casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

Kregel
#1
New wave - Post Punk
01/07/2020 : Kregel - #1
Wagonmaniac  Wagonmaniac
01/07/2020, Dimi Brands

Onder de Limburgse grond is er best wel meer te vinden dan enkel steenkool. Verdraaid goede muziek bijvoorbeeld, want als trouwe Dark Entries lezer weet u dat er binnen uw geliefde genre door de jaren heen heel wat artiesten hun bakermat in het bronsgroen eikenhout hadden/hebben staan. Denk maar aan Siglo XX, Struggler, Gruppenbild of meer recent Whispering Sons en Ground Nero.

Reken daar nu ook maar het volledig uit Haspengouwse klei opgetrokken Kregel bij. Noem het gerust een goed bewaard geheim, want dit drietal viert reeds zijn vierde verjaardag. Althans in de huidige bezetting, want eerst was er het vijftal Feetfetish (2004-2012), daarna SALK (2012-2016), maar omdat de lokale drummers en bassisten stilaan uitgeput raakten, besloot men in 2016 verder te gaan als trio.

Men, dat is naast Sven D. en Jeroen D. een gekend gezicht: Bart Timmermans om precies te zijn, frontman van de Limburgse noiserock trots Vandal X en Flipo Mancini.

Drie heren die net enkel hun Borgloonse wortels gemeen hebben, ook hun muzikale roots die zich in de jaren 80 en 90 bevinden, zijn een punt van gemeenschappelijkheid.

U bent misschien verrast om van een artiest als Timmermans te moeten lezen dat hij zich plots aan postpunk en new wave waagt? De Vandal X aanhangers werden reeds eerder verrast door de onverwachte Front 242-cover ‘No Shuffle’ op het album God Knows.

Ondanks het voortdurend krimpen van het personeelsbestand, bleven de drie overblijvers koppig geloven in de magie van het samenzijn, en besloot men de ritmesectie te automatiseren. Een logische keuze, zeker als je weet dat zelfs de grootste namen uit het genre niet vies zijn van dit soort voorgeprogrammeerde ritmes (ja, Eldritch, we kijken naar jou).

Op 21 mei 2016 stelde Kregel zich voor aan het publiek tijdens de Wasted Night #2 met oude vrienden J.F. Muck en Elviuz Moonshine in het plaatselijke jeugdhuis. Een jaar later werden 4 nummers (dezelfde als die je op #1 terugvindt) in beperkte oplage op een titelloze demo-EP uitgebracht.

Drie jaar later, tijdens de derde editie van Wasted Night (voor de volledigheid melden we dat toen Perverted en HEISA op de affiche stonden) maakte het drietal zijn ‘groot masterplan voor 2020’ bekend: ze zouden een dubbele cd/lp opnemen en uitbrengen, maar ook wegen zoeken om ze de aandacht te geven die ze zou verdienen, en dus zo veel en zo vaak mogelijk op te treden. Een afspraak voor de vierde Wasted Night werd alvast ingepland.

De covid uitbraak stak hier, net als voor al die andere artiesten met grootse plannen, echter stokken in de wielen. Kregel zal er heus wel wat kregeliger van geworden zijn, maar lang duurde dit niet. Het aanvankelijke plan werd omgegooid: bedoeling was nu om vanaf eind juni 2020 4 EP’s uit te brengen met telkens 4 nummers. Wie goed heeft opgelet weet meteen het waarom van deze numerologie, maar voor al wie niet bij de les was wijzen we er nog eens op dat Kregel zijn vierde verjaardag viert in 2020.

Door de EP’s simpelweg #1, #2, #3 en #4 te noemen lijken de heren voor het gemak te kiezen, maar muzikaal is de verrassing des te groter: verwacht je aan een eigenzinnige mix van beats en gitaren, met zodanig zware wave-echo’s dat dit klinkt alsof het rechtstreeks uit de koude jaren 80 komt aangevlogen. Aroma Di Amore meets Hüsker Dü meets D.A.F. meets Big Black, en dit in Belgisch jasje, als dat niet aanlokkelijk klinkt, dan weten we het ook niet meer!

De intro van ‘Dans’ leunt zwaar tegen D.A.F.’s ‘Der Mussolini’, maar toont al vrij snel een brutaal eigen gezicht. Eentje met de blikkerende tanden bloot, menig jonge hond kan nog iets leren van deze krasse knarren.

In ‘Landen’ droomt men hardop van een land zonder politiek, maar toch ontbreekt het Kregel niet aan een kritische politieke agenda. Zo wijst men in ‘Schuifeenbeetjeop’ naar de ‘ruk naar rechts’, gevoed door de angst die hiermee gepaard gaat. En dit alles in het Nederlands, we vrezen echter dat de ministers die verantwoordelijk zijn voor de zogenaamde Vlaamse canon (als die er dus ooit zou komen) niet zo opgezet zullen zijn met Kregel.

Dark Entries omarmt Kregel echter met een zodanige houtgreep die we gerust een maand lang extra strak aanhouden. Dan is het immers tijd voor de tweede EP. Het aftellen heeft bij deze een aanvang genomen.

Kregel

Dimi Brands
01/07/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...