als een soort gotische versie van instrumentale surfrock als The Messer Chups of van Chris Isaac (die ze noemen als een van hun invloeden) maar dus een stuk donkerder.

“Rabbits”, “On Broad Oddway” en “Burning Theme” bevatten dromerige vrouwelijke vocals met vervormende effecten op de stem die het iets duister psychedelisch geven. Vooral “On Broad Oddway” en “Burning Theme” hebben iets donker bluesrock of countryrock achtig en je zou deze song perfect in het ‘gothic blues’ of ‘alt-country’ hokje kunnen steken.

De andere songs worden gedragen door de donkere zang van Øystein Sandsdalen en zijn kompaan Mette So-fi Breddam. De eerste in de reeks is de tweede track, het coole en mooie “Season Of Dust” met de typische fuzzy gitaar riffs die het ganse album zullen domineren. Een van de mooiste songs vind ik het bezwerende “Blown Out Candle” met een slide gitaar sound die de song weer in de regionen van donkere countryblues doet verzeilen.

“When You Are The Night” klinkt als dark shoegaze met veel fuzz en distortion, ergens tussen The Jesus & Mary Chain en The Soft Moon of A Place To Bury Strangers (die ze ook tot hun invloeden rekenen). Dit is mijn favoriete track van het ganse album.

Van deze trilogie is het eerste album “IV - Spider Bridge” ongetwijfeld het meest ongepolijste, punky (eerder sixties garagepunk) en noisy. Ik kan de ‘indie noir’ van dit album aanraden aan shoegazefans, aanhangers van donkere psychedelica en garagerock als Velvet Underground, liefhebbers van ‘alt-country’ en ‘gothic blues’ (Nick Cave!) en aan new wavers die Chris Isaac goed vinden.

Facebook

Henk Vereecken
03/04/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/05/2020 : Lord Of The Lost goes classic met 'Swan Songs III'

Lord Of The Lost houdt niet van stilstand. In 2018 hadden ze nog een megasucces met 'Thornstar', een ambitieuze conceptplaat over de ondergang van de Pangeanen, een uitgestorven beschaving uit de oudheid. Hun nieuwe plaat heet 'Swan Songs III', en is dus het vervolg in de rij van de 'Swan Songs'-platen die Lord Of The ...

lees meer...
NIEUWS 31/05/2020 : Wave Invasion Online Festival (Palais Ideal, Alpahmay, Xtort...)

Wave Invasion is een bijzonder interessante organisatie. Opgericht vanuit Nederland als een bundeling van wavegroepen die samenspannen om concerten te organiseren en te spelen, telt de organisatie intussen ook al aardig wat Belgische groepen. Vanavond, zondag 31 mei, en niet toevallig omdat het eigenlijk Wave-Gotik-Treffen had moeten zijn, ...

lees meer...
NIEUWS 31/05/2020 : 'WILMA determined protector' van Struggler is uit

Struggler maakt al sinds 1979 koude golven. Vanuit de beruchte Hamontse scene en meer bepaald café De Kwiet, waar ook De Brassers onheil veroorzaakten, heeft de groep rond René Hulsbosch Vlaanderen veroverd. De vroege jaren 80 zagen de singles 'Night Fever' en 'Wanted' verschijnen, maar vooral de plaat 'It ...

lees meer...
NIEUWS 30/05/2020 : Alternatieven voor WGT: Dark Stream Festival, online optreden Lacrimosa en goth-documentaire MDR

Het Wave-Gotik-Treffen gaat niet door, maar voor de fans zijn er toch wat zaken opgezet om vanuit hun kot het gevoel te hebben dat ze hieraan deelnemen. Veel groepen nemen deel aan het Dark Stream Festival, dat vanuit de Moritzbastei in Leizig uitgezonden wordt, en vandaag en morgen nog een hoop optredens, lezingen en meer gratis aanbieden. Lacrimosa, ...

lees meer...
NIEUWS 28/05/2020 : Nytt Land covert 'Ohne Dich' van Rammstein

Het is een merkwaardige cover. Nytt Land, het Russische duo dat traditionele folk en dark ambient combineert, neemt een nummer van Rammstein over. Ze doen dit uiteraard op geheel eigen manier. Wie dus wil horen wat Rammstein zou geven als het een folkgroep was geweest, kan maar beter even zijn oren spitsen. De opname is volledig live gemaakt, ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...