casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

L'Effet C'est Moi
Der Tod Nach Dem Tod
Martial - Neoklassiek
30/03/2020 : L'Effet C'est Moi - Der Tod Nach Dem Tod
Rage In Eden  Rage In Eden
30/03/2020, Dimi Brands

Het was even schrikken toen we een paar jaar terug En Guerre Avec Amour van L’Effet C’est Moi te horen krijgen. Het project van Italiaan Emanuele Buresta dat zich in het verleden liet kenmerken door bombastische martial klanken en klassieke composities liet namelijk duidelijke hints van darkwave en synthpop doorschemeren op dit album.

We hadden er eerlijk gezegd wat tijd voor nodig, maar gaandeweg zijn we dit album steeds meer gaan waarderen. Bovendien was het aangenaam nog eens een teken van muzikaal leven te ontvangen van Valentina Castellani, in een ver verleden vocaliste bij het helaas ter ziele gegane Der Feuerkreiner.

Deze nieuwe wind waait echter niet verder doorheen Der Tod Nach Dem Tod, dat zoals vanouds weer meer uitgesproken de martial kaart trekt.

Let wel, oorlog mag ook bij L’Effet C’est Moi het hoofdthema zijn, oorlogssamples zal je hier niet terugvinden. L’Effet C’est Moi toont aan dat het martial genre meer te bieden heeft dan gesampelde oorlogsgeluiden over gesampelde klassieke muziek en koorzang. Is het immers niet deze wel zeer beperkende formule die uiteindelijk de doodsteek gevormd heeft voor het genre?

De synth is nog steeds alomtegenwoordig maar tapt uit een ander vaatje dan tijdens het vorige album. Verwacht je dus maar weer aan neoklassieke composities en martial tromgeroffel want het is hier waar de focus duidelijk op ligt.

Geen onbelangrijk detail om te weten is dat Der Tod Nach Dem Tod het laatste album van L’Effet C’est Moi zal zijn. Na 14 jaar is het mooi geweest, het klinkt een beetje als het verhaal van het martial genre an sich (al wacht ik stiekem (en waarschijnlijk tevergeefs) op een revival die me het tegendeel bewijst). Buresta liet weten dat hij wel nog muziek zal maken, al zal het vanaf nu dus onder een andere vlag gebeuren.

De titel geeft het dus reeds aan: de dood is onvermijdelijk. Maar na de dood volgt de wedergeboorte, en we zijn dan ook benieuwd met wat Buresta in de toekomst op de proppen zal komen.

Tot dan kunnen we nog even ons hart ophalen aan deze zwanenzang. ‘Der Anfang Vom Ende’, de opener op dit album, dienen we dus letterlijk te nemen. Wat we horen is stevige percussie met fluitklanken die ons bij momenten doet terugdenken aan Triarii’s ‘Viktoria’. Dit is allesbehalve een afscheid in mineur, zegevierend is een adjectief dat de waarheid meer eer aandoet.

Hierna volgen nog 8 instrumentale nummers (hier en daar duikt er wel een koorsample op) die bewijzen dat Der Tod Nach Dem Tod zonder blozen naast andere fijne L’Effet albums als Tomber En Héros (2007) en Genius Loci (2011) kan liggen. Hoewel dus weinig vernieuwend van aanpak, weet Buresta door de belangrijkste elementen te benadrukken, de beperktheden van het genre uiteindelijk in zijn voordeel om te draaien.

Terugdenkend aan En Guerre Avec Amour kan je het ontbreken van vocalen een jammere zaak vinden, maar door een elektrische gitaar aan tal van nummers toe te voegen zorgt Baresta alsnog voor een nieuwe invalshoek. Verrassend genoeg klinkt dit nergens geforceerd en past dit atypische instrument wonderwel in de bombastische composities (zoals tijdens ‘Der Tod Lebt’).

Reken hierbij verder nog hevige emoties die naast episch bij momenten ook tragisch en niet vies van de nodige pathos zijn (zoals ‘Die Einsamkeit’), wat het er niet makkelijker op maakt om met Der Tod Nach Dem Tod samen met L’Effet C’est Moi een muzikaal hoofdstuk af te sluiten. Stoppen op je hoogtepunt, de ervaring heeft ons geleerd dat velen dit voorbeeld beter hadden gevolgd.

L'Effet C'est Moi

Dimi Brands
30/03/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten