casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Lamia Vox
Alles Ist Ufer. Ewig Ruft Das Meer
Dark Ambient - Ethereal / Heavenly Voices - Tribal / Ritual
13/06/2021 : Lamia Vox - Alles Ist Ufer. Ewig Ruft Das Meer
Cyclic Law  Cyclic Law
13/06/2021, Dimi Brands

De Lamia is een vrouwelijke demon uit de Griekse mythologie die kinderen opat. Ze zou een door oppergod Zeus beminde Lybische koningin geweest zijn die, nadat Hera haar van haar kinderen beroofde, waanzinnig van verdriet werd en zelf op kinderen van anderen ging jagen. De Lamia is verwant aan de sirenen en de zeemeerminnen. Zij heeft ook kenmerken van een vampier of succubus en lijkt op de Romeinse Lemures (Larvae).

De Lamia verleidt graag jongemannen en drinkt vervolgens hun bloed. Ook doodt en verslindt de Lamia kinderen. Ze eet het lichaam van de kinderen en laat vervolgens de hoofden achter. De Lamia zou een van de snelste wezens ter wereld zijn en elke prooi kunnen inhalen. Ze is intelligent en doodt door list. Met haar zoete stem lokt ze reizigers naar zich toe. Aan zee, aan de rand van de woestijn, vermaakt de Lamia zich met het doden van schipbreukelingen.

Ze wordt afgebeeld in twee gedaanten. De meest gebruikelijk vorm is die van een vrouwenbovenlijf met berenklauwen, geitenpoten als benen, een achterlijf van een draak uitlopend in een paardenstaart. Ze kon haar ogen uitnemen en weer terugplaatsen. Minder voorkomend is de vorm die bestaat uit het bovenlijf van een vrouw en het achterlijf van een slang.

De eerste Lamia was een mooie vrouw die door de god Zeus bemind werd, en hem veel kinderen schonk. Maar de jaloerse echtgenote van Zeus, Hera, bracht de Lamia tot waanzin die maakte dat ze zowel haar kinderen van Zeus als alle andere kinderen die nadien haar pad kruisten vermoordde. De toorn van Hera maakte dat het gezicht van de Lamia afstotend lelijk werd.

Dat laatste kunnen we niet bepaald zeggen van de in Tsjechië residerende Russin Alina Antonova die met haar project Lamia Vox die fameuze stem van de Lamia in de kijker lijkt te willen plaatsen.

Het leverde al 3 erg goed onthaalde albums op, en ook album nummer vier, Alles Ist Ufer. Ewig Ruft Das Meer, is wederom een schot in de roos.

De titel is ontleend aan een gedicht van de hand van de Duitse dichter Gottfried Benn. Deze was een belangrijke vertegenwoordiger van het expressionisme. Dik tegen zijn zin moest hij theologie studeren, maar met enige moeite kreeg hij dan toch toestemming om geneeskunde te studeren. In deze periode begon hij ook te schrijven. Zijn eerste gedichtenbundel ‘Morgue’ (1912), over het Parijse lijkenhuis, vond een controversieel onthaal: Benn gaf in zijn poëzie zeer plastische beschrijvingen van dood en verval, die niet door iedereen werden gewaardeerd. In zijn stijl zag hij af van alle gekunsteldheid en hanteerde hij medische vaktermen, alledaagse spreektaal en vreemde woorden. Hij schreef als een medicus, met veel aandacht voor het onderscheid tussen lichaam en geest en expressieve beeldspraak, die voor de lezers van die tijd vaak schokkend was door haar onverbloemdheid. Met Stefan George had hij de strikte scheiding tussen kunst en wereld gemeen en net als Nietzsche streefde hij naar de verdwijning van in zijn ogen achterhaalde waarden van de heersende religie en staatsorde. De oplossing voor het probleem van de teloorgang van de cultuur school volgens Benn in het nationaalsocialisme. Hij sloot zijn slecht draaiende artsenpraktijk in 1934, in het volste vertrouwen dat de machtsovername van de NSDAP het volk zou verenigen tot iets ‘hogers’, dat zonder de lastige en teleurstellende plichtplegingen van de democratie zou kunnen en ruimte zou laten voor de ultieme artistieke expressie. Zijn ontnuchtering kwam echter snel toen de nazi’s zijn verzamelde gedichten fel bekritiseerden. De nazistische overheid nam aanstoot aan zijn notoire lijken- en rottingsgedichten, die niet bij de uitstraling van het Derde Rijk pasten. Teneinde zich tegen meer kritiek in te dekken, nam hij dienst bij de Wehrmacht. Benn kreeg in 1938 een publicatieverbod opgelegd en hield zich tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeisd.

Waar de jonge Benn een “medicynicus” werd genoemd, handelde zijn latere lyriek over de problematiek van de kunst in de moderne wereld. Een wereld waarin geen afstanden, afzondering en expressiviteit meer bestaan in een taal die is uitgehold en afgevlakt.

In dat laatste opzicht een raak gekozen titel voor het werk van Lamia Vox. Ook bij haar lijken grenzen in het niets te verdwijnen. De link naar de Griekse mythologie die haar naam oproept is aanwezig, maar net zo zeer menen we verwijzingen naar de Noordse variant te ontwaren.

Ook muzikaal laat zich dit gelden. Denk aan de rituele folk van pakweg Wardruna die in een Cold Meat bad gestoken wordt (naast evidente, vergelijkbare acts als Arcana of Aghast denk ik dan qua sfeer bijvoorbeeld ook aan een Coph Nia). Maar als we het in Griekenland moeten blijven zoeken, kunnen we zeggen dat ze zich tijdens ‘Eternity’ ontpopt als het akelige zusje van Daemonia Nymphe. Zeker het vermelden waard is ook de gastrol die ons eigenste Empusae mag vervullen op 'I Call The Stars On High'.

En die verleidelijke stem van de Lamia, hoor ik u vragen? Wel, of die nu op rituele wijze zingt of spookachtig fluistert; steevast slaagt ze erin de aandacht met beide handen stevig vast te nemen. Om daarna niet meer los te laten. U bent bij deze gewaarschuwd!

Lamia Vox

Dimi Brands
13/06/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...