casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Lawrence English
Lassitude
Ambient - Dark Ambient - Drone
09/08/2020 : Lawrence English - Lassitude
Room40  Room40
09/08/2020, Dimi Brands

Wanneer we aan een orgel denken krijgen we het visioen van een prachtige kerk die gevuld wordt met barokke klanken er gratis bovenop.

Qua sfeerschepping is het immers een instrument dat kan tellen, daarom is het niet verwonderlijk dat het bij tal van gothic en Neue Deutsche Todeskunst artiesten zijn weg vond (Sopor Aeternus, Rosa Crux, Lacrimosa,...). Maar in plaats van naar de grandeur van de klanken te kijken, zoals dat in voornoemde gevallen gebeurde, kan je ook de andere kant van het spectrum bekijken. Iets wat men bijvoorbeeld in het drone genre, waar less immer more is, wel eens durft te doen.

Het orgel is een aerofoon, een muziekinstrument dat voor zijn geluidsproductie afhankelijk zijn van een luchtstroom. Drone artiesten die hiermee aan de slag gaan, lijken dus eerder oog te hebben voor het kenmerkende van die lucht (de vluchtigheid) in plaats van de mogelijkheden die ermee bereikt kunnen worden.

Een van die artiesten die wel eens achter het orgel durft plaats te nemen is Room40 oprichter Lawrence English. Collega Peter De Koning had in het verleden al heel wat lovende woorden veil voor deze artiesten, en we kunnen hem hier enkel maar in bijtreden.

Niet ver van English’ woonplaats (Brisbane) bevind zich in het Old Museum waarvan de ruimte tegenwoordig gebruikt wordt voor werk dat gebaseerd is op prestaties. Als onderdeel daarvan herbergt het een prachtig orgel dat aan het einde van de 19de eeuw werd gebouwd door orgelfabrikant William Anderson uit Melbourne. De technische fiche van dit orgel leert ons dat het drie manualen (toetsenborden), 28 registers (reeksen orgelpijpen met dezelfde klankkleur) en tractuur (de overbrenging die mechanische acties van de bespeler doorgeeft naar de onderdelen in het orgel die de acties moeten uitvoeren).

Het belangrijkste aan dit instrument is voor English de manier waarop de registers werken. In een orgel is een register het apparaat dat de onder druk staande lucht in de orgelpijpen laat. Elk orgel heeft een zeer unieke kwaliteit en de registers op dit specifieke orgel zorgen ervoor dat er enkele zeer langzame tonaliteitsveranderingen plaatsvinden. Het is dit potentieel dat de kern vormt van de twee werken die samen Lassitude vormen.

Het eerste stuk, het langzame ‘Saccade’ werd opgedragen aan English’ dierbare vriendin en eindeloze bron van inspiratie, Éliane Radigue. Haar werk was zijn constante metgezel op de tournees die hij ondernam na het uitbrengen van Wilderness Of Mirrors (2014). Net zoals dit bij Radigue het geval is lukt het English om tijdens dit stuk een onbehaaglijk gevoel van hobbelende atmosferen te laten ervaren, of hoe door monotonie in de uitputting van het luisteren een kalmerend effect kan schuilgaan.

‘Lassitude’, het tweede werk, haalt zijn inspiratie uit het oeuvre van Phill Niblock. Het afgelopen jaar besteedde English veel tijd in het duiken in diens werk, met het oog op een nieuw project dat een deel van zijn nalatenschap viert. ‘Lassitude’ focust zich op de begrippen vibratie, timbre en ook geduld, termen waar Niblock erkenning en interesse in heeft.

Wat het nummer voor English extra speciaal maakt, is dat het het eerste muziekstuk is dat hij publiceerde dat een uitvoering is waarin slechts één instrument wordt bespeeld. Er komen geen verdere bewerkingen bij kijken, het enige dat hij er aan overhield waren zeer pijnlijke wervelkolom en dijen door het vasthouden van de baspedalen en het heel voorzichtig manipuleren van de registers.

Het is geen vereiste, maar kunst kan bij momenten inderdaad een beetje afzien zijn. Misschien ook voor u als luisteraar, want deze tergend langzame klanken vergen wel degelijk wat inspanning van het gemiddelde oor. English mag zichzelf getroost zien wanneer we zeggen dat het de pijn waard is geweest.

Lawrence English

Dimi Brands
09/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...