casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Konstruktivist
Psykho Genetika
Experimental - Industrial
02/10/2019 : Konstruktivist - Psykho Genetika
Klanggalerie  Klanggalerie
02/10/2019, Dimi Brands

Na eerder Last Moments Of 1923, het cassettedebuut van Konstruktivists terug op cd te brengen is het nu de beurt Psykho Genetika, de tweede LP van het project van Glenn Michael Wallis uit 1983.

Het album kreeg in 1995 reeds een cd behandeling op Jara Discs met tal van extra nummers, de nieuwe versie op Klanggalerie neemt deze integraal over maar voegt er nog een extra live versie van ‘Free Form Fetish’, opgedragen aan Clock DVA, aan toe.

Bij Klanggalerie strooien ze volop met complimentjes en noemen dit -eigenlijk wel terecht- Konstruktivists beste plaat. De toevoeging dat het een van de beste klassieke industrial albums aller tijden is, is voor discussie vatbaar, maar ook hier vinden we dat de waarheid geen onrecht wordt aangedaan.

Deze adelbrieven ten spijt kreeg dit album indertijd niet de aandacht die het verdiende. Iets wat vooral te wijten was aan een gebrek aan promotie en financiering. Aangezien de geluiden die hier voortgebracht werden zodanig extreem waren dat ze niet deftig op een vinyl geperst konden worden, duurde het dus tien jaar eer ze voor het eerst gehoord konden worden zoals het zou moeten. Psykho Genetika katapulteert ons terug in de tijd, zo’n goede 35 jaar dus om precies te zijn. Daar waar Last Moments Of 1923 zijn inspiratie haalde bij Sovjet-Rusland ten tijde van het interbellum daar kiest Psykho Genetika met zijn vreemde geluidjes her en der de onmetelijkheid van de ruimte. Een onderwerp waar je veel mee aan kan, en wat zich ook vertaalt in de veelzijdigheid van dit album.

We horen raakvlakken met enkele namen die later ‘groot’ genoemd zouden worden, maar dan toch allemaal net iets anders: een meer gesofisticeerd geluid dan Throbbing Gristle, nog verontrustender dan Whitehouse en mysterieuzer dan Cabaret Voltaire.

Wallis zelve was in de late jaren 70/vroege jaren 80 zelf betrokken bij Throbbing Gristle, en enkele jaren later dook hij op bij Nurse With Wound en Whitehouse. Om maar te zeggen dat je hier niet met de eerste de beste te maken hebt.

Het ging indertijd zelfs zo ver dat Konstruktivist(s) brieven kreeg van geestelijk gestoorde luisteraars met de mededeling dat Psykho Genetika de eerste plaat was die hun gemoedstoestand perfect wist te weerspiegelen.

Maar een mentale beperking of niet, Psykho Genetika krijgt op cd dus de aandacht die het verdient. Want check er de ‘toplijsten’ maar eens op na, een vermelding van deze plaat is eerder uitzondering dan regel. Wel zal je zonder twijfel Throbbing Gristle’s 20 Jazz Funk Greats terugvinden, maar wij zijn van mening dat Konstruktivist deze belangrijke plaat met Psykho Genetika zelfs doet verbleken, en dit zonder afbreuk te doen aan de TG plaat uit 1979.

Konstruktivist(s)

Dimi Brands
02/10/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...