casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.658 items

   

La Merde
Zweet Spaart Bloed
Dark Folk / Apocalyptic Folk
18/02/2020 : La Merde - Zweet Spaart Bloed
Eigen beheer  Eigen beheer
18/02/2020, Dimi Brands

We zijn altijd een beetje op onze hoede wanneer we te maken hebben met artiesten die zeer productief te noemen zijn. Heel vaak is het namelijk zo dat ideeën wel degelijk baat hebben aan een iets verdergaand rijpingsproces. De uitzondering bevestigt ook in deze wederom de regel, en die uitzondering is het, een ware contradictie op de groepsnaam zijnde, bijzonder frisse Gentse duo La Merde.

Amper een goed jaar geleden mochten we hun eerste cassette in ontvangst nemen, enkele dagen geleden werd hun derde reeds op de wereld losgelaten.

Waar bij de eerste twee cassettes (Dood En De Merde en L’Amour Et La Merde) door gebruik van bijvoorbeeld samples uit typisch Vlaamse boerenfilms en korte, zwierige intermezzo’s de humoristische ondertoon nog vrij duidelijk op te merken viel, is het bij het krachtig getitelde Zweet Spaart Bloed plots precies bittere ernst.

Opener ‘Tanz Totalitär’ zet meteen de toon, en dit met een intro waar het duo mee mag uitpakken. Wat ze tijdens live-optredens ook doen. Om onnozele discussies te vermijden dekt La Merde zich in door zowel stemsamples van Hitler, Mussolini als van Churchill, Lenin en zelfs Charlie Chaplin doorheen de soundscapes te mengen. We moeten onvrijwillig denken aan wat Death In June deed met de samples uit de Britse televisieserie The Prisoner in de klassieker ‘She Said Destroy’. “People who hide are afraid”, wie Douglas P. net als ons meerdere malen aan het werk zag, weet dat deze sample mee bijdraagt aan de live-ervaring. Dat spelen met samples sprak ons ook bij La Merde live erg aan, en zou gerust niet enkel beperkt hoeven te worden tot enkel de intro.

Om maar te zeggen dat er van bij aanvang een bepaald sfeertje gecreëerd wordt, wat men netjes doortrekt op ‘Kerkhof Van Europa’ (van een über-neofolk titel gesproken!).

Hoewel de tekst druipt van zwartgalligheid, is dit een van de zeldzame momenten dat het humoristische aspect nog een keer zijn staart roert, en dit door de stem die Jonah opzet bij deze zwaarbeladen voordracht.

Droeg La Merde ons ten tijde van de eerste cassette nog op om “onze klompen boven te haelen (sic) en te dansen of het de zomer van 1569 was”, de Middeleeuwen en bijhorende klompen hebben op Zweet Spaart Bloed plaats gemaakt voor de eerste helft van de twintigste eeuw en een modderig paar combats om door de loopgraven te waden.

De geest van Blood Axis en ook wel een beetje van Allerseelen (met wie La Merde in juni op Trouwfest zal spelen) zweeft door ‘Wie Eine Hummel Brummt Mein Geist’. De dierlijke kreten die uitgeperst worden tijdens ‘Wahnsinn Wächst’ doen ons dan weer terugkeren naar de wolvengeluidjes die Douglas P. live graag placht te slaken.

‘Waidmannsheil’ is met zijn negen en een halve minuut een uitzonderlijk lang nummer in de La Merde catalogus. Tevens het bewijs dat ook over een langere tijdspanne de jongens kunnen rekenen op onze volledige aandacht. Behalve ‘Kerk En Staat’ en ‘De Eindzege’ (die beiden afklokken op een minuutje) zijn er minder interludia dan op de vorige twee cassettes. Een goede zaak, want we vonden deze korte stukjes zodanig leuk dat we het jammer vonden dat er niet nog wat meer aan gesleuteld was. Een puntje van kritiek dat niet in dovemansoren is gevallen, want soortgelijke deuntjes zijn gebleven, alleen kunnen we nu meer spreken over echte songs.

La Merde maakt het mij verdomd moeilijk, kaapten de eerste twee cassettes ei zo na de totaalscore in de wacht (een combinatie van zeer goede muziek, het verrassingseffect plus het monopolie op dit soort muziek in België), dan zijn we gewoonweg verplicht om Zweet Spaart Bloed met een welverdiende 10 sterren te overladen. Dit is neofolk van de bovenste plank! Zowaar een van de betere albums die we in jaren in dit genre nog mochten horen. En dan nog wel van Belgische makelij, wie had dat ooit durven dromen!

La Merde

Dimi Brands
18/02/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 07/03/2021 : Sopor Aeternus is jarig en dat wordt gevierd met heel wat exclusieve heruitgaven!

Sopor Aeternus is een naam die klinkt als een bel. Je houdt er van of niet, maar je moet op zijn minst toegeven dat wat Anna Varney in al die jaren heeft gepresteerd wel zeer bijzonder en opmerkelijk is. Anders houdt je het ook geen 30 jaar (jawel) vol. Dertig jaar geleden verscheen de tape “Es Reiten Die Toten So Schnell”. In ...

lees meer...
NIEUWS 07/03/2021 : Wave Tension Records pakt in volle covid19 crisis uit met... een live album!

Live concerten zijn er al een jaar niet meer bij, niet voor het publiek maar ook niet voor de artiesten. Het Duitse synthwave / postpunk duo Suir gebruikte de lockdown tijd om een aantal nummers uit de vorige 2 albums opnieuw live in te spelen in hun lockdown studio en deze op een strikt gelimiteerd (slechts 300 exemplaren waarvan 200 zwart ...

lees meer...
INTERVIEW : ENZO KREFT - Ik denk niet dat we ooit volledig opgewassen zullen zijn tegen de verrassingen die moeder natuur voor ons in petto heeft.

Enzo Kreft – Eric Vandamme voor de vrienden – heeft alweer een plaat afgewerkt, en zoals gewoonlijk gaat het om een conceptalbum. Nadat hij op ‘Wasteland’ de milieuproblemen thematiseerde en op ‘Control’ de gevaren van de moderne technologie, gaat hij nog een stapje verder op ‘Different World’. ...

lees meer...
NIEUWS 06/03/2021 : Your Life On Hold maakt tweede lockdown-ep: Imprisoned and exorcised

De Belgische gothic rock stelt het goed en één van de redenen daarvoor is de hyperproductiviteit van Jan Dewulf, die sinds 2017 al drie platen uitgebracht heeft met Your Life On Hold. Daarnaast heeft hij ook nog meegewerkt aan de laatste Dive-plaat en werkte hij een plaat af met zijn electroproject Mildreda, die binnenkort bij ...

lees meer...
NIEUWS 06/03/2021 : Ahrayeph bloedt dood

En dat het goed gaat met de Belgische gothic rock hebben we ook aan de nieuwe van Ahrayeph gemerkt. Hier is het de eerste uitgave sinds augustus 2020, toen de 'Heaven No 7'-ep uitkwam. Het gaat slechts om één nummer, maar wat een nummer! 'Bloodletting' is een dijk van een song met een beukende bas, tegendraadse ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Euphemia Rise presenteert eerste EP.

Farewell To Greatness is de eerste officiële EP van het Belgische project Euphemia Rise. We berichtten reeds dat de man hierachter Wim Lankriet is, zie ook Syrenomelia. De EP is meteen een introductie van de ambitie die Lankriet naar voor wil schuiven: een meer experimentele benadering van alternatieve rock brengen en op die manier, ...

lees meer...
INTERVIEW : WÜLF7 - We verdienen deze aarde niet en ik ben ervan overtuigd dat we haar verder gaan vernielen.

Wie zijn electro graag compromisloos hard heeft, als een avalanche van harde beats zonder rustpauze en zonder tragere stukken, moet beslist zijn oor lenen aan WÜLF7. Dit duo begon in 2019 en bracht al snel de ep 'The Night Of The Wolves' uit, met een veelbelovende mix van EBM en dark electro die ze 'Dark Electro Body Melancholic' ...