casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Konstruktivist
Psykho Genetika
Experimental - Industrial
02/10/2019 : Konstruktivist - Psykho Genetika
Klanggalerie  Klanggalerie
02/10/2019, Dimi Brands

Na eerder Last Moments Of 1923, het cassettedebuut van Konstruktivists terug op cd te brengen is het nu de beurt Psykho Genetika, de tweede LP van het project van Glenn Michael Wallis uit 1983.

Het album kreeg in 1995 reeds een cd behandeling op Jara Discs met tal van extra nummers, de nieuwe versie op Klanggalerie neemt deze integraal over maar voegt er nog een extra live versie van ‘Free Form Fetish’, opgedragen aan Clock DVA, aan toe.

Bij Klanggalerie strooien ze volop met complimentjes en noemen dit -eigenlijk wel terecht- Konstruktivists beste plaat. De toevoeging dat het een van de beste klassieke industrial albums aller tijden is, is voor discussie vatbaar, maar ook hier vinden we dat de waarheid geen onrecht wordt aangedaan.

Deze adelbrieven ten spijt kreeg dit album indertijd niet de aandacht die het verdiende. Iets wat vooral te wijten was aan een gebrek aan promotie en financiering. Aangezien de geluiden die hier voortgebracht werden zodanig extreem waren dat ze niet deftig op een vinyl geperst konden worden, duurde het dus tien jaar eer ze voor het eerst gehoord konden worden zoals het zou moeten. Psykho Genetika katapulteert ons terug in de tijd, zo’n goede 35 jaar dus om precies te zijn. Daar waar Last Moments Of 1923 zijn inspiratie haalde bij Sovjet-Rusland ten tijde van het interbellum daar kiest Psykho Genetika met zijn vreemde geluidjes her en der de onmetelijkheid van de ruimte. Een onderwerp waar je veel mee aan kan, en wat zich ook vertaalt in de veelzijdigheid van dit album.

We horen raakvlakken met enkele namen die later ‘groot’ genoemd zouden worden, maar dan toch allemaal net iets anders: een meer gesofisticeerd geluid dan Throbbing Gristle, nog verontrustender dan Whitehouse en mysterieuzer dan Cabaret Voltaire.

Wallis zelve was in de late jaren 70/vroege jaren 80 zelf betrokken bij Throbbing Gristle, en enkele jaren later dook hij op bij Nurse With Wound en Whitehouse. Om maar te zeggen dat je hier niet met de eerste de beste te maken hebt.

Het ging indertijd zelfs zo ver dat Konstruktivist(s) brieven kreeg van geestelijk gestoorde luisteraars met de mededeling dat Psykho Genetika de eerste plaat was die hun gemoedstoestand perfect wist te weerspiegelen.

Maar een mentale beperking of niet, Psykho Genetika krijgt op cd dus de aandacht die het verdient. Want check er de ‘toplijsten’ maar eens op na, een vermelding van deze plaat is eerder uitzondering dan regel. Wel zal je zonder twijfel Throbbing Gristle’s 20 Jazz Funk Greats terugvinden, maar wij zijn van mening dat Konstruktivist deze belangrijke plaat met Psykho Genetika zelfs doet verbleken, en dit zonder afbreuk te doen aan de TG plaat uit 1979.

Konstruktivist(s)

Dimi Brands
02/10/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...