casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.463 items

   

Kuolemajärvi
Kuolemajärvi
Black Metal
24/10/2020 : Kuolemajärvi - Kuolemajärvi
COD Noizes  COD Noizes
24/10/2020, Dimi Brands

Ik ben zeker geen expert ter zake, maar zo nu en dan kan ik een black metal album wel appreciëren. Het feit dat ik me nooit echt hebben kunnen ontdoen van de gedachte dat ik dat satanistisch heulen extreem puberaal vind, een krakkemikkige productie die dan wel als ‘echt’ (in dit jargon tr00, kvlt ende vorstgebeten) beschouwd wordt simpelweg vaak niet om aan te horen vind en het clichébeeld van boertige metalfans in het algemeen maken dat ik me nooit echt in het genre verdiept heb.

Neemt niet weg dat klassiekers als Burzum, Mayhem, Darkthrone, Behemoth of dichter bij huis Ancient Rites niet op een opgetrokken neus onthaald worden wanneer ze ten huize db op de draaitafel belanden.

Het ontcijferen van de naam op deze fraaie digipack gaan we u besparen: vanavond speelt Kuolemajärvi ten dans.

Hoewel de naam nogal clichématig ‘Meer Des Doods’ in het Fins betekent, vermoeden we omdat ze uitkomen op het COD sublabel Der Schwarze Tod dat het hier Russen betreft. We vonden bitter weinig informatie terug over deze groep, behalve dan het verhelderende feit dat Kuolemajärvi afkomstig is uit Karelië, een historische regio in Noord-Europa, die gedeeltelijk deel uitmaakt van Finland maar voor het grootste deel in Rusland gelegen is. Mysterie opgelost.

Zelfs van een groep lijkt geen sprake, want in de liner notes lezen we dat enkel ene “K” verantwoordelijk was voor muziek en teksten. Een van de teksten komt van Vladimir Semyonovich Vysotsky (1938-1980), een Russische singer-songwriters wiens carrière een immense en blijvende uitwerking had op de Sovjetcultuur.

De zes titelloze nummers op dit titelloze debuut zullen alvast op de goedkeuring van de liefhebbers van pure en rauwe (tr00!) black metal kunnen rekenen.

Al van de eerste noten denken we aan Burzum ten tijde van Filosofem, een invloed die zich ook tijdens het verdere verloop van het album laat gelden. Geef toe, er zijn slechtere referentiepunten.

Aangezien we er van uitgaan dat de heer K alles zelf doet, zijn we toch wel onder de indruk van ‘s mans diverse instrumentbeheersing. Al dienen we wel te zeggen dat het drumwerk tijdens het tweede nummer (‘II’) bij momenten wel wat amateuristisch klinkt. Maar het enthousiasme waarmee het nummer gespeeld wordt én de duidelijk doorklinkende basklanken maken veel goed.

Inderdaad, dit album mag dan qua productie eerder lo-fi (tr00!) dan rijk gearrangeerd klinken, toch klinkt het nergens als een vormeloze geluidsbrij. Kuolemajärvi lijkt wat dat betreft de perfecte balans gevonden te hebben om zowel de puristen als de eerder sporadische luisteraar als mezelf niet voor de borst te stoten. De atmosferische afsluiter ‘VI’ is iets te kort van aard om een blijvende indruk te kunnen drukken en klinkt dan ook eerder als een verplicht nummertje dat niet per se had gehoeven.

Wanneer ik nog eens zin heb om kwalitatieve black metal doorheen de boxen te jagen heb ik er met dit puike debuut een uiterst geschikte kandidaat bij.

Dimi Brands
24/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : Welle:Erdball goes classic

Het is een eerder opmerkelijk maar ook bijzonder goed initiatief gebleken: de Gothic meets Klassik-concerten die al sinds een paar jaar in Leipzig doorgaan. Daarop worden bekende groepen uit het genre uitgenodigd om hun nummers uit te voeren, begeleid door een klassiek orkest. Grote namen als VNV Nation, Lord of the Lost, Anne Clark, Blutengel ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : De Delvers fluisteren obsessief de nummers van Siglo XX

De Delvers eren Siglo XX. Wel, het was niet helemaal hun eigen initiatief. Bart Doumen van Into The Dark had een aantal groepen gevraagd om eens wat nummers van Siglo XX onder handen te nemen, en volgens eigen recept op te dienen. Naast De Delvers hebben ook The Arch, Struggler en Xtort zich aan de oefening geleend. De Delvers zagen het evenwel ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2020 : The Unquiet Grave 2020

Kent u de compilatiereeks “The Unquiet Grave” nog? Ooit vrij makkelijk in Europa verkrijgbaar maar tegenwoordig zijn producten van het Amerikaanse Cleopatra label hier bij ons zeer schaars, of omzeggens onvindbaar. Schande, want er verschijnen best nog wel leuke releases op het label. Cleopatra is ook het label van vermaarde boxen ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : Bijbels zeemonster volgens Therion!

De trots van Zweden op het gebied van symphonic metal presenteert op 22 januari 2021 haar 17de studioalbum. U raadde het al, het gaat hier over Therion. Het nieuwe album zal ‘Leviathan’ heten, het zeemonster waarvan ook sprake in de Bijbel. Therion begon als death metal band anno 1991 met het album ‘Of Darkness …’. ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : The Breath Of Life pakt uit met “Sparks Around Us”

The Breath Of Life, Belgisch langst meedraaiend gothic rock / heavenly voices groep zat niet stil tijdens de lockdown. Hun nieuwe album “Sparks Around Us” is een feit en dus kan de mooie stem van Isabelle Dekeyser met 11 nagelnieuwe nummers uw lockdown woonkamer weer met mooie muziekjes verfraaien. De cd is uit bij Wool E Discs ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...