casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.836 items

   

Kutin | Kindlinger
Decomposition IV -Variations On Bulletproof Glass
Electroacoustic - Experimental - Noise
18/04/2018 : Kutin | Kindlinger - Decomposition IV -Variations On Bulletproof Glass
Ventil Records  Ventil Records
18/04/2018, Dimi Brands

In een genre als het experimentele, waarin werkelijk alles mogelijk is, is het niet moeilijk om verrassend uit de hoek te komen. Of net wel?

Geluiden opnemen vanachter een kogelvrij glazen paneel bijvoorbeeld, scoort alvast hoge punten op de schaal van originaliteit.

Zoals de titel aangeeft is dit het vierde deel in de Decomposition reeks van het duo (Peter) Kutin / (Florian) Kindlinger, die ook samen actief zijn in de band dirac.

Naast het ongebruikelijke instrument waarvan ze zich bedienen, maakt het duo ook gebruik van speciale microfoons (versnellers) die oorspronkelijk ontworpen werden als sensoren om te gebruiken in wagens tijdens car crash tests.

In vergelijking met standaardmicrofoons, hebben deze superieure mogelijkheden en ontdekten ze een groot aantal unieke texturen binnen het infra- en het ultrasone veld, frequenties die buiten het bereik van de menselijke auditieve perceptie liggen.

De geluiden die op het eerste gehoor overkomen als een hoop lawaai, worden door Kutin echter vakkundig als muziek in elkaar geknutseld, en vertonen duidelijke raaklijnen met verschillende genres gaande van elektroakoestische experimenten tot broken beats.

Het duo brengt ons dan ook ‘gebroken muziek’ en de stukken ontwikkelen zich enkel en alleen om terug uit elkaar te vallen. Waarin het duo een metafoor ziet voor de onzekere tijden waarin we tegenwoordig leven. Kutin & Kindlinger gaan zelfs verder: volgens hen is veiligheid een onmogelijkheid, een ander dogma dat ze met Decomposition IV in het daglicht willen stellen.

Een aarzelend begin dat ons enigszins doet fronsen, ontaardt uiteindelijk in een knap ritmisch nummer. Zonder echter al te veel poespas aan het basisgeluid toe te voegen, weet men met de ritmeversnelling alsnog een leuk resultaat te bekomen.

Op het einde voegt men er nog een soortement zuigend basgeluid aan toe, wat onze aanvankelijke scepsis meteen als sneeuw voor de zon doet smelten.

Het experiment blijft lustig voortgaan, en de acht nummers zijn zo een beetje onderling inwisselbaar. Het concept indachtig zien we dit dan ook eerder als muziek voor bij een installatie in een museum, dan in de vertrouwde woonkamer.

Decomposition IV ging dan ook in première tijdens het LUFF (Lausanne Underground Film And Music Festival) vorig jaar, en zal later dit jaar nog enkele podia aandoen. We hopen van ganser harte dat ook België op de planning staat, want we zijn erg nieuwsgierig dit eens in levenden lijve te mogen aanschouwen.

Al moeten we wel zeggen dat het duo zijn best heeft gedaan om ook voor eigen gebruik een meer dan aanvaardbaar resultaat neer te poten (indien u open staat voor het experimentele genre, uiteraard). Onder het alomtegenwoordige glazen paneel kan je niet onderuit, gelukkig zorgen de toegevoegde geluidjes voor een niet al te zware nasmaak. Zeker op de tweede helft van het album zijn de scherpe randjes er wat afgewreven, wat we eerlijk gezegd wel een beetje jammer vinden.

Groot was onze verbazing dan ook toen we halverwege de plaat, tijdens ‘I Throne’ zowaar vocalen te horen krijgen (afkomstig van Elvin Brandhi, waarbij zowel stem als muziek ons erg aan Björk (op haar weirdst) doen denken).

Je zou het immers niet verwachten op een plaat die voor de rest gedomineerd wordt door sloopkogels, geweerschoten, hamers, koevoet, spades, stenen en nog zo veel meer die lustig te keer gaan tegen het glas, dat op zijn beurt een beeldhouwwerk van vernietiging wordt.

Een geslaagd experiment dat een muzikale avonturier beslist eens moet uitproberen.

Kutin | Kindlinger

Dimi Brands
18/04/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : GROUND NERO - De financiële afhankelijkheid in een kapitalistische consumptiemaatschappij zorgt ervoor dat het gevoel van vrijheid steeds minder wordt.

'Divergence'. Het is de nieuwe plaat van Ground Nero en hij is verrassend goed. De groep zoekt alle mogelijkheden van de gothic rock op en weet met sterke nummers te voorschijn te komen. Maar dat is nog niet alles. 'Divergence' is een heuse conceptplaat geworden over het ongebreidelde kapitalisme en wat het met de wereld doet, ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2019 : Floor, de beste zangeres?

Het zijn drukke tijden voor Nightwish. Terwijl zangeres Floor Jansen de afgelopen twee maanden in eigen land een landelijke bekendheid werd door haar deelname aan de TV-show 'Beste Zangers', werkt de Finse metalband aan een nieuw studio-album voor 2020 en wordt op vrijdag 6 december het monumentale document 'Decades: Live In ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 10/10/2019 : Zaterdag So What-punkfestival in Aarschot

Sham 69, Ramonas, Unite Against Society, Capital Scum en Nope, ze staan allemaal op de affiche van het derde So What-festival dat deze zaterdag in De Klinker in Aarschot. Wie nog eens een stevige portie punk wil zoals dat in gouden tijden gemaakt werd, weet waar hij moet zijn. De Klinker: Demervalei 14, 3200 Aarschot Deuren: 17u Facebook ...

lees meer...
INTERVIEW : MatraK AttaKK op Breaking Barriers !!! - Antikapitalisme en een boel standpunten tegen wat nu aan de hand is, zouden moeten worden verlicht in plaats van in de schaduw worden geplaatst.

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : October Ritus (Rome, Awen, By The Spirits, La Merde), 04/10/2019, De Wommel, Wommelgem - Kali Yuga Über Alles!

FolkWorld, een Duits label dat ook al eens graag een concert organiseert luidde oktober in met een dubbele affiche. Op donderdag (de nationale Duitse feestdag) sloegen ze hun kampen onder de noemer October Chorus op in Mühltal (nabij Darmstadt) met behalve een andere headliner (Changes) dezelfde line-up. 's Anderdaags verhuisde het ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ De Klinker Aarschot, 05/10/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Ground Nero – Divergence CD Release Show - 5 oktober 2019 – De Klinker Aarschot

‘Beyond Scales there is Divergence’. Heden ten dage is het zowat de sleutelzin in het leven van Ground Nero. Een trilogie zonder echt een trilogie te zijn, maar na 2 EP’s (Beyond en Scales) is er nu het eerste full-album Divergence. Een album waarmee ze met glans laten horen dat de band sedert hun oprichting enkel maar ...

lees meer...
NIEUWS 02/10/2019 : Walhalla pakt uit met exclusieve rerelease van Ton Lebbink's cult plaat “Luchtkastelen”

Ton Lebbink (1943-2017) was de voormalige drummer van de Nederlandse new wave band en kunstcollectief Mecano en tevens portier bij het wereldberoemde poppodium Paradiso in Amsterdam. In de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw was hij één van de allereerste Nederlandse popdichters, samen met anderen zoals Diana Ozon en Bart ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Soft Riot en Kezdown treden donderdag op in Brussel

De Fantomatic.Nights zijn het kleine broertje van de Fantastique.Nights, en om de haverklap bieden ze je gratis concerten aan in het centrum van Brussel. Deze gaan door in Café Central, op wandelafstand van de AB, en er komen deze keer opnieuw twee heel aanbevelenswaardige groepen af. Soft Riot komt helemaal uit Canada en maakt ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Enzo Kreft: Biometrics

Enzo Kreft heeft een plaat uitgebracht - 'Control' - over de keerzijde van de technologie die ons omringt en steeds meer ons leven beheerst. Een boodschap die hij wil uitdragen, ook met een nieuwe clip. 'Biometrics' is een goed voorbeeld van wat de nieuwe plaat inhoudt. 'Bij biometrie worden technieken toegepast waarbij ...

lees meer...
FOTO'S : Kollaps - @ Tour à Plomb Brussel 26/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Nytt Land - @ Tour à Plomb Brussel, 26/09/2019 door Luc Luyten