casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.621 items

   

Kreng
Selfed (2x10')
Dark Ambient - Doom - Experimental
08/08/2016 : Kreng - Selfed (2x10')
Drone Records  Drone Records
08/08/2016, Dimi Brands

Acteur Pepijn Caudron werkt hoofdzakelijk in het theater (Abattoir Fermé, KVS, NTG, Het Toneelhuis, Theater Malpertuis, HETPALEIS), maar ook zullen velen hem al eens gezien hebben op televisie. Hij speelde de hoofdrol in de film Los van Jan Verheyen, en was ook te zien in series als Kinderen Van Dewindt, Heterdaad, Flikken, Aspe, Witse en De Kotmadam, om er maar een paar te noemen.

Maar dat Caudron meer in zijn mars heeft dan acteren alleen, bleek in 2007, toen hij onder het alter ego Kreng muziek begon te maken, aanvankelijk soundtracks voor Abattoir Fermé. Muziek die minder lichtvoetig klinkt dan een serie als de Kotmadam doet bevroeden.

Kreng creëert namelijk een cinematografische muzikale wereld, vaak opgebouwd uit ‘klassieke’ instrumentale geluiden, met een fascinatie voor de “geheimen van onze cultuur, de wortels van onze collectieve angsten en de verborgen wonden, fantasieën en rituelen van deze tijd.” (zoals ook Abattoir Fermé hun eigen programmatie omschrijft.)

Aanvankelijk was de muziek van Kreng geheel opgebouwd uit free jazz samples, oude elektronische muziek, modern klassiek en field recordings. Heden ten dage is Kreng geëvolueerd naar ambientachtige theater- en filmmuziek en sounddesign.

Kreng’s eerste langspeler L’Autopsie Phénoménale De Dieu (2009) bijvoorbeeld, dat muziek voor verschillende theaterproducties verzamelde, bevatte 18 composities die afwisselden tussen electro-akoestische muziek en doom.

Selfed is een dubbele 10” vinyl release, en het 23ste deel in de Substantia Innominata reeks. Deze reeks op Drone Records is een verzameling 10” releases die ons wil laten kennismaken en geïnspireerd is door “Het Onbekende” rond en binnen in onszelf.

In het verleden kwamen in deze serie al releases op de markt van o.a. Yen Pox, Illusion Of Safety, Toy Bizaare, Olhon, ... in dit mooie rijtje prijkt heden ten dage dus ook ons eigenste Kreng.

Voor Selfed ging Caudron in zee met Kevin Trappeniers, een stuk voor een solo danser dat betrekking heeft op het fenomeen van ‘Zelf-bestuiving’ in de biologie. Wie er meer over wil weten, legt best eens zijn oor te luister bij onze bioloog bij Dark Entries (Henk Vereecken).

Selfed wordt gezien als een metafoor om geestelijke en fysieke barriëres van het zelf en de maatschappij te overwinnen, door “het onderzoeken van de notie der energie van het zelf en door zelfopoffering.” Vooraleer u de woorden arty en farty in de mond neemt, wil ik u toch ten stelligste aanbevelen deze mooie release eens op de draaitafel te leggen. De drie nummers fileren emoties als verwarring, chaos en angst tot op het bot, en zorgen voor een luisterervaring die wel zeer intens te noemen valt.

Niet alleen zijn we te spreken over de visuele esthetiek (blauw/zwart en rood/zwart vinyl: als kind van de jaren 80 doen het rood en blauw je geheid terugdenken aan 3D brilletjes) maar ook ons gehoor is zeer te spreken van wat we drie plaatkanten (de vierde kant bevat een gravering van de creditinformatie.)

Hoe de solo danser zich beweegt op deze drie stukken willen we wel eens aanschouwen, al lijkt een wervelwind voor ons wel gepast. Niet de wervelwind die afkomstig is van lawaai, maar eerder de wervelwind die je attentie spiraalgewijs meteen naar zich weet toe te trekken, zo klinkt Selfed van bij het prille begin, boordevol geluidjes die we al eens als ‘interessant’ durven bestempelen.

Drie claustrofobische tracks en eindigend in een vroege climax waaruit structuur en schoonheid terug herwonnen wordt.

Kreng

Dimi Brands
08/08/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Wappenbund - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Pantser Fabriek - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Riotmiloo - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : TO AVOID (Dark Entries Night 28) - We hebben ons nooit kunnen verzoenen met het uiteengaan van To Avoid.

Pure, onversneden old school electro, iemand? Ok, we doen een aanbod: To Avoid brengt al 21 jaar EBM en treedt op vrijdag 21 juni op in de Kinky Star te Gent. Gratis bovendien, op een Dark Entries Night. We hadden een gezellige babbel met de drie heren, over het verleden maar vooral ook over de toekomst. Want To Avoid werkt aan nieuwe zaken ...

lees meer...
INTERVIEW : W-Fest, het interview (deel 2) - Dark Entries sprak met Erik De Ridder, bezieler van het W-Fest en nodigt u uit massal aanwezig te zijn tussen 15 en 18 augutus in Waregem of all places!

Lees vooral eerst deel 1 van dit interview! (klik de link) Zet je schrap voor deel 2 van onze uitgebreide babbel met Erik De Ridder, bezieler van W-Fest! DE: De verhuis naar Waregem dit jaar, een bewuste keuze? Wat wordt er anders? Erik: Het blijft een festival maar er komt ook een indoor beleving, beetje vergelijkbaar met Amphi. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 - Creatieve uitingen, interessante ontmoetingen en prachtige muziek (Xavier Kruth)

Mijn elfde Wave-Gotik-Treffen reeds, en voor mij een heel speciale editie. Het is immers de eerste keer dat ik zelf deel uitmaak van het programma. Op zondag geef ik een lezing over subculturen in het Oostblok, en ik ben er zelfs in geslaagd om een akoestische set te spelen op een picknick. Ik heb hierdoor ook tal van boeiende mensen ontmoet, ...

lees meer...
NIEUWS 13/06/2019 : Trouwfest: gratis festival met onze goedkeuring.

U kon er onmogelijk naast kijken op onze site: ook dit jaar (aanstaande zaterdag meer bepaald) is er weer een editie van Trouwfest, het festival ter ere van de huwelijksverjaardag van ondergetekende. Nogmaals willen we, de misleidende titel van het evenement indachtig, benadrukken dat dit een openbaar evenement is waar iedereen welkom ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2019 : Een avondje met FolkWorld in België

Een beetje met de hulp van Dark Entries kunnen we het volgende evenement wel noemen. Toen de Duitse neofolk organisatie FolkWorld ons vroeg naar een gepaste locatie voor een concert van Rome en of we en passant ook geen leuke lokale act kende voor het voorprogramma begon onze denktank reeds te bollen, en werden deze vragen vliegensvlug van ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download compilatie Mind Plug Records.

Ook de liefhebbers van mystieke, obscure, meditatieve en noisy geluiden kunnen weer een tijdje verder met de vierde labelcompilatie van het Duitse Mind Plug Records. Oefen alvast uw beste lotushouding, en voorzie beter langdurig brandende wierook want deze 13 nummers tellende verzamelaar is goed voor een speelduur van bijna 2,5 uur en ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download Paranoia Musique Vol.5

Voor de vijfde keer op rij laat het Braziliaanse label Paranoia Musique ons middels een compilatie kennismaken met 12 underground acts die naar eigen zeggen de meest inventieve geluiden uit het alternatieve universum laten horen. Met Navajas Cross, Les Animaux Sauvages, Bring Her, Phileas Fogg, The Lautreamonts, The Dream Never Ends, Sounds ...

lees meer...
NIEUWS 06/06/2019 : In de wereld van Liana is alles mogelijk.

Als je een liefde voelt voor elektronische muziek met Oriëntaalse invloeden, dan zou je de muziek van de twee zusjes Lia en Lena AKA LIANA zeker een keer moeten luisteren. Zij schrijven en produceren niet alleen hun eigen muziek, maar regisseren en editen ook hun eigen (muziek) video's. Net zoals ook hun dromerige videoclip voor ...