casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.239 items

   

La Merde
Zweet Spaart Bloed
Dark Folk / Apocalyptic Folk
18/02/2020 : La Merde - Zweet Spaart Bloed
Eigen beheer  Eigen beheer
18/02/2020, Dimi Brands

We zijn altijd een beetje op onze hoede wanneer we te maken hebben met artiesten die zeer productief te noemen zijn. Heel vaak is het namelijk zo dat ideeën wel degelijk baat hebben aan een iets verdergaand rijpingsproces. De uitzondering bevestigt ook in deze wederom de regel, en die uitzondering is het, een ware contradictie op de groepsnaam zijnde, bijzonder frisse Gentse duo La Merde.

Amper een goed jaar geleden mochten we hun eerste cassette in ontvangst nemen, enkele dagen geleden werd hun derde reeds op de wereld losgelaten.

Waar bij de eerste twee cassettes (Dood En De Merde en L’Amour Et La Merde) door gebruik van bijvoorbeeld samples uit typisch Vlaamse boerenfilms en korte, zwierige intermezzo’s de humoristische ondertoon nog vrij duidelijk op te merken viel, is het bij het krachtig getitelde Zweet Spaart Bloed plots precies bittere ernst.

Opener ‘Tanz Totalitär’ zet meteen de toon, en dit met een intro waar het duo mee mag uitpakken. Wat ze tijdens live-optredens ook doen. Om onnozele discussies te vermijden dekt La Merde zich in door zowel stemsamples van Hitler, Mussolini als van Churchill, Lenin en zelfs Charlie Chaplin doorheen de soundscapes te mengen. We moeten onvrijwillig denken aan wat Death In June deed met de samples uit de Britse televisieserie The Prisoner in de klassieker ‘She Said Destroy’. “People who hide are afraid”, wie Douglas P. net als ons meerdere malen aan het werk zag, weet dat deze sample mee bijdraagt aan de live-ervaring. Dat spelen met samples sprak ons ook bij La Merde live erg aan, en zou gerust niet enkel beperkt hoeven te worden tot enkel de intro.

Om maar te zeggen dat er van bij aanvang een bepaald sfeertje gecreëerd wordt, wat men netjes doortrekt op ‘Kerkhof Van Europa’ (van een über-neofolk titel gesproken!).

Hoewel de tekst druipt van zwartgalligheid, is dit een van de zeldzame momenten dat het humoristische aspect nog een keer zijn staart roert, en dit door de stem die Jonah opzet bij deze zwaarbeladen voordracht.

Droeg La Merde ons ten tijde van de eerste cassette nog op om “onze klompen boven te haelen (sic) en te dansen of het de zomer van 1569 was”, de Middeleeuwen en bijhorende klompen hebben op Zweet Spaart Bloed plaats gemaakt voor de eerste helft van de twintigste eeuw en een modderig paar combats om door de loopgraven te waden.

De geest van Blood Axis en ook wel een beetje van Allerseelen (met wie La Merde in juni op Trouwfest zal spelen) zweeft door ‘Wie Eine Hummel Brummt Mein Geist’. De dierlijke kreten die uitgeperst worden tijdens ‘Wahnsinn Wächst’ doen ons dan weer terugkeren naar de wolvengeluidjes die Douglas P. live graag placht te slaken.

‘Waidmannsheil’ is met zijn negen en een halve minuut een uitzonderlijk lang nummer in de La Merde catalogus. Tevens het bewijs dat ook over een langere tijdspanne de jongens kunnen rekenen op onze volledige aandacht. Behalve ‘Kerk En Staat’ en ‘De Eindzege’ (die beiden afklokken op een minuutje) zijn er minder interludia dan op de vorige twee cassettes. Een goede zaak, want we vonden deze korte stukjes zodanig leuk dat we het jammer vonden dat er niet nog wat meer aan gesleuteld was. Een puntje van kritiek dat niet in dovemansoren is gevallen, want soortgelijke deuntjes zijn gebleven, alleen kunnen we nu meer spreken over echte songs.

La Merde maakt het mij verdomd moeilijk, kaapten de eerste twee cassettes ei zo na de totaalscore in de wacht (een combinatie van zeer goede muziek, het verrassingseffect plus het monopolie op dit soort muziek in België), dan zijn we gewoonweg verplicht om Zweet Spaart Bloed met een welverdiende 10 sterren te overladen. Dit is neofolk van de bovenste plank! Zowaar een van de betere albums die we in jaren in dit genre nog mochten horen. En dan nog wel van Belgische makelij, wie had dat ooit durven dromen!

La Merde

Dimi Brands
18/02/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Gothic Pogo Festival zorgt online voor vermaak!

Zoals het Wave Gotik Treffen gaat ook het Gothic Pogo Festival dat naar traditie simultaan in Leipzig plaatsvindt dit jaar niet door. De reden is genoegzaam gekend; corona inderdaad. Maar geen nood. Men wil nu het festival tot bij ons brengen door vanaf vrijdag 29 mei, 19u00 een live stream op te zetten en dit tot en met zondagnacht 31 mei, ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Alles in Allem' komt uit voor 40 jaar Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten heeft een nieuwe plaat uit: 'Alles in Allem'. De plaat komt uit bij de veertigste verjaardag van de groep, die in de donkere kelders van West-Berlijn ontstond in 1980. De tournee voor de plaat is evenwel verzet naar 2021 omwille van redenen die u zelf wel kunt raden. De plaat is opnieuw gebaseerd op het ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Obsidian' van Paradise Lost is nu reeds succesplaat

'Obsidian', de zonet verschenen nieuwe plaat van Paradise Lost, is nu reeds een succes. De plaat zit in de hitlijsten in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk en is dan ook een mooie staaltje metal vermengd met gothic rock invloeden. De nieuwe single, die samen met de nieuwe plaat uitgegeven is, is 'Darker Thoughts'. ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Psy'Aviah covert 'Insomnia' van Faithless

Yves Schelpe van Psy'Aviah staat nooit stil. Zonet heeft hij een voorproefje van de binnenkort - 5 juni - te verschijnen ep 'Train Of Thought' uitgebracht. 'Train Of Thought' is natuurlijk afkomstig uit de verleden jaar verschenen plaat 'Soul Searching'. Een aanvullend nummer op die ep is niets minder dan een cover ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...