casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.966 items

   

Lawrence English
Lassitude
Ambient - Dark Ambient - Drone
09/08/2020 : Lawrence English - Lassitude
Room40  Room40
09/08/2020, Dimi Brands

Wanneer we aan een orgel denken krijgen we het visioen van een prachtige kerk die gevuld wordt met barokke klanken er gratis bovenop.

Qua sfeerschepping is het immers een instrument dat kan tellen, daarom is het niet verwonderlijk dat het bij tal van gothic en Neue Deutsche Todeskunst artiesten zijn weg vond (Sopor Aeternus, Rosa Crux, Lacrimosa,...). Maar in plaats van naar de grandeur van de klanken te kijken, zoals dat in voornoemde gevallen gebeurde, kan je ook de andere kant van het spectrum bekijken. Iets wat men bijvoorbeeld in het drone genre, waar less immer more is, wel eens durft te doen.

Het orgel is een aerofoon, een muziekinstrument dat voor zijn geluidsproductie afhankelijk zijn van een luchtstroom. Drone artiesten die hiermee aan de slag gaan, lijken dus eerder oog te hebben voor het kenmerkende van die lucht (de vluchtigheid) in plaats van de mogelijkheden die ermee bereikt kunnen worden.

Een van die artiesten die wel eens achter het orgel durft plaats te nemen is Room40 oprichter Lawrence English. Collega Peter De Koning had in het verleden al heel wat lovende woorden veil voor deze artiesten, en we kunnen hem hier enkel maar in bijtreden.

Niet ver van English’ woonplaats (Brisbane) bevind zich in het Old Museum waarvan de ruimte tegenwoordig gebruikt wordt voor werk dat gebaseerd is op prestaties. Als onderdeel daarvan herbergt het een prachtig orgel dat aan het einde van de 19de eeuw werd gebouwd door orgelfabrikant William Anderson uit Melbourne. De technische fiche van dit orgel leert ons dat het drie manualen (toetsenborden), 28 registers (reeksen orgelpijpen met dezelfde klankkleur) en tractuur (de overbrenging die mechanische acties van de bespeler doorgeeft naar de onderdelen in het orgel die de acties moeten uitvoeren).

Het belangrijkste aan dit instrument is voor English de manier waarop de registers werken. In een orgel is een register het apparaat dat de onder druk staande lucht in de orgelpijpen laat. Elk orgel heeft een zeer unieke kwaliteit en de registers op dit specifieke orgel zorgen ervoor dat er enkele zeer langzame tonaliteitsveranderingen plaatsvinden. Het is dit potentieel dat de kern vormt van de twee werken die samen Lassitude vormen.

Het eerste stuk, het langzame ‘Saccade’ werd opgedragen aan English’ dierbare vriendin en eindeloze bron van inspiratie, Éliane Radigue. Haar werk was zijn constante metgezel op de tournees die hij ondernam na het uitbrengen van Wilderness Of Mirrors (2014). Net zoals dit bij Radigue het geval is lukt het English om tijdens dit stuk een onbehaaglijk gevoel van hobbelende atmosferen te laten ervaren, of hoe door monotonie in de uitputting van het luisteren een kalmerend effect kan schuilgaan.

‘Lassitude’, het tweede werk, haalt zijn inspiratie uit het oeuvre van Phill Niblock. Het afgelopen jaar besteedde English veel tijd in het duiken in diens werk, met het oog op een nieuw project dat een deel van zijn nalatenschap viert. ‘Lassitude’ focust zich op de begrippen vibratie, timbre en ook geduld, termen waar Niblock erkenning en interesse in heeft.

Wat het nummer voor English extra speciaal maakt, is dat het het eerste muziekstuk is dat hij publiceerde dat een uitvoering is waarin slechts één instrument wordt bespeeld. Er komen geen verdere bewerkingen bij kijken, het enige dat hij er aan overhield waren zeer pijnlijke wervelkolom en dijen door het vasthouden van de baspedalen en het heel voorzichtig manipuleren van de registers.

Het is geen vereiste, maar kunst kan bij momenten inderdaad een beetje afzien zijn. Misschien ook voor u als luisteraar, want deze tergend langzame klanken vergen wel degelijk wat inspanning van het gemiddelde oor. English mag zichzelf getroost zien wanneer we zeggen dat het de pijn waard is geweest.

Lawrence English

Dimi Brands
09/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...