casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Kosmose
First Time Out (Charleroi 1975)
Krautrock - Spacerock
07/12/2018 : Kosmose - First Time Out (Charleroi 1975)
Sub Rosa
07/12/2018, Henk Vereecken

Onlangs verscheen op onze redactietafel een live cd van BeNe GeSSeRiT, een in 1980 opgericht elektronisch avantgardistisch new wave project rond onze landgenoot Alain Neffe. En – schreef ik toen in die review: 'Alain Neffe is een prominent en legendarisch lid van de Belgische new wave en industrial scene en is (of was) actief in nog tal van andere projecten zoals Kosmose, Sic, Katalepsic, Pseudo, Human Dance, The Chopstick Sisters, Japanese Genius, I Scream, Subject, Cortex, Messy Goes Insane en Human Flesh'. Omdat ik BeNe GeSSeRiT zeer kan waarderen was mijn interesse helemaal gewekt toen nu bij de laatste Dark Entries vergadering een dubbele cd van Kosmose op de redactietafel verscheen. Ik wist dus dat dit een ander project was van Alain Neffe maar waar ik nog niet van op de hoogte was, is dat dit al zo stokoud is. Dit zijn opnames uit 1975 moet je weten, toen er van de term new wave nog geen sprake was en zelfs de punk nog moest doorbreken. De alternatieve muziek die ontsproot uit de culturele woestijn die Charleroi in die tijd – volgens de begeleidende tekst op de cd - was, zat nog helemaal in de hippiesfeer en dit waren voor het merendeel bluesrockbands. En dan was er dus Kosmose.

Elk schijfje op “First Time Out (Charleroi 1975)” telt maar een track. Beide quasi volledig instrumentale tracks werden opgenomen op 22 maart 1975 in de oude kapel St. Joseph in Charleroi. Of dat toen een club was of een soort parochiecentrum of cultureel centrum waar Kosmose mocht optreden, blijft onduidelijk. Een paar jaar geleden in 2015 was er al de dubbele cd “Kosmic Music From The Black Country”, bedoeld wordt weerom de steenkoolstad Charleroi, 'officieel' de lelijkste stad ter wereld (volgens de Hollanders toch). Hierop stonden “The Second Untitled Track” tot “The Twelfth Untitled Track” en deze uitgave is dus eigenlijk gewoon het vervolg hierop met op de twee schijfjes respectievelijk “The 13th Untitled Track” (43 minuten, een groen schijfje) en “The 14th Untitled Track” (60 minuten, een roze schijfje).

De bezetting van Kosmose bestond ten tijde van deze live opnames uit Alain Neffe (monophonic synthesizer, fluit, 'primitieve ritmebox', bell, 'clumsy voice' en tarang, een Indisch percussie-instrument), Francis Pourcel (bass, bass met strijkstok, elektrische gitaar) en Daniel Malempré (elektrische gitaar en 12 strings akoestische gitaar). Een drummer hadden ze niet om de simpele reden dat ze er geen vonden. Toch geen die wilde blijven. De rockdrummers vonden hun muziek te geïmproviseerd, te free-style en te geschift en de ene jazzdrummer die het bij hen probeerde vond de muziek dan weer te simpel, te minimalistisch en niet jazz genoeg.

Het is duidelijk dat de kosmische muziek van de Berlijnse school (Tangerine Dream etc), een afgeleide van de krautrock en verwant aan spacerock, tot inspiratiebron diende. De band heet niet voor niets Kosmose. Maar Kosmose speelt een vuilere, meer noisy en experimentele variant van de 'Berlin school' Kosmische Musik, zo blijkt. Je zou kunnen zeggen dat ze al meer een new wave en punk benadering hanteerden. Tegelijkertijd waren toen in de VS reeds bands als Suicide en The Residents actief, sinds de vroege jaren 70 al, maar of Alain Neffe en compagnie die kenden?

“The 13th Untitled Track” begint met een lange aankondiging in het Frans waarin de band uitgebreid wordt voorgesteld met de nodige grappen en gejoel en gelach vanuit het publiek. Dan volgt het muzikale deel dat begint met een kort gedicht 'en Wallon' op muzikaal synthesizerbehang. De ultralange circa 40 minuten durende compositie bevat heel wat 'acid rock' gitaar en ook lange fluitpassages en een overmaat aan keyboardklanken en gierende synthesizers. Zo komen we tot een straf staaltje 'Belgische krautrock'.

Maar het kan nog langer. “The 14th Untitled Track” duurt dus een vol uur en pas in de laatste seconden weerklinkt er applaus. Het nummer begint met een intrigerend stuk oosterse (Indische) raga-rock. In deze compositie zitten ook lange stukken met prominent basspel die in combinatie met de synthesizers weer aardig richting krautrock en spacerock gaan. Ook de fluit duikt weer op en er zijn lange synthesizerstukken die van Tangerine Dream hadden kunnen zijn. Halverwege zit een lang amelodieus droney stuk maar dan wordt het weer melodieuzer met bass, fluit en mooie synthesizermelodieën.

De twee hier geregistreerde ultralange geimproviseerde tracks zijn afkomstig van het allereerste live concert van Kosmose: 'First time out', weet je wel. Je moet wel beseffen, zegt de begeleidende tekst op de digipak, dat je eigenlijk de helft van de ervaring mist want het event was een totaalspektakel met een inventieve lichtshow met stroboscoop en de projectie van vreemde abstracte slides op een reusachtig scherm. En er werd ook wierook gebrand (het lijkt wel een jaren 60 Pink Floyd show als je die omschrijving leest).

En toch is dit op zich al een fascinerende luisterervaring, een dikke 100 minuten lang. 'Belgische krautrock' en kosmische muziek uit Wallonië anno 1975, zonet uitgegeven op het Sub Rosa label. De Belpop liefhebber is nu al op weg naar de winkel.

Bandcamp

Henk Vereecken
07/12/2018

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...