casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.559 items

   

Kregel
#1
New wave - Post Punk
01/07/2020 : Kregel - #1
Wagonmaniac  Wagonmaniac
01/07/2020, Dimi Brands

Onder de Limburgse grond is er best wel meer te vinden dan enkel steenkool. Verdraaid goede muziek bijvoorbeeld, want als trouwe Dark Entries lezer weet u dat er binnen uw geliefde genre door de jaren heen heel wat artiesten hun bakermat in het bronsgroen eikenhout hadden/hebben staan. Denk maar aan Siglo XX, Struggler, Gruppenbild of meer recent Whispering Sons en Ground Nero.

Reken daar nu ook maar het volledig uit Haspengouwse klei opgetrokken Kregel bij. Noem het gerust een goed bewaard geheim, want dit drietal viert reeds zijn vierde verjaardag. Althans in de huidige bezetting, want eerst was er het vijftal Feetfetish (2004-2012), daarna SALK (2012-2016), maar omdat de lokale drummers en bassisten stilaan uitgeput raakten, besloot men in 2016 verder te gaan als trio.

Men, dat is naast Sven D. en Jeroen D. een gekend gezicht: Bart Timmermans om precies te zijn, frontman van de Limburgse noiserock trots Vandal X en Flipo Mancini.

Drie heren die net enkel hun Borgloonse wortels gemeen hebben, ook hun muzikale roots die zich in de jaren 80 en 90 bevinden, zijn een punt van gemeenschappelijkheid.

U bent misschien verrast om van een artiest als Timmermans te moeten lezen dat hij zich plots aan postpunk en new wave waagt? De Vandal X aanhangers werden reeds eerder verrast door de onverwachte Front 242-cover ‘No Shuffle’ op het album God Knows.

Ondanks het voortdurend krimpen van het personeelsbestand, bleven de drie overblijvers koppig geloven in de magie van het samenzijn, en besloot men de ritmesectie te automatiseren. Een logische keuze, zeker als je weet dat zelfs de grootste namen uit het genre niet vies zijn van dit soort voorgeprogrammeerde ritmes (ja, Eldritch, we kijken naar jou).

Op 21 mei 2016 stelde Kregel zich voor aan het publiek tijdens de Wasted Night #2 met oude vrienden J.F. Muck en Elviuz Moonshine in het plaatselijke jeugdhuis. Een jaar later werden 4 nummers (dezelfde als die je op #1 terugvindt) in beperkte oplage op een titelloze demo-EP uitgebracht.

Drie jaar later, tijdens de derde editie van Wasted Night (voor de volledigheid melden we dat toen Perverted en HEISA op de affiche stonden) maakte het drietal zijn ‘groot masterplan voor 2020’ bekend: ze zouden een dubbele cd/lp opnemen en uitbrengen, maar ook wegen zoeken om ze de aandacht te geven die ze zou verdienen, en dus zo veel en zo vaak mogelijk op te treden. Een afspraak voor de vierde Wasted Night werd alvast ingepland.

De covid uitbraak stak hier, net als voor al die andere artiesten met grootse plannen, echter stokken in de wielen. Kregel zal er heus wel wat kregeliger van geworden zijn, maar lang duurde dit niet. Het aanvankelijke plan werd omgegooid: bedoeling was nu om vanaf eind juni 2020 4 EP’s uit te brengen met telkens 4 nummers. Wie goed heeft opgelet weet meteen het waarom van deze numerologie, maar voor al wie niet bij de les was wijzen we er nog eens op dat Kregel zijn vierde verjaardag viert in 2020.

Door de EP’s simpelweg #1, #2, #3 en #4 te noemen lijken de heren voor het gemak te kiezen, maar muzikaal is de verrassing des te groter: verwacht je aan een eigenzinnige mix van beats en gitaren, met zodanig zware wave-echo’s dat dit klinkt alsof het rechtstreeks uit de koude jaren 80 komt aangevlogen. Aroma Di Amore meets Hüsker Dü meets D.A.F. meets Big Black, en dit in Belgisch jasje, als dat niet aanlokkelijk klinkt, dan weten we het ook niet meer!

De intro van ‘Dans’ leunt zwaar tegen D.A.F.’s ‘Der Mussolini’, maar toont al vrij snel een brutaal eigen gezicht. Eentje met de blikkerende tanden bloot, menig jonge hond kan nog iets leren van deze krasse knarren.

In ‘Landen’ droomt men hardop van een land zonder politiek, maar toch ontbreekt het Kregel niet aan een kritische politieke agenda. Zo wijst men in ‘Schuifeenbeetjeop’ naar de ‘ruk naar rechts’, gevoed door de angst die hiermee gepaard gaat. En dit alles in het Nederlands, we vrezen echter dat de ministers die verantwoordelijk zijn voor de zogenaamde Vlaamse canon (als die er dus ooit zou komen) niet zo opgezet zullen zijn met Kregel.

Dark Entries omarmt Kregel echter met een zodanige houtgreep die we gerust een maand lang extra strak aanhouden. Dan is het immers tijd voor de tweede EP. Het aftellen heeft bij deze een aanvang genomen.

Kregel

Dimi Brands
01/07/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Nieuwe single van Ground Nero met nieuwe zanger

Ground Nero heeft zich met hun vorige plaat 'Divergence' tot de top van de Belgische gothic rock verheven. Twee jaar later staat er een nieuwe plaat in de steigers. De eerste single uit de nieuwe plaat, die vooralsnog in een dichte waas van geheimzinnigheid omhuld is, wordt maandagavond op het radioprogramma De dag des oordeels voorgesteld. Het ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Xtort ziet alles zwart

Hopelijk bent u al vertrouwd met Xtort, het Nederlandse industrialproject van Piet Snijders. Xtort is onder meer de drijvende kracht achter Wave Invasion, een organisatie die verschillende groepen uit de Nederlandse en Belgische wave scene promoot. Wel, die Xtort heeft nu een nieuwe single: 'Zwart'. Xtort had tot nu toe al liedjes ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : 32 Ohm maakt nummer over Dunkirk Beach

Blijven we nog even bij Wave Invasion. Een andere groep uit de Wave Invasion-stal is 32 Ohm. 32 Ohm, dat is die groep Nederlanders die hun muziek 'Meuse-Rhine Delta Wave' noemen. Al sinds 1992 maken ze aangename new wave, en ze deinzen er niet voor terug ernstige onderwerpen aan te snijden in hun nummers. In hun nieuwe single 'Dunkirk ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum aan, met de inspirerende titel ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...