casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Kregel
#1
New wave - Post Punk
01/07/2020 : Kregel - #1
Wagonmaniac  Wagonmaniac
01/07/2020, Dimi Brands

Onder de Limburgse grond is er best wel meer te vinden dan enkel steenkool. Verdraaid goede muziek bijvoorbeeld, want als trouwe Dark Entries lezer weet u dat er binnen uw geliefde genre door de jaren heen heel wat artiesten hun bakermat in het bronsgroen eikenhout hadden/hebben staan. Denk maar aan Siglo XX, Struggler, Gruppenbild of meer recent Whispering Sons en Ground Nero.

Reken daar nu ook maar het volledig uit Haspengouwse klei opgetrokken Kregel bij. Noem het gerust een goed bewaard geheim, want dit drietal viert reeds zijn vierde verjaardag. Althans in de huidige bezetting, want eerst was er het vijftal Feetfetish (2004-2012), daarna SALK (2012-2016), maar omdat de lokale drummers en bassisten stilaan uitgeput raakten, besloot men in 2016 verder te gaan als trio.

Men, dat is naast Sven D. en Jeroen D. een gekend gezicht: Bart Timmermans om precies te zijn, frontman van de Limburgse noiserock trots Vandal X en Flipo Mancini.

Drie heren die net enkel hun Borgloonse wortels gemeen hebben, ook hun muzikale roots die zich in de jaren 80 en 90 bevinden, zijn een punt van gemeenschappelijkheid.

U bent misschien verrast om van een artiest als Timmermans te moeten lezen dat hij zich plots aan postpunk en new wave waagt? De Vandal X aanhangers werden reeds eerder verrast door de onverwachte Front 242-cover ‘No Shuffle’ op het album God Knows.

Ondanks het voortdurend krimpen van het personeelsbestand, bleven de drie overblijvers koppig geloven in de magie van het samenzijn, en besloot men de ritmesectie te automatiseren. Een logische keuze, zeker als je weet dat zelfs de grootste namen uit het genre niet vies zijn van dit soort voorgeprogrammeerde ritmes (ja, Eldritch, we kijken naar jou).

Op 21 mei 2016 stelde Kregel zich voor aan het publiek tijdens de Wasted Night #2 met oude vrienden J.F. Muck en Elviuz Moonshine in het plaatselijke jeugdhuis. Een jaar later werden 4 nummers (dezelfde als die je op #1 terugvindt) in beperkte oplage op een titelloze demo-EP uitgebracht.

Drie jaar later, tijdens de derde editie van Wasted Night (voor de volledigheid melden we dat toen Perverted en HEISA op de affiche stonden) maakte het drietal zijn ‘groot masterplan voor 2020’ bekend: ze zouden een dubbele cd/lp opnemen en uitbrengen, maar ook wegen zoeken om ze de aandacht te geven die ze zou verdienen, en dus zo veel en zo vaak mogelijk op te treden. Een afspraak voor de vierde Wasted Night werd alvast ingepland.

De covid uitbraak stak hier, net als voor al die andere artiesten met grootse plannen, echter stokken in de wielen. Kregel zal er heus wel wat kregeliger van geworden zijn, maar lang duurde dit niet. Het aanvankelijke plan werd omgegooid: bedoeling was nu om vanaf eind juni 2020 4 EP’s uit te brengen met telkens 4 nummers. Wie goed heeft opgelet weet meteen het waarom van deze numerologie, maar voor al wie niet bij de les was wijzen we er nog eens op dat Kregel zijn vierde verjaardag viert in 2020.

Door de EP’s simpelweg #1, #2, #3 en #4 te noemen lijken de heren voor het gemak te kiezen, maar muzikaal is de verrassing des te groter: verwacht je aan een eigenzinnige mix van beats en gitaren, met zodanig zware wave-echo’s dat dit klinkt alsof het rechtstreeks uit de koude jaren 80 komt aangevlogen. Aroma Di Amore meets Hüsker Dü meets D.A.F. meets Big Black, en dit in Belgisch jasje, als dat niet aanlokkelijk klinkt, dan weten we het ook niet meer!

De intro van ‘Dans’ leunt zwaar tegen D.A.F.’s ‘Der Mussolini’, maar toont al vrij snel een brutaal eigen gezicht. Eentje met de blikkerende tanden bloot, menig jonge hond kan nog iets leren van deze krasse knarren.

In ‘Landen’ droomt men hardop van een land zonder politiek, maar toch ontbreekt het Kregel niet aan een kritische politieke agenda. Zo wijst men in ‘Schuifeenbeetjeop’ naar de ‘ruk naar rechts’, gevoed door de angst die hiermee gepaard gaat. En dit alles in het Nederlands, we vrezen echter dat de ministers die verantwoordelijk zijn voor de zogenaamde Vlaamse canon (als die er dus ooit zou komen) niet zo opgezet zullen zijn met Kregel.

Dark Entries omarmt Kregel echter met een zodanige houtgreep die we gerust een maand lang extra strak aanhouden. Dan is het immers tijd voor de tweede EP. Het aftellen heeft bij deze een aanvang genomen.

Kregel

Dimi Brands
01/07/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten