casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.411 items

   

Lawrence English
Lassitude
Ambient - Dark Ambient - Drone
09/08/2020 : Lawrence English - Lassitude
Room40  Room40
09/08/2020, Dimi Brands

Wanneer we aan een orgel denken krijgen we het visioen van een prachtige kerk die gevuld wordt met barokke klanken er gratis bovenop.

Qua sfeerschepping is het immers een instrument dat kan tellen, daarom is het niet verwonderlijk dat het bij tal van gothic en Neue Deutsche Todeskunst artiesten zijn weg vond (Sopor Aeternus, Rosa Crux, Lacrimosa,...). Maar in plaats van naar de grandeur van de klanken te kijken, zoals dat in voornoemde gevallen gebeurde, kan je ook de andere kant van het spectrum bekijken. Iets wat men bijvoorbeeld in het drone genre, waar less immer more is, wel eens durft te doen.

Het orgel is een aerofoon, een muziekinstrument dat voor zijn geluidsproductie afhankelijk zijn van een luchtstroom. Drone artiesten die hiermee aan de slag gaan, lijken dus eerder oog te hebben voor het kenmerkende van die lucht (de vluchtigheid) in plaats van de mogelijkheden die ermee bereikt kunnen worden.

Een van die artiesten die wel eens achter het orgel durft plaats te nemen is Room40 oprichter Lawrence English. Collega Peter De Koning had in het verleden al heel wat lovende woorden veil voor deze artiesten, en we kunnen hem hier enkel maar in bijtreden.

Niet ver van English’ woonplaats (Brisbane) bevind zich in het Old Museum waarvan de ruimte tegenwoordig gebruikt wordt voor werk dat gebaseerd is op prestaties. Als onderdeel daarvan herbergt het een prachtig orgel dat aan het einde van de 19de eeuw werd gebouwd door orgelfabrikant William Anderson uit Melbourne. De technische fiche van dit orgel leert ons dat het drie manualen (toetsenborden), 28 registers (reeksen orgelpijpen met dezelfde klankkleur) en tractuur (de overbrenging die mechanische acties van de bespeler doorgeeft naar de onderdelen in het orgel die de acties moeten uitvoeren).

Het belangrijkste aan dit instrument is voor English de manier waarop de registers werken. In een orgel is een register het apparaat dat de onder druk staande lucht in de orgelpijpen laat. Elk orgel heeft een zeer unieke kwaliteit en de registers op dit specifieke orgel zorgen ervoor dat er enkele zeer langzame tonaliteitsveranderingen plaatsvinden. Het is dit potentieel dat de kern vormt van de twee werken die samen Lassitude vormen.

Het eerste stuk, het langzame ‘Saccade’ werd opgedragen aan English’ dierbare vriendin en eindeloze bron van inspiratie, Éliane Radigue. Haar werk was zijn constante metgezel op de tournees die hij ondernam na het uitbrengen van Wilderness Of Mirrors (2014). Net zoals dit bij Radigue het geval is lukt het English om tijdens dit stuk een onbehaaglijk gevoel van hobbelende atmosferen te laten ervaren, of hoe door monotonie in de uitputting van het luisteren een kalmerend effect kan schuilgaan.

‘Lassitude’, het tweede werk, haalt zijn inspiratie uit het oeuvre van Phill Niblock. Het afgelopen jaar besteedde English veel tijd in het duiken in diens werk, met het oog op een nieuw project dat een deel van zijn nalatenschap viert. ‘Lassitude’ focust zich op de begrippen vibratie, timbre en ook geduld, termen waar Niblock erkenning en interesse in heeft.

Wat het nummer voor English extra speciaal maakt, is dat het het eerste muziekstuk is dat hij publiceerde dat een uitvoering is waarin slechts één instrument wordt bespeeld. Er komen geen verdere bewerkingen bij kijken, het enige dat hij er aan overhield waren zeer pijnlijke wervelkolom en dijen door het vasthouden van de baspedalen en het heel voorzichtig manipuleren van de registers.

Het is geen vereiste, maar kunst kan bij momenten inderdaad een beetje afzien zijn. Misschien ook voor u als luisteraar, want deze tergend langzame klanken vergen wel degelijk wat inspanning van het gemiddelde oor. English mag zichzelf getroost zien wanneer we zeggen dat het de pijn waard is geweest.

Lawrence English

Dimi Brands
09/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die zich inspireert uit de Noorse mythologie en cultuur - inclusief het gebruik van traditionele instrumenten, brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de groep ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Welcome To The Necroclub

U bent hopelijk op de hoogte dat er een nieuwe lichting gothic rock is. The Black Caves uit Griekenland horen er zeker bij, ook al voegen ze een flinke scheut metal aan hun gothic rock toe. Zeer verdienstelijk is hun initiatief om verschillende gelijkgezinde groepen uit te nodigen op hun laatste single: 'Welcome To The Necroclub'. ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Elle Noir: The Day I Died

Elle Noir is een gothic zangeres uit Italië en een geschoolde sopraan. Over haar werk zegt ze: 'mijn innerlijke werelden zijn altijd autobiografisch, mijn nummers beleef ik altijd in de eerste persoon. Dood, psychische stoornissen en emotionele toestanden van onwennigheid zijn centrale thema's in wat ik schrijf.' Dat geldt ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...