casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.456 items

   

Kutin | Kindlinger
Decomposition IV -Variations On Bulletproof Glass
Electroacoustic - Experimental - Noise
18/04/2018 : Kutin | Kindlinger - Decomposition IV -Variations On Bulletproof Glass
Ventil Records  Ventil Records
18/04/2018, Dimi Brands

In een genre als het experimentele, waarin werkelijk alles mogelijk is, is het niet moeilijk om verrassend uit de hoek te komen. Of net wel?

Geluiden opnemen vanachter een kogelvrij glazen paneel bijvoorbeeld, scoort alvast hoge punten op de schaal van originaliteit.

Zoals de titel aangeeft is dit het vierde deel in de Decomposition reeks van het duo (Peter) Kutin / (Florian) Kindlinger, die ook samen actief zijn in de band dirac.

Naast het ongebruikelijke instrument waarvan ze zich bedienen, maakt het duo ook gebruik van speciale microfoons (versnellers) die oorspronkelijk ontworpen werden als sensoren om te gebruiken in wagens tijdens car crash tests.

In vergelijking met standaardmicrofoons, hebben deze superieure mogelijkheden en ontdekten ze een groot aantal unieke texturen binnen het infra- en het ultrasone veld, frequenties die buiten het bereik van de menselijke auditieve perceptie liggen.

De geluiden die op het eerste gehoor overkomen als een hoop lawaai, worden door Kutin echter vakkundig als muziek in elkaar geknutseld, en vertonen duidelijke raaklijnen met verschillende genres gaande van elektroakoestische experimenten tot broken beats.

Het duo brengt ons dan ook ‘gebroken muziek’ en de stukken ontwikkelen zich enkel en alleen om terug uit elkaar te vallen. Waarin het duo een metafoor ziet voor de onzekere tijden waarin we tegenwoordig leven. Kutin & Kindlinger gaan zelfs verder: volgens hen is veiligheid een onmogelijkheid, een ander dogma dat ze met Decomposition IV in het daglicht willen stellen.

Een aarzelend begin dat ons enigszins doet fronsen, ontaardt uiteindelijk in een knap ritmisch nummer. Zonder echter al te veel poespas aan het basisgeluid toe te voegen, weet men met de ritmeversnelling alsnog een leuk resultaat te bekomen.

Op het einde voegt men er nog een soortement zuigend basgeluid aan toe, wat onze aanvankelijke scepsis meteen als sneeuw voor de zon doet smelten.

Het experiment blijft lustig voortgaan, en de acht nummers zijn zo een beetje onderling inwisselbaar. Het concept indachtig zien we dit dan ook eerder als muziek voor bij een installatie in een museum, dan in de vertrouwde woonkamer.

Decomposition IV ging dan ook in première tijdens het LUFF (Lausanne Underground Film And Music Festival) vorig jaar, en zal later dit jaar nog enkele podia aandoen. We hopen van ganser harte dat ook België op de planning staat, want we zijn erg nieuwsgierig dit eens in levenden lijve te mogen aanschouwen.

Al moeten we wel zeggen dat het duo zijn best heeft gedaan om ook voor eigen gebruik een meer dan aanvaardbaar resultaat neer te poten (indien u open staat voor het experimentele genre, uiteraard). Onder het alomtegenwoordige glazen paneel kan je niet onderuit, gelukkig zorgen de toegevoegde geluidjes voor een niet al te zware nasmaak. Zeker op de tweede helft van het album zijn de scherpe randjes er wat afgewreven, wat we eerlijk gezegd wel een beetje jammer vinden.

Groot was onze verbazing dan ook toen we halverwege de plaat, tijdens ‘I Throne’ zowaar vocalen te horen krijgen (afkomstig van Elvin Brandhi, waarbij zowel stem als muziek ons erg aan Björk (op haar weirdst) doen denken).

Je zou het immers niet verwachten op een plaat die voor de rest gedomineerd wordt door sloopkogels, geweerschoten, hamers, koevoet, spades, stenen en nog zo veel meer die lustig te keer gaan tegen het glas, dat op zijn beurt een beeldhouwwerk van vernietiging wordt.

Een geslaagd experiment dat een muzikale avonturier beslist eens moet uitproberen.

Kutin | Kindlinger

Dimi Brands
18/04/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : Welle:Erdball goes classic

Het is een eerder opmerkelijk maar ook bijzonder goed initiatief gebleken: de Gothic meets Klassik-concerten die al sinds een paar jaar in Leipzig doorgaan. Daarop worden bekende groepen uit het genre uitgenodigd om hun nummers uit te voeren, begeleid door een klassiek orkest. Grote namen als VNV Nation, Lord of the Lost, Anne Clark, Blutengel ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : De Delvers fluisteren obsessief de nummers van Siglo XX

De Delvers eren Siglo XX. Wel, het was niet helemaal hun eigen initiatief. Bart Doumen van Into The Dark had een aantal groepen gevraagd om eens wat nummers van Siglo XX onder handen te nemen, en volgens eigen recept op te dienen. Naast De Delvers hebben ook The Arch, Struggler en Xtort zich aan de oefening geleend. De Delvers zagen het evenwel ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2020 : The Unquiet Grave 2020

Kent u de compilatiereeks “The Unquiet Grave” nog? Ooit vrij makkelijk in Europa verkrijgbaar maar tegenwoordig zijn producten van het Amerikaanse Cleopatra label hier bij ons zeer schaars, of omzeggens onvindbaar. Schande, want er verschijnen best nog wel leuke releases op het label. Cleopatra is ook het label van vermaarde boxen ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : Bijbels zeemonster volgens Therion!

De trots van Zweden op het gebied van symphonic metal presenteert op 22 januari 2021 haar 17de studioalbum. U raadde het al, het gaat hier over Therion. Het nieuwe album zal ‘Leviathan’ heten, het zeemonster waarvan ook sprake in de Bijbel. Therion begon als death metal band anno 1991 met het album ‘Of Darkness …’. ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : The Breath Of Life pakt uit met “Sparks Around Us”

The Breath Of Life, Belgisch langst meedraaiend gothic rock / heavenly voices groep zat niet stil tijdens de lockdown. Hun nieuwe album “Sparks Around Us” is een feit en dus kan de mooie stem van Isabelle Dekeyser met 11 nagelnieuwe nummers uw lockdown woonkamer weer met mooie muziekjes verfraaien. De cd is uit bij Wool E Discs ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...

lees meer...
INTERVIEW : PSY'AVIAH & GNY - Uit teleurstellingen of crisissen borrelen soms creatieve ideeën op.

'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' is het resultaat van een merkwaardige samenwerking. GNY alias Gwenny Cooman maakt al sinds jaar en dag foto's van desolate steden en ingetogen natuur. Eerder dit jaar kon ze met haar werk exposeren onder de noemer 'Steden schuilen niet wanneer het regent'. Ze nodigde zowaar ...