casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

   

Kreng
Selfed (2x10')
Dark Ambient - Doom - Experimental
08/08/2016 : Kreng - Selfed (2x10')
Drone Records  Drone Records
08/08/2016, Dimi Brands

Acteur Pepijn Caudron werkt hoofdzakelijk in het theater (Abattoir Fermé, KVS, NTG, Het Toneelhuis, Theater Malpertuis, HETPALEIS), maar ook zullen velen hem al eens gezien hebben op televisie. Hij speelde de hoofdrol in de film Los van Jan Verheyen, en was ook te zien in series als Kinderen Van Dewindt, Heterdaad, Flikken, Aspe, Witse en De Kotmadam, om er maar een paar te noemen.

Maar dat Caudron meer in zijn mars heeft dan acteren alleen, bleek in 2007, toen hij onder het alter ego Kreng muziek begon te maken, aanvankelijk soundtracks voor Abattoir Fermé. Muziek die minder lichtvoetig klinkt dan een serie als de Kotmadam doet bevroeden.

Kreng creëert namelijk een cinematografische muzikale wereld, vaak opgebouwd uit ‘klassieke’ instrumentale geluiden, met een fascinatie voor de “geheimen van onze cultuur, de wortels van onze collectieve angsten en de verborgen wonden, fantasieën en rituelen van deze tijd.” (zoals ook Abattoir Fermé hun eigen programmatie omschrijft.)

Aanvankelijk was de muziek van Kreng geheel opgebouwd uit free jazz samples, oude elektronische muziek, modern klassiek en field recordings. Heden ten dage is Kreng geëvolueerd naar ambientachtige theater- en filmmuziek en sounddesign.

Kreng’s eerste langspeler L’Autopsie Phénoménale De Dieu (2009) bijvoorbeeld, dat muziek voor verschillende theaterproducties verzamelde, bevatte 18 composities die afwisselden tussen electro-akoestische muziek en doom.

Selfed is een dubbele 10” vinyl release, en het 23ste deel in de Substantia Innominata reeks. Deze reeks op Drone Records is een verzameling 10” releases die ons wil laten kennismaken en geïnspireerd is door “Het Onbekende” rond en binnen in onszelf.

In het verleden kwamen in deze serie al releases op de markt van o.a. Yen Pox, Illusion Of Safety, Toy Bizaare, Olhon, ... in dit mooie rijtje prijkt heden ten dage dus ook ons eigenste Kreng.

Voor Selfed ging Caudron in zee met Kevin Trappeniers, een stuk voor een solo danser dat betrekking heeft op het fenomeen van ‘Zelf-bestuiving’ in de biologie. Wie er meer over wil weten, legt best eens zijn oor te luister bij onze bioloog bij Dark Entries (Henk Vereecken).

Selfed wordt gezien als een metafoor om geestelijke en fysieke barriëres van het zelf en de maatschappij te overwinnen, door “het onderzoeken van de notie der energie van het zelf en door zelfopoffering.” Vooraleer u de woorden arty en farty in de mond neemt, wil ik u toch ten stelligste aanbevelen deze mooie release eens op de draaitafel te leggen. De drie nummers fileren emoties als verwarring, chaos en angst tot op het bot, en zorgen voor een luisterervaring die wel zeer intens te noemen valt.

Niet alleen zijn we te spreken over de visuele esthetiek (blauw/zwart en rood/zwart vinyl: als kind van de jaren 80 doen het rood en blauw je geheid terugdenken aan 3D brilletjes) maar ook ons gehoor is zeer te spreken van wat we drie plaatkanten (de vierde kant bevat een gravering van de creditinformatie.)

Hoe de solo danser zich beweegt op deze drie stukken willen we wel eens aanschouwen, al lijkt een wervelwind voor ons wel gepast. Niet de wervelwind die afkomstig is van lawaai, maar eerder de wervelwind die je attentie spiraalgewijs meteen naar zich weet toe te trekken, zo klinkt Selfed van bij het prille begin, boordevol geluidjes die we al eens als ‘interessant’ durven bestempelen.

Drie claustrofobische tracks en eindigend in een vroege climax waaruit structuur en schoonheid terug herwonnen wordt.

Kreng

Dimi Brands
08/08/2016

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...