casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.452 items

   

Kutin | Kindlinger
Decomposition IV -Variations On Bulletproof Glass
Electroacoustic - Experimental - Noise
18/04/2018 : Kutin | Kindlinger - Decomposition IV -Variations On Bulletproof Glass
Ventil Records  Ventil Records
18/04/2018, Dimi Brands

In een genre als het experimentele, waarin werkelijk alles mogelijk is, is het niet moeilijk om verrassend uit de hoek te komen. Of net wel?

Geluiden opnemen vanachter een kogelvrij glazen paneel bijvoorbeeld, scoort alvast hoge punten op de schaal van originaliteit.

Zoals de titel aangeeft is dit het vierde deel in de Decomposition reeks van het duo (Peter) Kutin / (Florian) Kindlinger, die ook samen actief zijn in de band dirac.

Naast het ongebruikelijke instrument waarvan ze zich bedienen, maakt het duo ook gebruik van speciale microfoons (versnellers) die oorspronkelijk ontworpen werden als sensoren om te gebruiken in wagens tijdens car crash tests.

In vergelijking met standaardmicrofoons, hebben deze superieure mogelijkheden en ontdekten ze een groot aantal unieke texturen binnen het infra- en het ultrasone veld, frequenties die buiten het bereik van de menselijke auditieve perceptie liggen.

De geluiden die op het eerste gehoor overkomen als een hoop lawaai, worden door Kutin echter vakkundig als muziek in elkaar geknutseld, en vertonen duidelijke raaklijnen met verschillende genres gaande van elektroakoestische experimenten tot broken beats.

Het duo brengt ons dan ook ‘gebroken muziek’ en de stukken ontwikkelen zich enkel en alleen om terug uit elkaar te vallen. Waarin het duo een metafoor ziet voor de onzekere tijden waarin we tegenwoordig leven. Kutin & Kindlinger gaan zelfs verder: volgens hen is veiligheid een onmogelijkheid, een ander dogma dat ze met Decomposition IV in het daglicht willen stellen.

Een aarzelend begin dat ons enigszins doet fronsen, ontaardt uiteindelijk in een knap ritmisch nummer. Zonder echter al te veel poespas aan het basisgeluid toe te voegen, weet men met de ritmeversnelling alsnog een leuk resultaat te bekomen.

Op het einde voegt men er nog een soortement zuigend basgeluid aan toe, wat onze aanvankelijke scepsis meteen als sneeuw voor de zon doet smelten.

Het experiment blijft lustig voortgaan, en de acht nummers zijn zo een beetje onderling inwisselbaar. Het concept indachtig zien we dit dan ook eerder als muziek voor bij een installatie in een museum, dan in de vertrouwde woonkamer.

Decomposition IV ging dan ook in première tijdens het LUFF (Lausanne Underground Film And Music Festival) vorig jaar, en zal later dit jaar nog enkele podia aandoen. We hopen van ganser harte dat ook België op de planning staat, want we zijn erg nieuwsgierig dit eens in levenden lijve te mogen aanschouwen.

Al moeten we wel zeggen dat het duo zijn best heeft gedaan om ook voor eigen gebruik een meer dan aanvaardbaar resultaat neer te poten (indien u open staat voor het experimentele genre, uiteraard). Onder het alomtegenwoordige glazen paneel kan je niet onderuit, gelukkig zorgen de toegevoegde geluidjes voor een niet al te zware nasmaak. Zeker op de tweede helft van het album zijn de scherpe randjes er wat afgewreven, wat we eerlijk gezegd wel een beetje jammer vinden.

Groot was onze verbazing dan ook toen we halverwege de plaat, tijdens ‘I Throne’ zowaar vocalen te horen krijgen (afkomstig van Elvin Brandhi, waarbij zowel stem als muziek ons erg aan Björk (op haar weirdst) doen denken).

Je zou het immers niet verwachten op een plaat die voor de rest gedomineerd wordt door sloopkogels, geweerschoten, hamers, koevoet, spades, stenen en nog zo veel meer die lustig te keer gaan tegen het glas, dat op zijn beurt een beeldhouwwerk van vernietiging wordt.

Een geslaagd experiment dat een muzikale avonturier beslist eens moet uitproberen.

Kutin | Kindlinger

Dimi Brands
18/04/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/03/2019 : Forms Of Hands 19

Naar goede jaarlijkse gewoonte kan je binnenkort weer proeven van het betere ritmische werk op het Hands-label. De affiche van Forms Of Hands 19 ziet er als volgt uit: vrijdag 26 april: Mono No Aware S.K.E.T. Gatto Nero 16Pad Noise Terrorist Katran Supersimmetria ICD-10 zaterdag 27 april: Winterkälte Geistform Heimstatt ...

lees meer...
NIEUWS 19/03/2019 : R.I.P. Dick Dale (1937-2019) King Of Surf Rock

Gitaarheld Dick Dale (echte naam Richard Anthony Mansour) stierf op 16 maart op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij werd geboren op 4 mei 1937 in Quincy (Massachusetts) en was van Libanese afkomst. Zijn oom, die in buikdansclubs speelde, leerde hem als kind darbouka spelen, de trechtervormige trommel, en oud, de Arabische luit. ...

lees meer...
INTERVIEW : JO QUAIL - Ik denk dat ik een beetje moeilijk te categoriseren ben.

Tijdens de tweede editie van Black Easter, in 2016, waren we met verstomming geslagen na het concert van Jo Quail. Enkel met haar cello (en een ingenieus looping-systeem) wist ze de zaal in te palmen en aardig wat nieuwe zieltjes te winnen. Organisator Ward De Prins had een goede band met de Londense, en zag er niet tegen op reisjes te maken ...

lees meer...
NIEUWS 17/03/2019 : Wave Gotik Treffen, de tickets zijn er !!

Ze zijn er de fel begeerde WGT tickets!! Dit jaar betaal je voor een ticket € 130... Ik weet het elk jaar een beetje meer maar je krijgt er wel enorm veel voor terug. Vijf dagen vertier en plezier, wat dus neerkomt op iets meer dan € 25 per dag en je reist nog eens gratis met het openbaar vervoer ook. Wilt u uw tent opslaan op de ...

lees meer...
NIEUWS 17/03/2019 : Even uw aandacht voor Creux Lies

Nooit van gehoord? Zonde. Ik vertoef tegenwoordig virtueel vaak in Amerika, makkelijk zat want geen visum nodig. Dat Trump daar mee verantwoordelijk is voor tientallen post punk bandjes die uit de onderbuik van een vertwijfelde en gespleten Amerikaanse samenleving de kop op steken, wel daar ben ik de man dankbaar voor. Laat dat dan ook het ...

lees meer...
NIEUWS 17/03/2019 : Hoe zou het nog zijn met... Mephisto Walz?

Mephisto Walz is een legende, tenminste voor zij die in de jaren 80 een boon hadden voor de death rock en gothic rock en in het bijzonder de Christian Death familie op de voet volgden. In Europa is er nog nauwelijks iets te horen over en van deze groep rond ex-Christian Death lid Bari Bari, al had de groep in de tweede helft van de jaren 80 ...

lees meer...
INTERVIEW : Wave Tension, de passie van Marc Frijns - Voor mij is een digitale release een bijproduct van een fysieke vinyl of cassette release.

Er zijn kwatongen die beweren dat de muziekbusiness dood is, anderzijds blijven de nieuwe groepjes bij Dark Entries binnen druppelen en blijven vooral underground labels, die nog worden opgericht uit liefde voor muziek, uit de grond schieten. Is deze dood dan wel zo definitief? Of is er nog hoop na de bombarderie van klaagzangen en negativiteit. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : PORTA WOOL-E: DER KLINKE, A SLICE OF LIFE, DEAD HIGH WIRE, HATCHLING - Donker feestje voor 10 jaar Wool-E

We worden oud. New wave is intussen 40 jaar, Dark Entries heeft er al 25 op de teller staan en zelfs Wool-E viert reeds zijn tiende verjaardag. Wool-E, dat is in de eerste plaats de Wool-E Shop, die in 2009 als online patenwinkel opende en sindsdien ook als cd-stand op heel wat optredens en festivals aanwezig was. Later werd Wool-E Shop ook ...

lees meer...
FOTO'S : Der Klinke - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : A Slice of Life - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dead High Wire - @ De Klinker Aarschot, 09/03/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : LAIBACH - Laibach is een parodie van zichzelf geworden

Laibach is een parodie van zichzelf geworden! En ze schamen zich er niet eens voor. Meer zelfs, ze hebben er bewust voor gekozen. Nog nooit blonk de groep zo uit in humor en zelfrelativering. Nu hernemen ze al nummers van ‘The Sound Of Music’, en alhoewel ze dat op hun karakteristieke onheilspellende toon doen, is het manifest ...