casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Kuolemajärvi
Kuolemajärvi
Black Metal
24/10/2020 : Kuolemajärvi - Kuolemajärvi
COD Noizes  COD Noizes
24/10/2020, Dimi Brands

Ik ben zeker geen expert ter zake, maar zo nu en dan kan ik een black metal album wel appreciëren. Het feit dat ik me nooit echt hebben kunnen ontdoen van de gedachte dat ik dat satanistisch heulen extreem puberaal vind, een krakkemikkige productie die dan wel als ‘echt’ (in dit jargon tr00, kvlt ende vorstgebeten) beschouwd wordt simpelweg vaak niet om aan te horen vind en het clichébeeld van boertige metalfans in het algemeen maken dat ik me nooit echt in het genre verdiept heb.

Neemt niet weg dat klassiekers als Burzum, Mayhem, Darkthrone, Behemoth of dichter bij huis Ancient Rites niet op een opgetrokken neus onthaald worden wanneer ze ten huize db op de draaitafel belanden.

Het ontcijferen van de naam op deze fraaie digipack gaan we u besparen: vanavond speelt Kuolemajärvi ten dans.

Hoewel de naam nogal clichématig ‘Meer Des Doods’ in het Fins betekent, vermoeden we omdat ze uitkomen op het COD sublabel Der Schwarze Tod dat het hier Russen betreft. We vonden bitter weinig informatie terug over deze groep, behalve dan het verhelderende feit dat Kuolemajärvi afkomstig is uit Karelië, een historische regio in Noord-Europa, die gedeeltelijk deel uitmaakt van Finland maar voor het grootste deel in Rusland gelegen is. Mysterie opgelost.

Zelfs van een groep lijkt geen sprake, want in de liner notes lezen we dat enkel ene “K” verantwoordelijk was voor muziek en teksten. Een van de teksten komt van Vladimir Semyonovich Vysotsky (1938-1980), een Russische singer-songwriters wiens carrière een immense en blijvende uitwerking had op de Sovjetcultuur.

De zes titelloze nummers op dit titelloze debuut zullen alvast op de goedkeuring van de liefhebbers van pure en rauwe (tr00!) black metal kunnen rekenen.

Al van de eerste noten denken we aan Burzum ten tijde van Filosofem, een invloed die zich ook tijdens het verdere verloop van het album laat gelden. Geef toe, er zijn slechtere referentiepunten.

Aangezien we er van uitgaan dat de heer K alles zelf doet, zijn we toch wel onder de indruk van ‘s mans diverse instrumentbeheersing. Al dienen we wel te zeggen dat het drumwerk tijdens het tweede nummer (‘II’) bij momenten wel wat amateuristisch klinkt. Maar het enthousiasme waarmee het nummer gespeeld wordt én de duidelijk doorklinkende basklanken maken veel goed.

Inderdaad, dit album mag dan qua productie eerder lo-fi (tr00!) dan rijk gearrangeerd klinken, toch klinkt het nergens als een vormeloze geluidsbrij. Kuolemajärvi lijkt wat dat betreft de perfecte balans gevonden te hebben om zowel de puristen als de eerder sporadische luisteraar als mezelf niet voor de borst te stoten. De atmosferische afsluiter ‘VI’ is iets te kort van aard om een blijvende indruk te kunnen drukken en klinkt dan ook eerder als een verplicht nummertje dat niet per se had gehoeven.

Wanneer ik nog eens zin heb om kwalitatieve black metal doorheen de boxen te jagen heb ik er met dit puike debuut een uiterst geschikte kandidaat bij.

Dimi Brands
24/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...